hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 蘿蔔衣 68E
開啟左側

蘿蔔衣 68E

GR1473 發表於 2013-5-19 21:46 | 顯示全部樓層

rkkwan 發表於 2013-5-19 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE31 於 19/5/2013 08:44 PM 發表

頭先睇左條YOUTUBE片, 架車無咩人上落, 14分鐘就到元朗公園

我住高埔,留意過幾班車:

1. 9:00a 班次於 9:30a 回程到凹頭。34分鐘應行完。ATSE 有電牌。

2. 5:40p 班次於 6:12p 回程到高埔村。35-36分鐘應行完。ATSE 冇電牌 - 應該係 RV361。

3.  此車 6:40p 班次於 6:47p 由錦河路出錦田公路。好似慢咗少少。

4.  9:00p 班次於 9:29p 回程到高埔村。32分鐘應行完。 JT1719/AP50,有電牌。

總括來講,當博愛吾係太塞時,凹頭/下高埔/高埔等佢去轉車站易過264M好多。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
jd2522 + 1 + 1 謝謝分析,方便搭車!

查看全部評分

坤仔 發表於 2013-5-19 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 rkkwan 於 2013-5-19 10:41 PM 發表

4.  9:00p 班次於9:29p 回程到高埔村。32分鐘應行完。 JT1719/AP50,有電牌。

我返大棠時都見到呢班車
大約9:20pm到馬田壆, 返緊八鄉路
Lelouch 發表於 2013-5-20 19:43 | 顯示全部樓層

其實佢除左巴迷之外有冇人搭?
PS8851@182 發表於 2013-5-20 20:14 | 顯示全部樓層
rkkwan 發表於 2013-5-20 20:28 | 顯示全部樓層
今早11:00a 在高埔等10:30a 班次回程。11:07a 未到,被264M截咗糊。如果冇68E,我已上64K轉鐵出中環。所以九巴已成功做到我生意。
AVW21 發表於 2013-5-22 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 PS8851@182 於 20-5-2013 20:14 發表
今日搭 16:00 班次,到達元朗南後有三數個乘客。

另外趣事一則:該班次在 16:00 準時從八鄉路開出,但開車兩秒後有一心廣體胖之大嬸從轉車站斜路衝出想攔車,但司機沒有理會(一來已離開站頭,二來要看右線情況,可能根本沒看見她)
可能她意識到自己要在酷熱的總站苦等三十分鐘,在巴士兜了一圈回到總站對面時,還見她指著我們狂罵,然後更把怒氣發泄在正休息的 251A 車長上,行為令人側目

側目?如果要等嗰個係你,你都會鬧爆啦。

不過話時話,半個鐘真係耐咗啲,呢個班次係客量造成定只係九巴保守(呢類型做短途駁腳嘅路線其實應該十五或二十分鐘一班,半個鐘真係鬼等你…)
AVD1 發表於 2013-5-22 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW21 於 2013-5-22 19:18 發表

不過話時話,半個鐘真係耐咗啲,呢個班次係客量造成定只係九巴保守(呢類型做短途駁腳嘅路線其實應該十五或二十分鐘一班,半個鐘真係鬼等你…) ...

老老實實, 而家條 68E 其實都唔算叫短途線,
由大欖隧道開返入去元朗都成 8km 左右 (我起 Google Map 畫過線),
何況以現時黎睇元朗南客量又真係未算話好多, 想佢加班都要等多一排真係儲到班客先加都未遲 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
5504-NK3640 發表於 2013-5-22 19:33 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW21 於 22/5/2013 19:18 發表

咁關個 251A 既車長咩事?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
PS8851@182 + 1 冇錯

查看全部評分

jd2522 發表於 2013-5-22 19:52 | 顯示全部樓層

呢兩日睇過下繁68E返元朗公園客量都係唔多,頭先搭1920八鄉路開班次都係得10個客左右
睇黎返公園方向都未好有效吸納到現時264M欖隧返博愛前各分站的乘客