hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) [ 路肩社資料] N691 由本月起早上暫時更改柯打安排 ...
開啟左側

[ 路肩社資料] N691 由本月起早上暫時更改柯打安排

樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-19 10:50 | 顯示全部樓層

原帖由 HN577 於 2013-4-17 21:09 發表
補充,收工時間: 1035 Ps.部1,2車禁無良,明明就應該cut左去
30車有水補都叫做易講得通

所以人地當年冇改錯名,簡稱九巴真係做到好狗,
1車總工時7小時40分,遲私到坑口後要一個鐘食飯,罰人開後一班(0720->0740),做正8小時捧蛋
2車總工時7小時50分,遲私到坑口後要一個鐘食飯,佢地就唔俾,情願開補水紙補不足一小時飯鐘,
都唔會俾人飯後私九廠收工,冇0800班次佢地擔當唔起
30車有水補先可以叫做安慰唔俾人天光收工嘅心情,叫做正常D~
真正辛苦嘅工作係要忍耐
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-19 10:53 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-4-18 00:44 發表

會唔會調返轉,係224M同28A以前都係遲開工,28B開線令九廠頭車時間唔太夠車用所以要早D返廠?

如果係咁就應該CUT 1、2車柯打,因為28B只係須要單層,冇單先開雙
真正辛苦嘅工作係要忍耐
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-19 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 FZ5653xGB2444 於 2013-4-19 00:16 發表
改動柯打後
出ADS的字軌仍然是N691-30?
如是 , 想問問時間 , 謝~

想坐請你下個月3個掛牌唯一一個自願上牌又夠快嘅做先去坐,因為今個月做嘅「被掛牌」車長,
佢自己叫自己做「我姓 睇,名叫 心情」,怕你坐之後後悔~
真正辛苦嘅工作係要忍耐
~誰@359~ 發表於 2013-4-19 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 slashkennedy 於 2013-4-19 10:53 發表

如果係咁就應該CUT 1、2車柯打,因為28B只係須要單層,冇單先開雙
咁請問98A少左果兩班車o係邊度搵返?
同埋究竟個問題係「天光冇得收工」定還是係「冇水補」
字大只顯得人自大
3ASV174 發表於 2013-4-20 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2013-4-19 23:34 發表
好明顯就係「無水補」都算,仲要剛剛做夠 8 個鐘收工(無得賺)啦。

天光無得收工真係因人而異,
有人鍾意做補水字軌,有人唔鍾意,總有個理由唔 like。
但既然都係無水補,做 7 個鐘梗係開心過做 8 個架,不過乘客車費要俾多 d,加價周期密 d 咁解。

今時今日間間公司都算死草架啦。
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-20 15:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2013-4-19 23:34 發表

朝早將軍澳隧道係塞車嘅,基本上坐特別車出去同坐普通車時間冇分別,
不過坐開嘅人鍾意心理上過隧道快D嘅感覺,坐開就坐啫,
其實MTR將線通車後98A特別車可以取消,就算唔塞隧道都係快得5分鐘,
根本就係浪費資源,不過如果九巴直接取消,邊度有加價理由吖~
真正辛苦嘅工作係要忍耐
~誰@359~ 發表於 2013-4-20 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 slashkennedy 於 2013-4-20 15:17 發表

朝早將軍澳隧道係塞車嘅,基本上坐特別車出去同坐普通車時間冇分別,
不過坐開嘅人鍾意心理上過隧道快D嘅感覺,坐開就坐啫,
其實MTR將線通車後98A特別車可以取消,就算唔塞隧道都係快得5分鐘,
根本就係浪費資源,不過如果九巴直 ...
重點不在車程,而係cut柯打就等於98A減班

其實真正問題係將軍澳朝早唔夠人同車,之後又咁岩N線做唔夠鐘姐
如果九記有本事搵多五個司機入將軍澳打仗,
堆柯打真係可以唔要
字大只顯得人自大
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-20 17:58 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2013-4-20 17:18 發表
重點不在車程,而係cut柯打就等於98A減班

其實真正問題係將軍澳朝早唔夠人同車,之後又咁岩N線做唔夠鐘姐
如果九記有本事搵多五個司機入將軍澳打仗,堆柯打真係可以唔要 ...

依我所見唔係咁喎,日日都有人冇車就係,九點半就可以坐出九廠等車~
想搵通宵打好簡單,問邊個想「服務乘客」(加走補水)就得啦,唔顧乘客安全都算,
唔理車長心情,難怪一年新入職有N個,一年離職就N+1啦,人地新城唔係用$$$咁簡單,
至少人地喺黑盒問題上唔會下下同員工講罰先啦,打工求財,
唔係為咗成晚冇得休息連做再加早上陽光射死都未收得工冇補水柯打囉
最慘係同上頭講做後備晚晚唔同線唔俾,日日悶死人「被掛牌」呀
N691三個卡佬,只有一個係自願掛牌咋,其他兩個都係為工時少D又多少少錢,
先話做通宵,而唔係想俾人「被掛牌」嘅
如果話柯打嘅係297九龍灣特車都話,家下係柯打98A要去到觀鐵,
人人做日頭都有機會有少少甜頭,早過收工時間收工,
做98A特車柯打係冇,仲要嘔時間呀,你以為真係七小時四十分同七小時五十分工時咁普通?
真正辛苦嘅工作係要忍耐
GA6072 發表於 2013-4-20 18:24 | 顯示全部樓層
原帖由 slashkennedy 於 2013-4-20 17:58 發表

依我所見唔係咁喎,日日都有人冇車就係,九點半就可以坐出九廠等車~
想搵通宵打好簡單,問邊個想「服務乘客」(加走補水)就得啦,唔顧乘客安全都算,
唔理車長心情,難怪一年新入職有N個,一年離職就N+1啦,人地新城唔係用$$$咁簡單,
...

95M既98A柯打由N691做,會唔會早收D
 樓主| slashkennedy 發表於 2013-4-20 19:48 | 顯示全部樓層

原帖由 GA6072 於 2013-4-20 18:24 發表

95M既98A柯打由N691做,會唔會早收D

100%唔會,協和街早上塞嘅時間同將隧一樣
真正辛苦嘅工作係要忍耐