hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

kay 發表於 2013-5-17 14:56 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-17 01:36 發表
數字唔得再加有277X就夠死
唔係下下話又要數字唔靚之餘又要有政治理由先死
係要包到政治化既話
70X客量偏低>條數唔靚>每區斬lee D入肉線+可以開到D村巴線>九巴冇咩藉口再加>TD有功績

一開始就講左
全日線係人都想要 ...
由第一行開始你都唔明我想點

我既目的係,請你用政治說服我取消70X。
客量偏低係數字,但如果去到意識形態鬥爭,係唔易搵到理由。結果你都係走去講數字。

依家班議員就係用數字黎嘈都企硬留70X,一早就變成政治角力。
條問題依然係"請你用政治說服我取消70X",而唔係"請你用數字說服我取消70X"

咁好喇,我將你部份提出既問題,再拋返比你。

請你用政治說服我,點解剩係要考慮老九角度,唔考慮小巿民角度。

請你用政治說服我,點解70X轉277P就一定要試住先,唔可以好似373A全日。

請你用政治說服我,九巴憑咩企硬取消70X。

政治係解眾人之事,基本上一個人生存在世界上,好多野都係政治。
政治唔係齋睇數字,某程度係利益掛帥。利益就一定會有衝突,但點解一定要九巴企硬區議員一定要讓步?

我就係想嘗試用同一把尺去衡量所有野,既然成件事都係政治,咁不如全部用政治角度去睇。
咁大家好鐘意用唔同長度既尺去衡量唔同既野,一時用數字,一時用政治,講左咪等於無講。

當然政治某程度係廢話,大家都比唔到理由,但問題就係呢度
企硬取消70X同企硬支持70X,本身兩者都無錯/無問題,咁憑咩話人地有問題?一係全部無問題,一係全部都有。

白紙黑字講過唔認數,要port人都仲有方法

重組目的為左改善?邊個話?事實係好多人都feel唔到喎~

定係大家要係重組、改善呢兩個字眼意思上要清晰定義?

如果為左付和某d論點,去扭曲某d字眼既意思,咪即係為付和而付和..

改善一定唔係係呢度拎舊野擺去第二度就叫改善囉。
如果我中文科考得好,數學科考得差,我係咪中文科考差d,數學科考好d,就叫做有改善?
世界很簡單 人類很複雜
vcvc0206 發表於 2013-5-17 16:13 | 顯示全部樓層
70X如果取消唔到=落老九面既話,
我寧願繼續落老九面,反正你都係旨在cut車,
重組只係區議會同埋運吉想幫你一把,
但係你老九又中意玩到咁串,要脅區議會又要脅市民,
點解唔可以係唔取消70X既情況試左277P?
反正277X而家36架+70X而家13架其實夠俾277P試幾個月先,
做得起就取消70X,做唔起就改70X,成件事就係咁簡單

講開又講,成份RDP根本就係一場政治上既角力,
我覺得呢份RDP根本係益晒某個地區梁粉,
削弱其他地方既利益去益左粉南、益左華明,
咁我想請問個d大叫"我討厭政治"既版友,
既然你都識講呢份RDP係政治角力,咁點解唔可以講政治!?
政治本身與民生就係不可分割,一個公共政策既實行本來就係要處理不同利益之間既矛盾,
避談影響民生既政治因素,根本係跳左step

評分

參與人數 3aPower +2 HugeC +3 收起 理由
Lost + 1 我討厭政治#good#
流星☆雨 + 1 + 1 第二段正論
kay + 1 + 1 好同意"政治本身與民生就係不可分割,一個公 ...

查看全部評分

阿Dee 發表於 2013-5-17 17:41 | 顯示全部樓層
原帖由 vcvc0206 於 2013-5-17 16:13 發表
70X如果取消唔到=落老九面既話,
我寧願繼續落老九面,反正你都係旨在cut車,
重組只係區議會同埋運吉想幫你一把,
但係你老九又中意玩到咁串,要脅區議會又要脅市民,
點解唔可以係唔取消70X既情況試左277P?
反正277X而家36架+7 ...
你講o既野,唔係o岩亦冇錯.

不過我話你知lor.
九仔俾區議會山頭廢柴議員玩左咁多年.
今年政府先幫佢一班搞重組.
其實真係太遲.

北區呢壇野係有不足,不過唔搞佢.
由佢自生自滅落去.
對北區居民尼講,巴士網絡只會繼續垃圾.
可以慢慢繼續搭港鐵.

元朗區呢個初步動作係值得一讚.
希望尼緊o既繼續順利完成.
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-17 17:43 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-5-17 14:56 發表
由第一行開始你都唔明我想點

我既目的係,請你用政治說服我取消70X。
客量偏低係數字,但如果去到意識形態鬥爭,係唔易搵到理由。結果你都係走去講數字。

依家班議員就係用數字黎嘈都企硬留70X,一早就變成政治角力。
條問 ...
由頭到尾
我一早已經唔明373A全日化點解就等於政治化
小弟才疏學淺
唔太明白咩叫用"政治說服我取消70X"
先還請閣下指一指點

你識得拋果波俾我
我一樣可以拋返俾你
請你用政治說服我,點解剩係要考慮市民角度,唔考慮巴士公司既角度。
請你用政治說服我,點解70X轉277P就一定要全日,唔可以試住先。
請你用政治說服我,九巴憑咩唔可以取消70X。

若果留意小弟之前講既野
我只不過係希望大家可以係老九角度睇一睇點解企硬取消70X,再加上數字說明
睇下北區<>東九既巴士服務可以如何走下去
甚至係睇下而家老九諗緊D咩
我想達到既係大家一齊讓步
而唔係單一方企硬要另一方讓

數字正正就代表住利益
點解70X企到咁硬
冇他,盤數唔得之餘70X既服務頗算雞肋
點解大把線盤數唔得但唔會企得咁硬
因為係果服務範圍上冇得唔留佢

咁改善既問題就係承接上話
係唔係100%指向居民先叫改善呢?
當年70取消最大受益者點都係老九
現今692取消最大受益者點都係巴士公司
咁,又點計先?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
wawawa 發表於 2013-5-17 17:47 | 顯示全部樓層
ES464470X 發表於 2013-5-17 19:13 | 顯示全部樓層
睇返呢個帖最近幾版,
有人討論緊九巴企硬要取消70x以及民間/議員要求277P全日,
我認為要求277P全日(最少都要星期六/日全日)有一定理由:

第一, 睇返九巴個轉乘優惠
(提交區議會文件PDF第39頁, 附件十一)
277X/277P的轉乘優惠只局限於273A及70K,
真係住係北區, 特別係住天平/翠麗的居民,
一睇就知完全不足,
點解往北區方向, 竟然無270?
而只係得路線兜迴+班次大多要12分鐘+
改路後停燈位數目多而更易脫班的70K?

如果真係有誠意的話, 往北區方向至少加埋277X-->270A/278X,
反方向270A/278X --> 277X
甚至考慮279X <--> 268C/269C (兩程車費加埋同現有70X價錢一樣)
做到以上要求, 起碼唔會有咁大迴響要求277P全日行走

第二, 星期日係現時70X多客的日子,
但元朗的268B一直被批評少客, 平均每日得四千幾人,
但削班後仍然有得保留星期六/日的全日服務,
唔好理班次疏落, 但至少有容易預時間搭車的定點班次,
以及一程直達車,
相反呢邊70X就CUT到得返平日上下午繁時服務,
連多人搭的星期日, 一班車服務都無,
換言之連改路後, 星期日客量會否比現時更高都無機會去證實!
做到咁絕, 就唔好怪班區議員企到咁硬唔俾九巴CUT 70X,
仲反而叫人企係九巴立場諗

上面有人講九巴的北區路線重組明益粉嶺南的梁粉議員,
我就認為其實只係九巴同該梁粉議員利益一致je
因為九巴呢十幾年, 都已經一直視粉嶺南為北區巴士路線的重要客源,
既然九巴則重粉嶺南而該梁粉區議員又紮根在粉嶺南,
自自然然路線重組方案則重於粉嶺南,
尤其係路線73, 好耐之前呢度都有個帖討論73改路兜入華明後的客量,
當時華明/雍盛未有綠小502,
九巴73改路後, 聯和墟/祥華的客量明顯流失,
(好有可能流失至往來大埔至上水經聯和墟, 收費不高的紅小)
之但係華明/雍盛新增的客量, 遠遠高於流失的客量,
結果九巴73在綠小502出現前, 客量比之前更高,
特別係返學時間, 雍盛巴士站可以上50-60人,
星期六/日粉嶺南華明+雍盛加埋都可以上成40-50人,
但自從綠小502出現後, 班次密, 唔駛預時間等車,
而九巴73又無定點班次及間中脫班,
客量已不斷流失至綠小502,
所以九巴73縮短至華明加有定點班次, 客量可能會起死回生都唔定
Snoopy@FB8617 發表於 2013-5-17 19:26 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2013-5-17 19:13 發表
睇返呢個帖最近幾版,
有人討論緊九巴企硬要取消70x以及民間/議員要求277P全日,
我認為要求277P全日(最少都要星期六/日全日)有一定理由:

第一, 睇返九巴個轉乘優惠
(提交區議會文件PDF第39頁, 附件十一)
277X/277P ...
要求星期六日都有服務都好合理

而家問題在於區議會就企硬要全日
老九就企硬得平日上下繁
加星期六日放正係兩件事中間
機會點都會比是但一方大
That's what I want to mean
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
felix_tinyan 發表於 2013-5-17 21:51 | 顯示全部樓層

回復 206# 的帖子

點解部份粉嶺南居民(雍盛或華明)會依靠綠小502或九巴73線來往大埔而不會選乘港鐵來往大埔,而間接令73客量下跌?
kay 發表於 2013-5-17 22:18 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-5-17 17:43 發表
由頭到尾
我一早已經唔明373A全日化點解就等於政治化
小弟才疏學淺
唔太明白咩叫用"政治說服我取消70X"
先還請閣下指一指點

你識得拋果波俾我
我一樣可以拋返俾你
請你用政治說服我,點解剩係要考慮市民角度,唔考慮巴 ...
即係咁,你先拋個波比人,我接住拋返比你,你又拋返比我
你都無答我問題,只係掛住拋波,咁我都唔同你拋喇

但我想講,你個做法好有問題
你同人講,點解唔可以考慮下九巴角度,我假設你係有實在原因先拋(轉頭我就講點解唔需要考慮九巴角度)
咁我就反問返你點解一定要考慮九巴角度,要你提出理由去證明你觀點

你係有義務去解釋呢個問題,因為個PT係你講出黎先唔係我講

長話短說
我一向都唔認為區議員既行為係洪水猛獸,九巴運吉應該當係神咁拜
要將其他野都要一併考慮

當民間同政治取態都係以留70X/或變成277P全日佔上風時
我就覺得所有數字都無意義,就算你點講70X無人搭,少人搭,蝕到入肉,根本無人睬你

班友當你發UP風,個下你已經應該知道發生緊乜野事,成隻game已經唔係原本大家想象既玩法,已經超出預期

老實,唔係我有心要留難70X/277P,但事實就擺在眼前,我相信既係事實

數字代表利益,某程度岩,但依家講既係唔係數字上利益,係無形既利益,政治上既利益。
怪就怪今次政治分贓得唔均勻。分得勻就唔會搞成咁。

我唔係巴士公司,只係一個小巿民,我無義務要考慮埋人地間公司既利益問題,除非我持有該公司股份或者會考慮下幫下口既
但我係度申報埋,我無持有,就算有,都唔代表下下都要附和九巴

將d車調黎調去就去做謂既改善,本身我已經唔同意

尤其明眼人就知成份重組魔鬼在細節,cut車。除左反抗,我真係想唔到有咩方法
(仲未計一開始有人淡化取消70X,個時係連277P既物體都無,想製造支持取消既民意)

70X連優化既資格都無咩?係咪蝕就係十惡不赦?277P全日真係大罪?
好多野都係一念之間。唔係人地想點,就要去搵理由去撐"人地想點"。

我亦知道70X唔可能維持現有服務,277P都唔一定做到現時70X既服務水平,車就一定要cut
咁點解我唔盡力作最大爭取?

運吉講明每區巴士數目係咁多就咁多,呢個原因我先唔相信277P今日兩味日後仲有機會全日
因為堆巴士已經好似派彩咁派晒去其他線,或者收埋晒,277P要全日最後咪又要係第2度cut出黎
仲未計人地可以造數製造"277P沒有全日需要"既論點,人地份野寫明會關注每班277P既客量

我就唔係唔信你講既野,但係我既茅頭係指向運吉同九巴,佢地真係好人黎咩?

如果70X/277P咁惡做,不如黎個公開招標,由巿場決定條線命運吧,到時咪睇下係條線抵死定係有人唔識做生意。
世界很簡單 人類很複雜
阿Dee 發表於 2013-5-17 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-5-17 22:18 發表
即係咁,你先拋個波比人,我接住拋返比你,你又拋返比我
你都無答我問題,只係掛住拋波,咁我都唔同你拋喇

但我想講,你個做法好有問題
你同人講,點解唔可以考慮下九巴角度,我假設你係有實在原因先拋(轉頭我就講點解唔需要考慮九 ...
其實係呢d地方,講咁多又有咩用,我好想知?!
你話你係區議員都勉強成立,但最弊又唔係.

我剩係知呢度好多朋友當正自己係區議員.
又話爭取,又話咩抗咩爭

即係咁,討論區係暢所欲言.
不過既然剩係講左無咩幫助,唔明作用在哪姐.