hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 2013-2014年北區巴士路線發展計劃
開啟左側

2013-2014年北區巴士路線發展計劃

jocosben 發表於 2013-5-13 17:49 | 顯示全部樓層

原帖由 vcvc0206 於 2013-5-13 17:17 發表
斷估佢係咪同大埔個份mix up左!?
呢條74P同大埔RDP個分唔同,但應該確有其事之前北區份文件都講左會撥3車彌補大窩西,我佑計呢條74P會係大窩西繁時特車
hjhj 發表於 2013-5-13 18:06 | 顯示全部樓層
原帖由 vcvc0206 於 2013-5-13 17:12 發表
1.70X老九都係繼續要kai下kai下,70X要做既係改善,唔係取消!

277P不就是70X的改良版嗎?
服務時間早上七至十一,下午六至九,涉及非繁忙時間,
又不經華明巴士總站和大窩西.
有沒有全日的能力,確實是看277P自己的做化,而非在這裡自吹自擂.
拾顓豭 發表於 2013-5-13 18:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ccicoltd 於 2013-5-13 13:25 發表

錢作怪罷了,城巴用舊款八仔機做得到的,九巴用新款不可能做不到。

問題不是個八達通程式有專利嗎?

原帖由 limited 於 2013-5-13 16:06 發表
不過服務時間個度仲係寫大埔工業村開早上6時正至晚上12時30分...

同樣地第7頁個總表寫76K更改元朗區總站至鳳翔路, 附件就照舊係朗屏
陰謀論如果無議員提出意見而通過RDP, 76K, 77K 可能齊齊縮去鳳翔路... ...

同樣地 77K 有部份字眼都係講去到錦上路, 好明顯係將上次果一份 revise 後走漏眼...
JF1261 發表於 2013-5-13 19:00 | 顯示全部樓層

277P 50% 點都有
宜家70X 繁時去程肯定過50%

假日其實好多人都搭70X 出城, 貪佢一程過
其實277P 會唔會考慮星期六, 假日定點30分鐘一班呢

平日非繁就放過九巴啦, 始終北區係住宅區, 平日非繁需求的確係無咁大
而火車非繁亦有位坐

270A 非繁2x % 點得出來
成日搭朝早11點左右班次, 要企架喎
繁時94% 應該加班啦

270B 縮到欽州街
其實同270P 合併, 過欽州街後跟12 號行深旺道去奧運站
又可唔可行呢?

比之前行長沙灣道, 亞皆老街短左約1公里, 又唔經旺角道唔洗塞咁耐
始終奧運站係北區其中一個盲點, 270B 做埋的話會多一個客源
270P 果2部車暫時拎來加密270A先

ma212223 發表於 2013-5-13 19:10 | 顯示全部樓層
對文件意見
1.277P就算平日得繁時,假日都應該要全日,假日70X客量唔差
2.73部份時間縮去大中係好事,但上水都應該有大埔線,大埔只係鄰近社區
建議
73     彩園<>太平<>清河<百和路>華明<>大窩西<>大中<>(工業邨)
73A   上水<>翠麗<>天平<>聯和墟<>(不入祥華/華明)<>大窩西<>(原線)
3.373A唔入銅記好難多客
4.76K縮短唔減價 減到$7.1就差唔多
nozstual 發表於 2013-5-13 19:15 | 顯示全部樓層
剛剛看獨立媒體的Facebook,北區區議會除了277x及70x的部分外,通過RDP的建議。不知道討論的內容如何?
FBI2 發表於 2013-5-13 19:39 | 顯示全部樓層

除70x外,其他全部通過
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2013-5-13 19:40 | 顯示全部樓層
原帖由 limited 於 2013-5-13 13:53 發表

88R 係經域多利皇后街轉入德輔道中
真係唔明點解唔用返先施做頭站
連港澳碼頭N368個站都俾林士街開好
定係九巴覺得要搵個位擺定幾部車開?
林士街勝在夠大

港澳碼頭就免喇,下繁見過唔少次巴士連港碼都出唔到
中環碼頭同交廣都無位,中環碼頭交通繁忙起上黎又係會塞車

好多時坐公司車落中環塞車,總站係郵政總局,但司機就話明前面好塞唔知塞幾耐,叫晒我地係碼頭落車

交廣出發行出去干諾道中都可以塞你一段時間,見過半個鐘都出唔到交廣

林士街兜出黎雖然有條車龍,但衰極都雖做郁得,而交廣同港碼就想插入條龍都插唔到
係畢打街隧道上面一調頭就袋袋平安

反正九巴應該都唔預有人係林士街上車

至於70X問題,最尾修訂方案同最初就咁取消70X比,其實算係收貨
亦都反映出所謂區域性重組都係得個名,一有人反對就站唔住腳,為求過關不斷讓步,底線不斷向後延

其實平日兩味、假日例如玩朝7晚8,對巴士公司黎講成本唔會高得去邊,反正假日無平時用咁多車,開多幾部玩下都唔過份

而373A全日究竟係好定壞,最尾成唔成功,就真係睇佢自己造化
係唔知支持948全日班友會唔會眼紅北區搞區域重組有全日過海,仲要係一間成日比人話不思進取既公司開拓全日服務
有d方案用拉疏班次/定點班次/減1車,換大量BBI,有辣有唔辣
但你唔比佢減車,新既BBI就註定無,而且佢亦都可以入紙運吉要求減班

最尾都係蝕,變相焗議員答應,用疏班次換BBI,希望透過BBI吸引多d人轉投巴士

世界很簡單 人類很複雜
KV7059@259D 發表於 2013-5-13 19:40 | 顯示全部樓層
剛剛問到現場 好似係 ; 70x繼續保留 277P照開 277X不變 其他通過...
PS8851@182 發表於 2013-5-13 19:42 | 顯示全部樓層