hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

PS8851@182 發表於 2013-5-16 15:13 | 顯示全部樓層

wawawa 發表於 2013-5-16 17:17 | 顯示全部樓層
LF5502 發表於 2013-5-16 18:54 | 顯示全部樓層
依家 70X 係行哂成個上水之後,再要行粉嶺同埋大窩西,
聞煮擋係建議過左清河就上公路,
如果咁都覺兜路的話,佢真係自己買返架車

原帖由 石頭 於 2013-5-16 14:42 發表

哂氣,咁改一樣有人覺得兜路,
要保留兩條線既話,一條行南一條行北就最理想~

如果真係無得保留70X,都要將幾條區內線改動一下,
唔好兜太多無謂地方,上水有合理車程時間到華明轉車~

資源要重新分配,但唔係好似九巴呢個方案咁做 ...
ES464470X 發表於 2013-5-16 21:32 | 顯示全部樓層

原帖由 wawawa 於 2013-5-16 17:17 發表
如果277P車程係快過70X嘅
點解唔比佢試下?
70X路線太迂迴
車程又長
得繁時客量係好D之外
非繁根本無咩人搭

假日日間每15分鐘一班時段
70x都會有12米金豬接近坐滿先上公路
FD5410 發表於 2013-5-16 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-5-16 01:41 發表
所以聞煮擋好似如夢初醒咁,
建議 70X 完全唔行粉嶺,
行哂上水南北之後,
起掃管埔路就上公路

北區人點睇 ??

算把啦, 根本 70X 就死硬, 就算建議點樣改都無人會理佢唔係話無人搭, 而係九巴TD其他區議員唔會
理個
建議

倒不如向九巴運輸處爭取

承諾 270B/277P 過左某個%就要加班, 甚至全日好過...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
阿Dee 發表於 2013-5-16 21:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2013-5-16 21:32 發表

假日日間每15分鐘一班時段
70x都會有12米金豬接近坐滿先上公路
坐滿正常呀
不過弊在啲客聚晒係粉南沿路上呢
kay 發表於 2013-5-16 23:41 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-16 01:13 發表
政治味濃又如何?
一開始成份野都係base on老九盤數紅左射果波過區議會同TD
係老九角度來講
就算373A全日盤數係蝕都好
一炮過K.O.70X再加可以縮/執郊區線既服務
更何況其實老九知道全日373A同70X大約咩環境

問題在於 ...
咁不如先講下政治吧
總不能373A就講政治去維護佢,70X就下下講數字去砌死佢

如果搵到政治理由(唔係數字)去話要取消70X,搵到又合理既我會接受既
(當然唔係d咩70X是原罪,70X班友阻住地球轉個d)

北區聲大夠硬就可以令373A全日,同樣故事可以有條件複製係70X->277P度

講完政治,講其他

你個論調犯左個錯誤
就係373A全日就一定有其他人過檔
但無視70X轉277P後其他人過檔既可能性
憑咩話到左頂,憑咩話有空間?用咩客量調查去統計先?
我剩係知東九龍會不斷發展,港島區已經發展成熟
我都可以用呢個論調倒返轉話373A到頂而70X/277P仲有潛在上升空間
(註:我岩唔代表你錯)

70X唔係想象中好留,似乎唔係主流想法

你都唔只一次話過,277X唔爆,可以食得晒所有客
所以北區唔可以擁有兩條全日東九線,70X班友非繁就去轉277X

得,當你岩,但我又搵到個比你更"好"既方法
就係兩條全日東九線合併返做一條lor~,非繁忙時時間一定夠做
兩條線加埋載客率都未夠100,合併完都係cut到車出黎

白紙黑字寫到實,同口頭承諾最大分別係
前者係唔認數個陣就係對方理虧,而後者人地大可以唔認數
所以運吉一向唔鐘意做白紙黑字承諾既,但次次咪聯同巴士公司一齊走數
一係呢頭加完個頭減返晒,但做完就無仇報

就係因為官字兩把口,佢乜野藉口都可以比到出黎,佢做唔到任何實質承諾,人地亦無義務去配合

仲有,依家份野叫區域路線重組,唔係區域路線改善
每年的RDP叫巴士路線發展計劃,而唔係巴士路線改善計劃(唔計裡面份提升項目)

改善既意思係現有整體基礎下再作進步/優化,而唔係呢度拎舊野擺過隔離就叫改善

如果你覺得重組=發展就=改善,咁我都無野好講
因為人地個字根本唔係咁解

就係因為我已經望到終點係見唔到改善,我選擇今日不信
從政者亦都係咁選擇,不過佢地就相對功利既,好既要晒,唔好既就嘈到底
但比著係我都會一次過要晒373A/277P全日,而且大家都知兩者要全日係"政治上"有足夠條件
因為成件事始終都係鬧劇,意識形態意志大於一切

本身區域路線重組想做既係,一組線一組線傾,唔想好似以前咁,區議會逐條逐條線ban,想增加成功機會
但到今日,因為一條70X,成個區域路線重組已經站唔住腳
以前未有區域路線重組,373A可以自動延長服務至11點半,270A自動可以去尖沙咀(當然你可以話我錯,因為運吉係睇整體全港既車去調)
今日因為區域路線重組,就話唔cut 70X/要277P全日其他野免談(包括373A/270B/上水-港島東),某程度仲衰過以前傾RDP
以前叫做可以斬件,今日想斬件都唔知點斬
世界很簡單 人類很複雜
SSBT 發表於 2013-5-17 00:11 | 顯示全部樓層
今次既北區RDP第二個問題,
就係巴士公司/運吉事前完全無任何諮詢。
所以野都係同禮義廉閂埋門圍威喂

九巴識得cut 70X,
改開277P,
咁點解唔直接拉直條70X呢?
講乜野區域重組丫
由頭到尾上水居民(尤其係天平翠麗)都係輸家
你條70K唔駛咁兜路,
都無咁嬲
=0=
GM 發表於 2013-5-17 00:50 | 顯示全部樓層
原帖由 ES464470X 於 2013-5-13 09:10 PM 發表

我都好質疑九巴點計咩最繁忙一小時載客率,
最搞笑係270A 94%, 而277X 75%???
既然277X仲有咁大空間載客率, 點解仲要分拆路線,
而270A又完全唔提要加班?

假日70X真係特別多人搭,
可能好多人唔趕時間,
而吐露港 ...

原帖由 PS8851@182 於 2013-5-13 03:36 PM 發表
真係估唔到277X繁時得75%客量咁少!

TD如果做到277X載客率高的話,點取消70X?
正如102早繁往港島紅隧一定每班必爆
一樣得74%
相反方向反而有91%
就係要食118北角客

常備TCU 出行唔洗怕
LF5502 發表於 2013-5-17 01:05 | 顯示全部樓層

鬼叫聞煮擋得返聯和墟一個位咩,
其他都係禮義廉.......

而咁岩禮義廉唔可以完全控制天平翠麗,
所以咪搵佢地開刀 lo......

但聞煮擋就只係識反對取消 70X,

提反建議都只係呢幾日的事,
但份野已經出左兩個月

原帖由 SSBT 於 2013-5-17 00:11 發表
今次既北區RDP第二個問題,
就係巴士公司/運吉事前完全無任何諮詢。
所以野都係同禮義廉閂埋門圍威喂

九巴識得cut 70X,
改開277P,
咁點解唔直接拉直條70X呢?
講乜野區域重組丫
由頭到尾上水居民(尤其係天平翠麗)都係輸 ...