hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 最近小弟部電腦成日有電流聲
開啟左側

最近小弟部電腦成日有電流聲

2ac 發表於 2006-3-18 09:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先果一兩個星期都係在看片, load flash的時候至會聽到有電流聲
但係呢一兩日就算係打字, 可能郁下個cursor, scroll下右手邊果條拉拉線都會有電流聲
仲試過幾次爆到自動熄機
唔知係咪代表爆喇叭爆到一定要換呢?

謝謝解答
始終都係 978  第 1 - 50 集
kitarolo 發表於 2006-3-18 11:50 | 顯示全部樓層
表面看來只是喇叭訊號線與其他電腦線太過靠近.
建議首先把喇叭訊號線盡量遠離來證實,而自動熄機,
根據過往經驗,超過九成與 ATX 火牛有關,幾乎不可能由
喇叭引起的,亦由此可能是火牛已有毛病,在共用同一個
電線拖板取電之下,火牛干擾(或是 USB 取電的喇叭)把這些
電流聲發放出來了. 如果可能,換一個優質的 ATX 火牛試一試.

樓主| 2ac 發表於 2006-3-18 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2006-3-18 11:50 發表
表面看來只是喇叭訊號線與其他電腦線太過靠近.
建議首先把喇叭訊號線盡量遠離來證實,而自動熄機,
根據過往經驗,超過九成與 ATX 火牛有關,幾乎不可能由
喇叭引起的,亦由此可能是火牛已有毛病,在共用同一個
電線 ...

我不如試下format部機試下, 唔知方法可唔可行?

因為我頭先都試過幾個方法測試:
1. 將綠色線駁自己部mp3機, 發覺就算將mp3機較到最大聲都唔出現爆聲
2. 因為我張電腦「木台」幾大張, 所以我要用轉接器, 而我約兩星期前換左個新的轉接器, 我試過用番舊果個, 但係依然有聲音問題
3. 試過熄過火牛一陣再開機, 但係情況差唔多

今朝我都有用過電腦, 用用下熄左機, 但係今次restart之後xp彈左個box出黎
話「意外暫停左我部機, 而check過好似係pmp800x的問題」, 即係底板, 定係soundcard有問題?

宜家打字已經無晒電流聲, 而玩game就一陣間至試

謝謝幫手
tomchen 發表於 2006-3-18 18:16 | 顯示全部樓層

原帖由 2ac 於 2006-3-18 12:48 發表

我不如試下format部機試下, 唔知方法可唔可行?

因為我頭先都試過幾個方法測試:
1. 將綠色線駁自己部mp3機, 發覺就算將mp3機較到最大聲都唔出現爆聲
2. 因為我張電腦「木台」幾大張, 所以我要用轉接器, 而我約兩星期前換左個新的轉接器, 我試過用番舊果個, 但係依然有聲音問題
3. 試過熄過火牛一陣再開機, 但係情況差唔多

今朝我都有用過電腦, 用用下熄左機, 但係今次restart之後xp彈左個box出黎
話「意外暫停左我部機, 而check過好似係pmp800x的問題」, 即係底板, 定係soundcard有問題?

宜家打字已經無晒電流聲, 而玩game就一陣間至試

謝謝幫手  

同上次你問o既 POST 畫面怪符號是同一部機?咁你真係要快 D 去 check...
解決一個問題後再去搞呢個問題,因為 XP 意外暫停左你部機已經係有核心問題存在。
 樓主| 2ac 發表於 2006-3-18 18:21 | 顯示全部樓層
原帖由 tomchen 於 2006-3-18 18:16 發表
同上次你問o既 POST 畫面怪符號是同一部機?咁你真係要快 D 去 check...
解決一個問題後再去搞呢個問題,因為 XP 意外暫停左你部機已經係有核心問題存在。

唔同一部機, 果部怪符號畫面機並非小弟家中之電腦
謝謝

宜家小弟個audio線如果駁通就會滋滋聲, 所以宜家駁左落收音機度, 起碼做野果陣聽黎都自然d..
連玩fifa都要開收音機玩, 一係就無聲><

頭先約六點既時候又熄左一次, 今次係話我navida 5200可能有問題

似乎宜家有d描頭, 好似係底板跟soundcard有事, 至於火牛有無事就等我個朋友過幾日check下至知

再次謝謝各路板友的關心

剛剛十點三個字又熄一次, 今次我都唔知做乜事