hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 港島綠小10, 11, 31, 52加價 (2013.4.21生效)
開啟左側

[車費] 港島綠小10, 11, 31, 52加價 (2013.4.21生效)

eric278 發表於 2013-4-20 00:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由2013年4月21日起,進智公交營辦的港島專線小巴10, 11, 31將調整票價。

(通告沒有提及10P,但應該包括在內,因為屬10號線特車)

9.2 -> 10.5
8.8 -> 9.5
6.5 -> 7.5
5.4 -> 6.0
4.7 -> 5.5
4.1 -> 4.5

8.8 -> 9.0
6.5 -> 7.5
5.4 -> 6.0
4.7 -> 5.5
4.1 -> 4.5

日間班次
8.8 -> 9.0

6.5 -> 7.5
5.4 -> 6.0
4.7 -> 5.5
4.1 -> 4.5

深宵班次
11.7 -> 13.5
6.5 -> 7.5
5.0 -> 6.2 (往銅鑼灣)
5.0 -> 5.5 (往田灣)

來源:運輸署通告
http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_33327.html

同日起52亦加價

8.0 -> 8.3
6.0 -> 6.8 (石排灣往淺水灣)
6.5 -> 6.8
7.0 -> 7.3
5.0 -> 5.3
4.7 -> 5.0
3.7 -> 4.0
3.5 -> 3.7
3.0 -> 3.2
2.2 -> 2.3

http://www.td.gov.hk/tc/traffic_notices/index_id_33325.html

報告完畢!

還看香港公交
hkth 發表於 2013-4-21 15:02 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-4-20 00:02 發表
由2013年4月21日起,進智公交營辦的港島專線小巴10, 11, 31將調整票價。

(通告沒有提及10P,但應該包括在內,因為屬10號線特車)

9.2 -> 10.58.8 -> 9.5
6.5 -> 7.5
5.4 -> 6.0
4.7 -> 5.5
4.1 -> 4.5  ...

大部分路段都加>10%!
dydx 發表於 2013-4-21 20:16 | 顯示全部樓層
52又加價
香港仔上石排灣都要加一毫子
a720p 發表於 2013-4-21 20:40 | 顯示全部樓層

原帖由 hkth 於 2013-4-21 15:02 發表

大部分路段都加>10%!

原本進智因為呢組線嚴重虧損,通知運吉終止營運到後來撤回終止營運申請,大幅加價已屬意料之內。
kay 發表於 2013-4-21 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2013-4-21 20:40 發表

原本進智因為呢組線嚴重虧損,通知運吉終止營運到後來撤回終止營運申請,大幅加價已屬意料之內。
但呢d線唔係加價就解決到問題,本身需求唔夠
不過有D位例如大口環就係擺明老屈既

10X取消後用居民巴士名義做其實只不過搵多個藉口收多D錢
我自己唔覺得10/10P/11/31真係太差,基本上當日AMS買得都知呢堆線係唔好做
11基本上已經唔存在,大可以取消左佢
雖然我見過10P下繁數碼港開出都坐唔滿當留幾個位比大口環客直出銅鑼灣
世界很簡單 人類很複雜
a720p 發表於 2013-4-22 00:19 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-4-21 20:47 發表
但呢d線唔係加價就解決到問題,本身需求唔夠
不過有D位例如大口環就係擺明老屈既

10X取消後用居民巴士名義做其實只不過搵多個藉口收多D錢
我自己唔覺得10/10P/11/31真係太差,基本上當日AMS買得都知呢堆線係唔好做
11基 ...

呢組線係典型既老牌線,已經與時代脫節
我同意呢組線唔係單靠加價就能解決問題
但唔加價就根本無得生存.

而各線加幅有別, 好明顯與有無直接競爭有關
站在營商角度,呢個安排亦係正路,當然在大眾角度就另話啦.

至於進智買呢組線,相信都係所謂既「協同」效應.
以佢地既作風,買左之後一定會大幅重組.
但重組遇障礙,唯有放棄經營.
kmb113 發表於 2013-4-24 23:37 | 顯示全部樓層

根本上重組成10/10P/31之後都無咗車行11喇下話~!!!
依家站牌無11,AMS出既通告都見唔到11號線...只是得 10/10P &31 加價既兩張通告~!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
ccicoltd 發表於 2013-4-25 07:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2013-4-24 23:37 發表
根本上重組成10/10P/31之後都無咗車行11喇下話~!!!
依家站牌無11,AMS出既通告都見唔到11號線...只是得 10/10P &31 加價既兩張通告~!!

馬先生年代的 11 已經隱形,AMS 接手後曾「翻生」一會。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
kmb113 發表於 2013-4-25 15:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2013-4-25 07:49 發表

馬先生年代的 11 已經隱形,AMS 接手後曾「翻生」一會。

馬生時代下晝放學時間真係有機會搭到11去銅鑼灣方向...
之後AMS 接手初期都見多左少少...之後就直情消失了~!!!
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
victor888 發表於 2013-5-1 13:40 | 顯示全部樓層

個時仲要搵兩部老爺三代行11號
見到都唔想坐

(個兩部3代退左未?)
ASV97:你搵到新大陸未??