hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 中環新海濱,中國軍專享,市民止步。
開啟左側

中環新海濱,中國軍專享,市民止步。

PB602 發表於 2013-4-15 15:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.am730.com.hk/article_mobile.php?article=150284

今日AM730踢爆,政府公然違反當初承諾,中環新填海區並非一個與市民共享嘅新海濱,而係一個有150米長嘅軍事用地,仲批准埋中國軍喺海傍建三層高建築物。政府當初話過軍用碼頭無軍艦泊時會開放俾市民享用,但事實係軍事用地完全同民用土地分隔,通道有電閘阻止市民進入,加上疑建軍事建築物,根本就唔係一個普通開放式碼頭咁簡單。

中國軍喺昂船洲已經有海軍基地同碼頭,我睇唔到佢點解有需要喺中環黃金地段去起碼頭,唯一原因就係方便中國軍隨時調動,「防衛」香港金融區進行武力鎮壓。

其實香港市中心土地供應不足,影響租金上升,破壞香港繁榮穩定。中國軍應該立即撤出中環核心地段,無條件交出土地予香港市民。
DGCNYO 發表於 2013-4-15 22:29 | 顯示全部樓層
最神奇原來今日就完結了你地發表意見既時限

哇唔聲唔聲到咁,維港海岸線不在是港人能行全條?
h2o 發表於 2013-4-15 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013-4-15 22:29 發表

老實講, 諮詢唔經唔覺完左, 奇. 但報紙今日先講, 又係奇. 佢早兩日先知? 麻煩傳俾任何一份收費報紙出街啦 ....... 除非佢真係昨日先知道
hkth 發表於 2013-4-16 08:04 | 顯示全部樓層

不過政府表示這只在解放軍使用時, 軍用碼頭才不對外開放, 平日是對外開放的海濱長廊.

香港電台報導:
中 環 軍 營 對 出 150 米 海 旁 修 改 作 軍 事 碼 頭

徐 家 慎 : 若 中 環 建 軍 事 碼 頭 將 提 司 法 覆 核

中 環 海 旁 建 軍 事 碼 頭   政 府 稱 落 實 中 英 協 議

--還有樓主的所謂建議, 就真的不了解為什麼當年英軍攻佔香港後, 要在哪一帶建海軍基地了.
syp 發表於 2013-4-16 09:23 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2013/4/15 22:29 發表

更神奇嘅係「黎票野」係 1994 年嘅決定嚟o架喎, 中英政府十九幾年前已經協議中環海濱會有 150 米的軍事碼頭, 多年來的填海事件, 後來規劃新海濱都有向外公布, 亦有不少公眾參與和諮詢, 而今次規劃修改嘅諮詢衰衰地都有個幾兩個月, 你咁神奇話今日 (昨日) 完結但你十九幾年來竟然不聞不問?

哇唔聲唔聲到咁, 咁你提議下政府應該點做俾你知道好呢? 維港海岸線過去一向不是「港人行全條」o架喎, 當然你講到英國未佔香港前或者有可能嘅,
中環未填海前的添馬艦以前係咩嘢來你知唔知呢? 將來解放軍唔用個碼頭時你或者有望行全條嘅。
下一站係西營盤
AVD1 發表於 2013-4-16 13:55 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-4-16 09:23 發表

更神奇嘅係「黎票野」係 1994 年嘅決定嚟o架喎, 中英政府十九幾年前已經協議中環海濱會有 150 米的軍事碼頭, 多年來的填海事件, 後來規劃新海濱都有向外公布, 亦有不少公眾參與和諮詢, 而今次規劃修改嘅諮詢衰衰地 ...

問題係用定唔用都係任佢講, 佢話我日日都用要封左佢你真係吹佢唔脹,
因為個權已經去左佢個到, 呢個先係重點 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
syp 發表於 2013-4-16 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2013/4/16 13:55 發表

問題係用定唔用都係任佢講, 佢話我日日都用要封左佢你真係吹佢唔脹,
因為個權已經去左佢個到, 呢個先係重點 ~

係, 只不過呢個都係 1994 年已經有嘅事, 2000 年政府徵得解放軍同意佢唔用時可以向公眾開放, 2011 年再確認解放軍這個做法, 本來呢度已經唔屬於公眾地方, 變成可以間歇性地成為公眾地方, 咁連間歇性都想反對的話, 1994 年果陣唔反對? 2000 年 2011 年果陣唔反對? 如果真心為件事好, 咁「專業」嘅團體唔兩個月諮詢期第一日就出來反對, 然後去到最後一日才出聲等啲人以為政府唔聲唔聲諮詢完佢都唔知?
下一站係西營盤
AVD1 發表於 2013-4-16 14:24 | 顯示全部樓層
原帖由 syp 於 2013-4-16 14:17 發表

係, 只不過呢個都係 1994 年已經有嘅事, 2000 年政府徵得解放軍同意佢唔用時可以向公眾開放, 2011 年再確認解放軍這個做法, 本來呢度已經唔屬於公眾地方, 變成可以間歇性地成為公眾地方, 咁連間歇性都想反對的話,  ...

啦, 我起隔離板係咁樣回應呢件事的,
性質一樣, 我就唔再打多次就咁 copy 過黎算數 ~

"起香港呢個地方一向都係咁,
臨到埋尾總有一班人出黎抽下水, 搵返 D 政治本錢 ~

不過事實上, 香港政府又確實出埋 D 陰招,
如果佢當年光明正大話我要起中環起軍艦碼頭, 今時今日就唔會比人抽到水,
又或者應該話大部份香港人都應該會得知中環將會起一個軍用碼頭先係, 問題係起呢單報導出黎之前又有幾多人知 ?
如果冇咩人知, 咁都仲算諮詢 ? 擺明就黑相作業啦係未. (起我眼中, 諮詢個原意就係要比市民了解到將來會有咩發展, 問下佢地有何意見先係, 而得出黎 o既結果就應該係大部份市民都應該會知道有軍用碼頭呢回事) ~
冇錯, 佢係有畫左起度, 但問題係佢 focus 起第二度, 香港政府呢 D 招數都已經唔係第一次用 ~"
LJ7006 = MF5119 = AVD1
syp 發表於 2013-4-16 14:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2013/4/16 14:24 發表

啦, 我起隔離板係咁樣回應呢件事的,
性質一樣, 我就唔再打多次就咁 copy 過黎算數 ~

"起香港呢個地方一向都係咁,
臨到埋尾總有一班人出黎抽下水, 搵返 D 政治本錢 ~

不過事實上, 香港政府又確實出埋 D 陰招,  ...

http://www.pland.gov.hk/pland_en ... /chi_v1/pep_chi.htm

中環新海濱做過的公眾參與都好多下o架喇喎, 你有心嘅無理由唔知裡面提及軍事碼頭o架喎, 如果你十九幾年來都冇心理會, 最後一刻俾啲政棍走出來抽下水先如夢初醒咁, 冇咩人幫到你o架噃。

http://www.pland.gov.hk/pland_en ... /CommentCard_cn.pdf

當時就連向公眾徵求意見的意見卡都有特別提及軍事碼頭設計, 呢啲叫陰招叫黑箱作業? 定係你想佢每一個 item 獨立每次徵詢意見? 咁係咪要做幾十次公眾參與至得出結果? 咁做一百幾十年都做唔完啦個諮詢。

呢啲事就算唔特別留意, 只要閒時多啲睇下報紙聽下收音機都會知啦, 傳媒都有提及o架噃。總之自己對社會莫不關心, 平時乜都唔理嘅就唔好賴人無通知你啦係咪。

PS: 更正一下, 整個城規諮詢過程未完的: http://rs.sinahk.net/cp/13/04/16/05/1108757/2/p.jpg

下一站係西營盤
 樓主| PB602 發表於 2013-4-16 16:24 | 顯示全部樓層

十九幾年前英國人同中國人私相授受,有無咨詢過香港人?而家走出嚟要將香港人嘅海濱交俾中國軍,香港人根本無同意過,點解要香港人履行承諾?你要找數唔該搵英國佬。

仲有,如果英國佔領軍霸住中環塊地做軍營,就代表中國軍隊可以照做的話,即係中國軍隊承認自己係中國佔領軍啦,仲解咩放軍?