hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線 68M、268B、268C、269B、968X 調整服務及開辦 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴路線 68M、268B、268C、269B、968X 調整服務及開辦路線 68E

Gary_B 發表於 2013-5-17 03:15 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-5-17 02:40 發表
其實十年前,即係青公未發展的時候,
53 真係無人搭........

依家多左人搭,係反映沿線的發展,
但九巴有車都加左俾 52X 先 la.....

似乎係全冷吸多左客,加埋用單層睇落好客左
lsc04d11 發表於 2013-5-17 06:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 17-5-2013 02:40 AM 發表

我反而另一睇法,就係未轉單層冷氣前客量都不錯,因為班次不算「太」疏(對比於52M都係2架52M一架53左右),而且真係等平車。當53全冷後,變左單層,位少左,平價的優勢冇左(52M/61M仲有普通嘛),整到D客都冇心機等怇,之後仲要搞疏埋D班次,搞到只有真真正正來回青公/廈村沿線的乘客。
而且冇冷氣車,沿住青山公路咁樣行,有一種遊車河既「風味」

到52X不停加密既時候,亦都係青山公路沿途多左好多新發展既時候,但53都唔係多好多青公居民搭……
GU9338 發表於 2013-5-17 07:54 | 顯示全部樓層
原帖由 BigHeadB 於 2013-5-16 23:00 發表

番到黎一開機見你咁回我, 我又唔怕同你玩下
難得有d咁保九既朋友仔係度
1) 運輸署數字? 邊年? 點得番黎? 有無link? 點計法?
2) 7成6成? 蝕? 賺? Again, basis?
3) A12都叫寶藏? 如果佢都算寶, 咁九巴都有好多寶等 ...
就咁講 81C 86C
281X 過左早繁 , 九點幾十點既客量都已經係慘不忍睹 (試過係沙田路見過架 281X 得五個人 ! )
我係巴士公司都無心機玩 81C 全日分拆啦 , 倒不如做埋區內客 , 執下 803 客好過 ..
至於 86C , 聽聞九巴終於有意將佢提速 , 但現階段只聞樓梯響

請用文明來說服我。
FBI2 發表於 2013-5-17 09:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GU9338 於 2013-5-17 07:54 發表
就咁講 81C 86C
281X 過左早繁 , 九點幾十點既客量都已經係慘不忍睹 (試過係沙田路見過架 281X 得五個人 ! )
我係巴士公司都無心機玩 81C 全日分拆啦 , 倒不如做埋區內客 , 執下 803 客好過 ..
至於 86C , 聽聞九 ...

281X始終同87D太重疊,又唔落旺角.
我會咁建議:
1/ 281B,281X轉為全日服務,取消81C
2/ 281X改經濱景和旺角一帶
3/ 87D全日不經富安和濱景,並且減車
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
PS8851@182 發表於 2013-5-17 09:31 | 顯示全部樓層
HF3204@243M 發表於 2013-5-17 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-5-16 23:51 發表
好奇一問
九巴有無認真考慮過69B復辟
然後再一野斬69B非繁,一次過KO晒268/269B非繁服務..

元朗直出尖咀,轉車站解決吧啦
反正班客都已經俾晒西鐵...

另外想問而家咁多條有份改班次既線
分別加減咗幾多條字軌?

PS8851@182 發表於 2013-5-17 10:41 | 顯示全部樓層

fw1321 發表於 2013-5-17 10:42 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-5-17 02:40 發表

如果你繁時坐 53 會留意到唔少熟客仔,果班客搭慣搭熟掌握晒車程,返工放工都仲會靠 53。
不過全冷車費增加,派車改單層,熟客數目應該減少左一截。十幾年前 53 朝早往荃灣方向雙層車
可以坐滿七成以上,客量唔見得差過今時今日。

另外,果時 53 由置樂出荃灣地鐵站一般為 30-35 分鐘,快則 25 分鐘左右,隨時快過
52M,所以識搭既人都唔會嫌佢慢。
hokwanlam 發表於 2013-5-17 11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-5-17 09:31 發表
海皮冇車出窩打老道,過唔過到 DC?

如果以版友既建議,海皮至富安想出窩打老道既就去濱景轉281B,
反正影響唔大,果度又唔係咩客倉,
其實9-10哩段時間281X真係近乎真空,反而11點打後又多番人搭81C,
不過濱景會唔會嘈疏左車就唔知了.....

jd2522 發表於 2013-5-17 11:17 | 顯示全部樓層

原帖由 BigHeadB 於 2013-5-16 23:00 發表

番到黎一開機見你咁回我, 我又唔怕同你玩下
難得有d咁保九既朋友仔係度
1) 運輸署數字? 邊年? 點得番黎? 有無link? 點計法?
2) 7成6成? 蝕? 賺? Again, basis?
3) A12都叫寶藏? 如果佢都算寶, 咁九巴都有好多寶等 ...

版友你想點出九記係保守,係不思進取係唔緊要,確實我都認同
但係你用968,960做例子,例子又用得唔洽當呢個先係問題,唔可以九記係作風保守就乜都保守,一個人係衰人就永遠係衰人
講左路線需唔需要拆線,係睇區域而唔係睇邊間公司咁簡單
你又話968可以拆去呢度果度
如果你本意想點出九記保守,就請你善用其他例子,唔係九記作風傾向保守,就乜野線都應該執,應該改
應該分拆
呢種先有立場後指責嘅態度,以論帶事,確實不能接受
相反,其他閣下所指「保九」嘅版友,卻沒有話新城岩唔岩,新城有問題,只係從元朗區實際問題(有轉車站)去討論968應否拆線
即係話「新城好」同「九記差」可以係兩樣獨立個體去處理,唔係非黑即白,新城好就九記差
而討論區域路線問題,亦應以區域為單位,而非公司
同時,討論九記有問題,亦無需要舉出一堆新城路線有幾「進取」去襯托九記有幾「失敗」,各自面對的處境亦非完全一樣
唔需要估計話如果九記做新城邊條線,你睇下有無可能會分拆丫? 有無可能會轉特快丫之類。此類推測,無非只係想講一句,九記執左去算吧啦
所以誰是盲目保九,誰是盲目插九,顯而易見