hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

hjhj 發表於 2013-6-5 00:30 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2013-6-4 02:43 發表

我從來無話成個重組北區巴士數目既"淨增減"係減左20部
所謂減左20部車只係話從削減服務既頂目所取得既巴士係有超過20部,呢點從上文下理可以理解到,何必不斷甘捉字蝨呢
你理解為成個重組既巴士數目最終巴士數目係減 ...

那我也為我誤解你的意思說句「唔好意思」

新增編配行走270B,277P的用車,不可能全部都是全日車,但我也不認為全部都不屬全日車
特別是277P,文件建議由早上七時至十一時服務,以及下午由六時至九時服務,
如此長的時間應該不可能單靠特別車就足以支持營運.
以948做個例子,上次延長回程服務時間至由下午4時15分至9時,就增加了2部全日車
雖然下午服務時段較277P長,但上午就短得多!
所以,我認為計劃中加在277X/277P的車中,有一些應該是全日車.

另對於北區非繁客量僅屬一般,又堅持保留甚至增加該些時段的服務
會否有矛盾?
jocosben 發表於 2013-6-6 17:44 | 顯示全部樓層
原帖由 hjhj 於 2013-6-5 00:30 發表

那我也為我誤解你的意思說句「唔好意思」

新增編配行走270B,277P的用車,不可能全部都是全日車,但我也不認為全部都不屬全日車
特別是277P,文件建議由早上七時至十一時服務,以及下午由六時至九時服務,
如此長的時間 ...

373A服務至11:30am,仍然係蛇車,車務好難講

有無矛盾?我並未要求九巴增加非繁服務,只希望現在享有既服務唔會減少姐
呢個與政府提倡既區域性巴士重組原則並唔違反
近幾年一D巴士線重組都係全日換全日的,例如81M,88M>281M;14C>14X;28A>28B;692>將荃等等
北區有理由要求資源不被削減
另外,我上面提到九巴可將繁忙線既巴士在非繁支援其他巴士線,但有關服務其實暫時仲足夠,九巴一方面未別甘做,居民亦未別需要
所以,係維持資源的大原則下,將有關資源用作保留上水至九東既全日服務更符合居民利益,亦更有潛力
現在70X客量低,但與其路線冗長費時有關,透過優化巴士線既可保留服務,客量提升,巴士公司同居民都有得益
hjhj 發表於 2013-6-6 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2013-6-6 17:44 發表

373A服務至11:30am,仍然係蛇車,車務好難講

有無矛盾?我並未要求九巴增加非繁服務,只希望現在享有既服務唔會減少姐
呢個與政府提倡既區域性巴士重組原則並唔違反
近幾年一D巴士線重組都係全日換全日的,例如81M,88M> ...

就以你提出的373A,你看看它在晚上七時後開出的班次都是用373A的特別車負責嗎?
再看姊妹綫373,晚上七時後的班次是否都由373A的特別車負責?
無獨有偶,這些班次非但是別綫外來支援,行走的都是全日車!
更不用說277P尾班是晚上九時開出,這就是我拿948做例子的原因.

簡而言之,非繁忙時間服務能應付居民所需是不必加班,
但70X是例外,因為它有潛力創造奇蹟.

GU9338 發表於 2013-6-6 19:16 | 顯示全部樓層

原帖由 hjhj 於 2013-6-6 18:42 發表

就以你提出的373A,你看看它在晚上七時後開出的班次都是用373A的特別車負責嗎?
再看姊妹綫373,晚上七時後的班次是否都由373A的特別車負責?
無獨有偶,這些班次非但是別綫外來支援,行走的都是全日車!
更不用說277P尾 ...

948 天后 1940 , 948-S04
182 中環 2230 , 182-S01

以條線開到幾點就斷定非繁係咪有其他線受益根本唔合邏輯
請用文明來說服我。
hjhj 發表於 2013-6-6 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2013-6-6 19:16 發表

948 天后 1940 , 948-S04
182 中環 2230 , 182-S01

以條線開到幾點就斷定非繁係咪有其他線受益根本唔合邏輯

277P建議的尾班車是晚上9時,但948晚上8時後九巴的班次有由特別車負責嗎?

請教師兄182-S01這個字軌的工時是怎樣?
BreadedBridge 發表於 2013-6-6 21:06 | 顯示全部樓層
n270真係多謝佢…無啦啦要比貴多一倍時間同金錢去坐出沙田…仲要唔係直達…
wawawa 發表於 2013-6-7 15:47 | 顯示全部樓層

SSBT 發表於 2013-6-7 20:09 | 顯示全部樓層
原帖由 wawawa 於 2013-6-7 15:47 發表

70k/277x/277p都可以覆蓋到70x原有既路線
實在沒有保留70x既需要
反而調撥資源比呢3條及其他北區路線更為有效
277P係咪都係唔停天平翠麗?
九巴始終都係叫人搭條兜到死既70K去華明轉車?
如果係咁,
就係服務倒退
=0=
harrykinlam 發表於 2013-6-8 12:15 | 顯示全部樓層
SEE 大埔區單張, 70X 真係要取消, SO SAD!!
kay 發表於 2013-6-8 14:32 | 顯示全部樓層

70X依家係確定取消用277P兩繁代替
定係仲未傾掂數?
世界很簡單 人類很複雜