hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

jocosben 發表於 2013-5-15 05:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-14 21:11 發表
正轉蛇只不過係用少左人
減少左非繁忙時間既班次
成本上的確係有減省
但係並冇真真正正完全空出資源去做其他既事

就算373A 全日potential係低過277P同270B
但過海線係基本上每一區極力爭取既事
948月經咁要全日,692 ...

正轉蛇用車當沒變,但用少左人,九巴又唔會炒左D司機,呢D司機好可能調去其他區,變相抽北區補貼他區
FBI2 發表於 2013-5-15 08:22 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-5-15 00:57 發表
其實依家有唔少人係 279X  968 的,
九巴係有哂數字

373A 有潛力做呢班客而且 373A 全日可以紓緩 968 同埋 279X 的壓力

968壓力大係事實,但279X又未致於好大壓力,佢而家都係剛剛好爆,唔再減班甩班已經好好啦.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JA3907 發表於 2013-5-15 10:00 | 顯示全部樓層

回復 152# 的帖子

279X目前壓力有限又系事實
但如果到過關高峰期,車廂變成行李架就唔系人人受得起
各大討論區都有post講過

令稍稍離題分享
昨日11.00系華明搭373A,用ASC,全車12人
其中頭站上6人,最大潛在客源上水站只有1人
上水去港碼用40分鐘,超快,原圖包括隧道無人上下,車上除左我同個fd之外都訓覺或打機
當然繁忙時間373A無可能好似今次甘快,但中午時間正系“同胞”們過大海既熱門時期,所以相信只要有宣傳,373A會做得好。

另回樓上引用星島報道
為何373A一定要70X埋單?
而家話縮短減車既76/77/79K,已經可以騰出3-4短雙或長單出來比373A啦
難度要好似70X刻意用大車做死條線?
我系66#都計過,373A用8-9車都夠,加上而家373系6車蛇便正,就已經夠用
70X系用來幫277P/X家!九巴唔好再擾亂視聽啦!
eric278 發表於 2013-5-15 10:15 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-5-15 00:57 發表
其實依家有唔少人係 279X  968 的,
九巴係有哂數字

373A 有潛力做呢班客而且 373A 全日可以紓緩 968 同埋 279X 的壓力

還有欖隧轉乘客(尤其在欖隧上車往北區或港島)
以前在欖隧轉車站(市區方向),不時見到968抵達欖隧時已全車爆滿
373A改全日後可以順便在欖隧清客
還看香港公交
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-15 10:38 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-5-14 21:23 發表
有咩risk?

70X平日非繁係好差,但假日勉強係合格

373A既risk/uncertain可以說更多,例如現時只有早上南行,及晚上南行班次,及假日不設服務
何來有更多數據?佢知道港島平日有幾多人會去上水?但其他數據反映既係大部份北區 ...
由頭到尾成份建議既目的係抬一條全日過海線出現
就算客量冇277P全日咁穩紮都好
冇373A全日後面堆野就變左唔係咁易過

既然70X非繁係好差既
373A同佢都係朋友je...
起碼現時老九手上知道既係968<>279X既客量
仲有係用373A減起968同279X既負擔
特別是多左接駁線過左去大欖對968既影響

而70X佢亦都知道既客量
就係原來唔計大窩西既情況下
連一半人都唔夠係用佢來往東九
同樣地有條叫277X出東九而仲可以有空間吸客既情況下
70X被上檯分屍做其他野有咩出奇先?

即使其實70X唔取消既情況下
373A都可以全日都好
maybe 成個思維入面係將70X由全日改做繁忙時間服務
而373A由繁忙時間服務改做全日
其他線既供車係for 270B之類既繁忙時間路線
亦都可以

全日左仲唔食咬唔放?
仲理得你咩指標唔指標咩...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-15 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2013-5-15 05:14 發表

正轉蛇用車當沒變,但用少左人,九巴又唔會炒左D司機,呢D司機好可能調去其他區,變相抽北區補貼他區
他日有機會要全日277P或者270B
D人咪又係會返轉頭...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
tonytsang_hk 發表於 2013-5-15 10:49 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-15 10:40 發表
他日有機會要全日277P或者270B
D人咪又係會返轉頭...

270B同277P係九巴心目中,係唔係只係實驗路線,多客先全日呢?
JA3907 發表於 2013-5-15 11:43 | 顯示全部樓層

回復 157# 的帖子

270B應該系
但277P就唔系,我覺得只不過系70X既短期補償方案,目的系營造上水不需要官塘線既現實
從一開始九巴就唔明白或者唔嘗試明白70X既失敗原因,只系為堵住上水人把口而已,所以277P除非上水人珍惜而做的好到不能取消,否則只會死
(當然,無天翠清3區277P會變成咩羊?)
961-awv2 發表於 2013-5-15 11:57 | 顯示全部樓層
其實我覺得九巴上cut車多過想做好啲服務
一直以來要將373a全日只係成個北區嘅cut車籌碼
如果有心改善服務ga 全日嘅次序都唔會係373a先啦
270b同去港島東嘅新路線會唔會只係一個禁冇心機嘅方案呢
原因並唔係因為佢想試吓有冇下先至全日 只係想敷衍班議員
373a會全日都只不過係因為係北區來講全日去香港島嘅巴士服務聲音係最大同埋爭取好耐

如果佢係有心改善上水嘅服務 就好應該cut咗279x由上水去聯和墟果段路
將多咗嘅車開一條新線是由翠麗花園去華明經百和路啦 加埋270 d車一定可以做到好頻密啦 又可以好快將咁D人由翠麗天平去華明 呢啲先叫合理嘅轉乘服務囉

取消278k 呢段不嬲都係小巴做 將70k改成由華明邨經祥華村,聯和墟,天平村,上水站去清河邨 做一條好密班次嘅車比人轉乘 最好加多個雙向分段收費 一次過取消278k 70k 273b

成個北區包埋273a就有三條區內線做轉乘 如果可以加埋個gps到站預測時間系統 搞到成個輕鐵系統   班次又密咁先會受人歡迎 最重要係呢啲嘢九巴依家都有技術可以做得到
粉嶺同上水又好公平
因為粉嶺要轉車搭279x
上水要轉277x
LF5502 發表於 2013-5-15 12:32 | 顯示全部樓層

948 爭取得耐過 373A,又唔見得 948 可以全日 ??!!

九巴就係有哂數字先會提 373A 全日,
但就俾你講到只係用黎敷衍班議員

RDP 入面的 70K,就係建議改到你講的咁,
你係咪無睇 RDP ??
而且 273B 依家好多客,排哂隊......

原帖由 961-awv2 於 2013-5-15 11:57 發表
其實我覺得九巴上cut車多過想做好啲服務
一直以來要將373a全日只係成個北區嘅cut車籌碼
如果有心改善服務ga 全日嘅次序都唔會係373a先啦
270b同去港島東嘅新路線會唔會只係一個禁冇心機嘅方案呢
原因並唔係因為佢想試吓有冇下先至全日 只係想敷衍班議員
373a會全日都只不過係因為係北區來講全日去香港島嘅巴士服務聲音係最大同埋爭取好耐

如果佢係有心改善上水嘅服務 就好應該cut咗279x由上水去聯和墟果段路
將多咗嘅車開一條新線是由翠麗花園去華明經百和路啦 加埋270 d車一定可以做到好頻密啦 又可以好快將咁D人由翠麗天平去華明 呢啲先叫合理嘅轉乘服務囉

取消278k 呢段不嬲都係小巴做 將70k改成由華明邨經祥華村,聯和墟,天平村,上水站去清河邨 做一條好密班次嘅車比人轉乘 最好加多個雙向分段收費 一次過取消278k 70k 273b

成個北區包埋273a就有三條區內線做轉乘 如果可以加埋個gps到站預測時間系統 搞到成個輕鐵系統   班次又密咁先會受人歡迎 最重要係呢啲嘢九巴依家都有技術可以做得到
粉嶺同上水又好公平
因為粉嶺要轉車搭279x
上水要轉277x