hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線 93A 增加特別班次
開啟左側

[服務調整] 路線 93A 增加特別班次

Snoopy@FB8617 發表於 2013-4-11 23:14 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

其實無端端係唔會開既
收得$4.7即係有機會條93A都已經有唔少人上車
甚至連巴士都載唔晒先會開特班
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
3ASV174 發表於 2013-4-11 23:20 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2013-4-11 20:25 發表

但有時事實係,好多客唔想斷腳,尤其大專學生
其實 17M 多人到出事時,
九巴係好快已經o係翠林出左宣傳,有埋地圖教人出去搭 98A 98C 出九龍,
或者搭 93A 93K 98A 98C 296M 落寶林,
但結果係大家寧願繼續死等 17M,唔肯行出去搭其他車。

今次將架 93A 搬埋入翠林總站引人上,有無作用真係唔敢講,
畢竟 93A 落客點同 17M 都唔一樣,有時就係差呢少少班人都係會唔搭。

類似情況都出現o係綠小 71A,朝早爆到痴線,
於是九巴開左 13M 特車落觀塘,但班人就照樣死等 71A,13M 特車卻唔多人搭,
然後九巴覺得大家係要堅持去藍田轉鐵,於是開多條 13S,同 71A 打正對台,但 13S 表現更唔掂,老九都唔想做落去。

71A 比 17M 貴,但 13S 比 93A 平,價錢差距細好多都取代唔到小巴地位,
呢條 93A 說實話真的更唔討好,講真大部分客最終目的地都唔會係將軍澳,以翠林個位置,出觀塘只係慢落寶林少少,
同一個站仲要出觀塘又係 $4.7 落寶琳又係 $4.7,去旺角都只係 $7.1,93A 特車其實好唔吸引。
93A_S3_6:30am 發表於 2013-4-12 01:23 | 顯示全部樓層
開4點9
其實係接放學客?
翠林有咩人放學?
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
ronaldlau 發表於 2013-4-12 09:19 | 顯示全部樓層

原帖由 93A_S3_6:30am 於 2013-4-12 01:23 發表
開4點9
其實係接放學客?
翠林有咩人放學?
IVE 青年學院及中大校外進修學院分校
EX-TL 發表於 2013-4-12 09:43 | 顯示全部樓層
用296M名義開, 停貿業路效果比較好.
lsc04d11 發表於 2013-4-12 21:53 | 顯示全部樓層
原帖由 bustop 於 11-4-2013 08:06 PM 發表
翠林總站啟用廿多年來一直未換過的95M站牌終於要換走了...

未必,72美孚開出特別班次試辦到6月,但都冇加佢個名,仍然與98C/98S分開……只是整個排隊欄
所以可能93A特別車都一樣……

但我都真係唔明,95M個波板糖點解咁多年都冇換??好多巴士總站在改「鐵路站」後都將無改動既站牌改過黎………
EF107 發表於 2013-4-12 22:03 | 顯示全部樓層

由 S車負責,
同日起修改時間
GA4829 GA6107 GK8522
HU 106 HU6846
PS8851@182 發表於 2013-4-12 22:06 | 顯示全部樓層
EE9255 發表於 2013-4-12 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8852 於 2013-4-12 22:06 發表
改用定點班次。
並提早尾車時間。
k_depot_tko 發表於 2013-4-12 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 2013-4-12 22:06 發表
改用定點班次。

可能為合併做準備
施將軍話保證不會要乘客在站等咁耐,
會用定點班次