hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 富豪新B9巴士 + 底盤
開啟左側

富豪新B9巴士 + 底盤

Mandurah__Line 發表於 2013-4-10 21:57 | 顯示全部樓層

原帖由 cooper 於 2013-4-10 21:52 發表
右尾轆對上又有一個位飲尿 ???

個個位係放手錘黎
I have a cyka. I have a blyat. Uh!...
PatPatLeo 發表於 2013-4-10 22:00 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-4-10 09:32 PM 發表
樓上有人話Volvo為抄而抄,我想問,由ADL公佈E50D設計到Wright公佈九巴訂單之間,有足夠時間比Volvo"抄"再比Wright 砌部車出來咩?

唔一定要抄新E500既....好似樓梯底既梯型油缸,E400 時代已經有。不過Volvo 偷位仲誇張,整到個油缸係梯級形...
樓上車頭個位又係有驚喜...但點解左邊唔再偷薄D,咁樣睇落冇咁怪,頭牌同水潑摩打唔會好大舊o者。

車尾個窿有咩用?散熱 / 救火?
GK9636 發表於 2013-4-10 22:02 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-4-10 21:32 發表
樓上有人話Volvo為抄而抄,我想問,由ADL公佈E50D設計到Wright公佈九巴訂單之間,有足夠時間比Volvo"抄"再比Wright 砌部車出來咩?

除左改油缸外, 大多跟左新加坡果邊的配置, 唔計繼續沿用面對面位, 唔用新加坡果邊橫位, 我都想知兩者同一時間起部車出來可以點樣抄
GK9636@ATENVIRO
DGCNYO 發表於 2013-4-10 22:07 | 顯示全部樓層

結果又咪要改油缸

車內我第一個感覺就係好窄、好無空間感,當然地獄大光燈就有座改善

我亦明白點解梯位要開翻個窗,因為感覺都係好窄...無窗感覺仲窄,同樣E500MMC睇圖都無咁焗既感覺......

上睇係幾密,但感覺上都係斜頭做成空間不如對手.....
ATE24 發表於 2013-4-10 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-4-10 22:07 發表
結果又咪要改油缸

車內我第一個感覺就係好窄、好無空間感,當然地獄大光燈就有座改善

我亦明白點解梯位要開翻個窗,因為感覺都係好窄...無窗感覺仲窄,同樣E500MMC睇圖都無咁焗既感覺......

上睇係幾密,但感覺上都係斜 ...

你唔係想講我知 E400/E500MMC o個種車頭叫做「直」下話,咪玩啦。

講直,唔該搬翻 ALX500 出o黎。

公器公用 香港早要有品
on11358 發表於 2013-4-10 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-4-10 22:07 發表
結果又咪要改油缸

上睇係幾密,但感覺上都係斜 ...

無空間感係因為車窗比ADL細,對比返年鑑面果部E500MMC車廂相,
實際空間兩者根本差無幾,中軸走廊位甚至比ADL闊少少(因為ADL中軸係驅動軸關係)。
PatPatLeo 發表於 2013-4-10 22:23 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2013-4-10 10:16 PM 發表
你唔係想講我知 E400/E500MMC o個種車頭叫做「直」下話,咪玩啦。

ha....我都覺唔關個斜位事...如果唔係為o左偷位,大可以將樓梯移後少少.....
不過樓上座位會少2個,樓下少1~2個 (可以好似第1批ATE 咁加1個面向落車門既位)
69x69m 發表於 2013-4-10 22:27 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2013-4-10 09:20 PM 發表

低地台位應該用左窄位,四人位用闊位,雖然睇落唔夠齊,但勝在增加車廂空間,車窗比ADL高係事實,只係以往低地台座位少,所以唔太覺影響。

其實會唔會係好似以前威殼咁,四人位果面既牆身特別厚左少少,所以要頂開少少
jed 發表於 2013-4-10 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 69x69m 於 2013-4-10 22:27 發表

其實會唔會係好似以前威殼咁,四人位果面既牆身特別厚左少少,所以要頂開少少

應該就係..
不過其實唔關威殼事,果個位有底盤結構,即係連住兩個轆果塊鐵
69x69m 發表於 2013-4-10 22:52 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2013-4-10 10:02 PM 發表

除左改油缸外, 大多跟左新加坡果邊的配置, 唔計繼續沿用面對面位, 唔用新加坡果邊橫位, 我都想知兩者同一時間起部車出來可以點樣抄

其實我咁講冇咩要貶低新b9既意思,只係我之前睇過年鑑“供應商必須回應adl在e500新車實現出來的改變,而在機械配置及車身上,去滿足九巴的新要求........”(來源:年鑑2013)加上見新b9下層在設計佈局上唔太統一公整,如:直柱彎柱,看“似”趕交貨畀九記,同以住bwu完美既佈局有別

或者可能我在理解上有誤會吧