hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

Lost 發表於 2013-5-16 00:18 | 顯示全部樓層

點解70X一定要死,係為左「證明」轉車站的「成效」
為左「證明」重組計劃「真係好有用,可以掟走過時路線」

但係點解需要一個「區域轉乘」巴士計劃, 為九巴削減資源呢? 由一開始點解要有呢個「發展」呢?
係唔係我地一聽到「發展」「建設」「改善」呢類詞語就眉飛色舞, 覺得係好野?
同天平翠麗差唔多, 聯和墟一樣死得非常慘

但為左政治宣傳, 北區轉車站必定會以70X甚至73, 73A作為「政績」, 正如屯門區66必然滅亡一樣
我都係去返第一個問題, 點解要咁樣「建設」呢,
我地都知道70X拆線後仲搵路兜好傻, 73A天平去到粉嶺消防局只係五分鐘但入完聯和墟同華明就要多20分鐘先走得, 仲要係聯和墟同粉嶺南兩次「回到原點」果下先難頂,
但而家係解決緊問題咩, 唔係呀, 只係令原有問題惡化, 同時改善本來服務冇問題地區既巴士服務,

乘客要求好簡單, 佢地只係想要一架好普通好普通既車, 但點解佢地要花15-20分鐘等70K再花5分鐘等277X再花10分鐘等75X仲要後兩程車冇位坐呀! 點解佢地要花20-40分鐘等68A再花5分鐘等滿左既60X呀!
因為九巴, 正苦同民建聯係度玩野呀! 越有錢賺既路線先越有得維持正常服務唔脫班唔失驚無神減走你班車唔使你等20分鐘一班車! 呢個世界公平咩! 呢個世界公平咩!

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ATE31 + 1 九巴完全無諗過乘客!!

查看全部評分

LF5502 發表於 2013-5-16 00:18 | 顯示全部樓層
根本九巴就係有哂 279X <> 968 數字,
先至提 373A 全日

同埋 373 / 373A 路線打回原形

原帖由 2076 於 2013-5-15 22:18 發表
九巴又睇準968食唔哂的客可以比373A食埋,兼收多個幾,968超負荷才是九巴提出373A全日的誘因
JF1261 發表於 2013-5-16 00:58 | 顯示全部樓層
原帖由 Lost 於 2013-5-16 00:18 發表
佢地只係想要一架好普通好普通既車, 但點解佢地要花15-20分鐘等70K再花5分鐘等277X再花10分鐘等75X仲要後兩程車冇位坐呀! 點解佢地要花20-40分鐘等68A再花5分鐘等滿左既60X呀!

區外人睇到我地要保留70X/277P 全日, 就即刻罵我地死守蝕本線, 咩上水人唔搭巴士
問題係上水巴士係唔正常地兜, 先趕走晒d 客, 而唔係我地憎巴士, 特登唔搭巴士
好似279X, 276, 276P 果d 一個上水站都打爆啦

轉車唔係問題呀, 只要班次做得密, 接駁線定線直接, 我搵唔到理由反對
但宜家望下條 70K , 同北區觀光線有咩分別呀?
等15-20分鐘等到架70K, 再左兜又兜30分鐘, 去到華明轉277X, 仲要再兜埋牽情間先上公路呀! 去到大老山再轉75X,
呢d 轉車方法得巴士迷先會搭, 正常居民會咁搭先奇

68A 轉 60X 其實定線係直接, 比北區好得多了, 只係班次唔夠
但要人咁轉車法其實都唔算人道
另一方面, 元朗cut 268B 個替代路線都正常呀, 68M 轉269B, 星期六日仲要有全日服務

但睇下北區, 替代路線低能, 無假日全日, 你地話抵唔抵ban 呀
支持cut 70X 的朋友不如搵日搭 70K 轉277X轉75X 講下個感受先
由其係話轉車會快左果d

再重申一次, 我支持路線重組, 但九巴呢個垃圾方案, 點支持呀?
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-16 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-5-15 19:57 發表
抬一條全日過線,無問題,不過政治味濃
巴士公司同運吉成日話用架巴士載客率黎決定加班定點,而唔係你地所講既睇替代品需求再決定
依家373A只係得"71%"載客率就可以全日,睇十幾班車就決定條線全日
對373A鬆手,對其他路線手緊 ...
政治味濃又如何?
一開始成份野都係base on老九盤數紅左射果波過區議會同TD
係老九角度來講
就算373A全日盤數係蝕都好
一炮過K.O.70X再加可以縮/執郊區線既服務
更何況其實老九知道全日373A同70X大約咩環境

問題在於一個已經到左頂同一個仲有空間去做
除非大改70X
否則客量上加極都有限
相反一係373A未全日都未必咁多人
再加上有轉乘塞落去
起碼叫有上升既空間

接近五千人既客量
的確都唔差

不過都係果句
睇下入面D人流分佈先下定論
北區區內客有一千人
大窩西來往北區百多個
九龍區內客大約上到三百
已經有接近三成係區內客
有三百幾人華明<>觀塘可以由277X可以自己食返
即其實真係有需要用到70X對外既人都係三千幾

再縮70X既服務時間,的確可取
但若果推出左277P,大窩西73/73A做晒既概念之後
就已經做到大部分既客
咁仲有冇必要留條70X呢?

利申我自己一向支持將70X/277X南北分家咁拆
只不過而家係70X既客量的確令人卻步左一下
咁多篇回覆我只不過想提出既係
277P未能夠一下做全日的確有佢既道理
而70X亦唔係想像中咁好留
北區<>東九未必咁快可以好成熟咁撐起兩條線

277P似乎冇講過話冇得全日
之前既version甚至有提過客量可以的話可以全日

就算白紙黑字寫到實
一樣可以唔做
年年夠話會加車,
最後呢?

點都可以搵到一個藉口俾你
信定唔信係每個人既選擇
我想講既係,若果永遠都選擇唔信的話
永遠都唔會有改善

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
阿Dee + 1 + 1 唔改只會永遠停濟不前

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
阿Dee 發表於 2013-5-16 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-16 01:13 發表
政治味濃又如何?
一開始成份野都係base on老九盤數紅左射果波過區議會同TD
係老九角度來講

問題在於 ...
1條現時爛o既70x.
俾你留落去,最後都只會繼續陰死佢,同cut左佢唔差得遠.
cut左改組,好過而家繼續燒錢燒死.
LF5502 發表於 2013-5-16 01:41 | 顯示全部樓層
所以聞煮擋好似如夢初醒咁,
建議 70X 完全唔行粉嶺,
行哂上水南北之後,
起掃管埔路就上公路

北區人點睇 ??

原帖由 阿Dee 於 2013-5-16 01:28 發表
1條現時爛o既70x.
jocosben 發表於 2013-5-16 03:03 | 顯示全部樓層

原帖由 阿Dee 於 2013-5-16 01:28 發表
1條現時爛o既70x.

70X都無可能以甘既形式保留
而家議員都係想277P全日
不過九巴覺得已經足夠,堅決想CUT車,亦唔諗其他優化方案
石頭 發表於 2013-5-16 14:36 | 顯示全部樓層
70X想cut,搵區內線轉乘277X算數?

無問題,不過,區內線要執到唔好左兜右兜,
搵一條區內線在上水去華明改行最直接路段既黎轉277X,
兼且唔要條條線都用成十分鐘或以上兜暈哂華明總站一鳴路牽晴間,
將長途線277X,278X掟返出去只經中間一鳴路個站就算~
石頭 發表於 2013-5-16 14:42 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-5-16 01:41 發表
所以聞煮擋好似如夢初醒咁,
建議 70X 完全唔行粉嶺,
行哂上水南北之後,
起掃管埔路就上公路

北區人點睇 ??

哂氣,咁改一樣有人覺得兜路,
要保留兩條線既話,一條行南一條行北就最理想~

如果真係無得保留70X,都要將幾條區內線改動一下,
唔好兜太多無謂地方,上水有合理車程時間到華明轉車~

資源要重新分配,但唔係好似九巴呢個方案咁做lor~

P.S.九巴今次係自己攞黎,應該霸王硬上弓(36B,41改特快)既又唔做,
唔應該一刀切既(70X取消,無合理車程時間既轉乘補償)就企到咁硬!
proschebus 發表於 2013-5-16 15:01 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-16 01:13 發表
政治味濃又如何?
係老九角度來講

問題在於 ...
70x非繁客量的確不多,277P做住兩味先都可以接受,不過277x可否以翠麗開出經天平路,龍琛路行回原有路線
九鐵動力 拓新領域