hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

阿Dee 發表於 2013-5-17 01:07 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-5-17 01:05 發表
鬼叫聞煮擋得返聯和墟一個位咩,
其他都係禮義廉.......

而咁岩禮義廉唔可以完全控制天平翠麗,
所以咪搵佢地開刀 lo......

但聞煮擋就只係識反對取消 70X,

提反建議都只係呢幾日的事,
但份野已經出左兩個月

...
反對尼都多餘.
不如諗下點樣再好o既走線加埋爭取再多d 270B班次好過啦.

JF1261 發表於 2013-5-17 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 阿Dee 於 2013-5-17 01:07 發表
反對尼都多餘.
不如諗下點樣再好o既走線加埋270B呢條好過啦.

講起 270B 又不得不提$17.7 單野
其實諗諗下3月份就收$14.2, 但點解4月要收$17.7 呢
因為條定線入左旺角, 仲要行旺角道, 亞皆老街, 我果時都諗有無咁著數俾新線入旺角

運吉/九巴諗諗下都係唔想做, 但無理由突然縮線, 所以就改收$17.7
里數真係咁大影響? 宜家270P 落埋九龍站先$14.2, 係遠過270B 奧運站方案

其實270B 去到奧運站的話, 我會建議將270P 果2班車都做埋270B
開早3個字即係 7:00 同 7:15, 之後就跟RDP 270B 時間 (7:30, 7:45, 8:00, 8:15, 8:30)
因為P 車客量真係唔係幾掂

277P 走線 其實已經唔錯, 唔洗再傾
反而真係要傾可能會係短途線走線

阿Dee 發表於 2013-5-17 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-5-17 01:20 發表

講起 270B 又不得不提$17.7 單野
其實諗諗下3月份就收$14.2, 但點解4月要收$17.7 呢
因為條定線入左旺角, 仲要行旺角道, 亞皆老街, 我果時都諗有無咁著數俾新線入旺角

運吉/九巴諗諗下都係唔想做, 但無理由突然 ...
咁又係,277P學埋279咁唔入牽情間又可能無咩用.
入埋執多小小客可能仲好.

70K其實再執快佢真係比較實際同有作為.
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-17 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-5-16 23:41 發表
咁不如先講下政治吧
總不能373A就講政治去維護佢,70X就下下講數字去砌死佢

如果搵到政治理由(唔係數字)去話要取消70X,搵到又合理既我會接受既
(當然唔係d咩70X是原罪,70X班友阻住地球轉個d)

北區聲大夠硬就可以令373A ...
數字唔得再加有277X就夠死
唔係下下話又要數字唔靚之餘又要有政治理由先死
係要包到政治化既話
70X客量偏低>條數唔靚>每區斬lee D入肉線+可以開到D村巴線>九巴冇咩藉口再加>TD有功績

一開始就講左
全日線係人都想要
咁有冇試下係老九角度諗下先?
原先70X既數據俾你睇既就係成篤屎
就算俾你多返一個double既客過檔277P
客量都係同返70X咁上下
咁試住先真係咁大問題?
可能,有triple甚至更多既客會出現唔出奇
但係真係有冇需要博lee一鋪先?

一條繁時線同一條全日線既知名度可以相差一段距離
而且新插入左BBI落去
總有空間繼續上
若果講緊70X既
先分清楚兩個case
1.原線留的話70X既印象已經唔多好
就算東九起圍都未必幫得幾多
2.改線既就當然有得再上

在巴士公司既思維入面
有咁諗好出奇?
既然係咁,係唔係下下同佢講你一o黎就全日就有用呢?
點解要試既原因就係留返個空間既大家

白紙黑字寫到實之後走數成日都有
你都識講官字兩把口
由走數講到合理既樣都仲得

真係有需要到連份野叫重組建議定改善建議都可以當point講?
我只係知道重組既目的都係為左改善
只不過有時改善既方向係唔係一定要對準居民要直接100%受益先得?
係既只不過同普通一般大家覺得既山頭區議員冇分別

既然見到老九企得咁硬既
咁係唔係非要一下全日不可?
亦可以見到70X既情況真係有點兒那過
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
volvo2000 發表於 2013-5-17 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 2076 於 2013-5-15 22:18 發表
九巴又睇準968食唔哂的客可以比373A食埋,兼收多個幾,968超負荷才是九巴提出373A全日的誘因

咁講法,968服務超荷原因之一,可能係多左批279x轉乘客往返北區?
JF1261 發表於 2013-5-17 02:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-17 01:36 發表
數字唔得再加有277X就夠死
唔係下下話又要數字唔靚之餘又要有政治理由先死
係要包到政治化既話
70X客量偏低>條數唔靚>每區斬lee D入肉線+可以開到D村巴線>九巴冇咩藉口再加>TD有功績

一開始就講左
全日線係人都想要 ...

當年如果老新睇住796B 條數唔靚 >  斬入肉線 + 開798 村巴線 > 新巴冇咩藉口再加>TD有功績
宜家798 相信仲係一條繁時線

講返北區例子, 當年屯門-上水線九巴覺得唔好客, 唔想博, 所以俾左馬生做
點知馬生食_食著豆, 做左其中兩條線皇, 跟住九巴又走去學人開261, 最後蝕到甩碌

宜家你望 70X 呢條爛線的數據跟本唔做得準
拎返入清河前可能仲準小小, 當年係5千幾

而277P 改快後, 好似307 咁試辦全日3個月, 唔過30%就cut
真係唔掂的話都係蝕多3個月

p.s 但睇返當年d 資料, 原來307試完係唔夠30% , 但居民區議員強烈反對先留到
如果當時cut 鬼左, 宜家就唔會有非繁20分鐘一班, 繁時開到單位數字的路線

Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-17 02:17 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-5-17 02:01 發表

當年如果老新睇住796B 條數唔靚 >  斬入肉線 + 開798 村巴線 > 新巴冇咩藉口再加>TD有功績
宜家798 相信仲係一條繁時線

講返北區例子, 當年屯門-上水線九巴覺得唔好客, 唔想博, 所以俾左馬生做
點知馬生食_食著豆 ...
798有數得睇之外
更重要既係798係老新,296a/98a<>沙田線係老九

冇記錯有show到客量係近一兩年既RDP先有
就算五千幾都唔係比現時接近五千多得幾多...

難保277P一定得bo...
唔得既咁邊個負責先?
既然都開到口可以試
係唔係唔係試全日就唔得?
之前提既試六日都ok
可解非要大家互迫牆角
最終冇結果?
JF1261 發表於 2013-5-17 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-17 02:17 發表
798有數得睇之外
更重要既係798係老新,296a/98a沙田線係老九

冇記錯有show到客量係近一兩年既RDP先有
就算五千幾都唔係比現時接近五千多得幾多...

難保277P一定得bo...
唔得既咁邊個負責先?
既然都開到口可以試
係 ...

277P 唔係一定得
但你望返277X 淨係服務半個北區都做得住
點解另一半北區 (上水+百和路) 條70X 會咁頹, 做唔住?
277X 自己本身已經係一個數, 大家人口結構相近, 唯一分別係277X 定線直接好多
咁就證明左北區線只要有直接定線, 其實會有一定客量

再望另一例子, 好多上水人朝早寧願搭279X 轉68M 都唔直接搭278X, 點解? 因為唔想兜華明圈同避塞車
呢樣其實都證明左好多人係想快, 轉車唔係咩洪水猛獸

277P 唔全日其實無問題, 但一定要做好區內短途線, 呢樣我由3月講到宜家
北區居民係FB 群組都講過呢樣野,
有線訪問問翠麗居民, 人地第一句就係話70K 兜成個鐘, 無吸引力, 九巴點解睇唔到呢點?

如果上水10分鐘內去到轉車站, 而部車一停完轉車站就上公路, 其實居民係樂意去轉

如果要再傾
plan A 就277P 全日 + 北區對外線轉乘 (轉乘點: 牽情間/欣盛苑)
Plan B 就大改北區短途線, 諗方法令上水人10-15分鐘內到牽情間/華明轉到車, 咁277P 可以維持繁時服務都無問題
Plan C : 279X 改經天平, 欖隧線除968外唔洗補錢 (不過呢樣應該仲難過要九巴全日277P)

總之宜家70K 轉277X 方案真係無得傾, 轉完車比直接搭70X 仲要慢

p.s 有版友提出過九巴覺得短途轉乘線係蝕錢, 所以唔想做(eg: 211, 93A 等)
(唔知係版友自己諗法定九巴真係咁諗啦)
但我想講咁諗即係又要做妓女,又要拿貞節牌坊
九巴一方面唔想做咁多點對點線, 要你地轉乘落佢d 長途線
但另一方面又因為短途轉乘線帳面唔好睇, 所以無心做, 跟本就自相矛盾

komodo 發表於 2013-5-17 14:21 | 顯示全部樓層
原帖由 JF1261 於 2013-5-17 12:45 發表
有線訪問問翠麗居民, 人地第一句就係話70K 兜成個鐘, 無吸引力, 九巴點解睇唔到呢點?

新70K,個個屋苑都要經、更要經醫院、診所、街市......

有乜辦法唔兜?

議員永遠雙重標準,要巴士路線方便區自己就得,唔好理其他人
傘外的世界有一片蔚藍
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-17 14:41 | 顯示全部樓層

原帖由 JF1261 於 2013-5-17 12:45 發表

277P 唔係一定得
但你望返277X 淨係服務半個北區都做得住
點解另一半北區 (上水+百和路) 條70X 會咁頹, 做唔住?
277X 自己本身已經係一個數, 大家人口結構相近, 唯一分別係277X 定線直接好多
咁就證明左北區線只要 ...
當然

成份建議有好多應該要改既地方
我只不過係想講點解冇人諗下老九又諗緊D咩呢?