hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) (轉貼新聞)港鐵話上星期出軌既輕鐵用40km/h掟彎 ...
開啟左側

(轉貼新聞)港鐵話上星期出軌既輕鐵用40km/h掟彎

PE3529 發表於 2013-5-22 21:37 | 顯示全部樓層

其實買國產貨好多時係因一個字:平
當平野邊有咁多好野
所以d人一路買一路罵'
而且成日都有唔少新聞話國產貨點點點點
所以好多人先入為主咁多人「歧視」
唔多唔少係大陸自己搞成咁
Anpretext 發表於 2013-5-22 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 PE3529 於 2013-5-22 21:37 發表
當平野邊有咁多好野
所以d人一路買一路罵'
唔多唔少係大陸自己搞成咁 ...
包容下啦, 大家同胞血濃於水呀

車廠果單我估係外國勢力介入, 令到佢係車廠出軌
barking 發表於 2013-5-22 23:34 | 顯示全部樓層
輕鐵剎車到幾多 km/h 由電制動轉為機械制動?
如果電制動有 bug 咁就好難查, 驗 circuit module 搵 bug 實有排驗
EX-TL 發表於 2013-5-23 00:17 | 顯示全部樓層

原帖由 PE3529 於 2013-5-22 21:37 發表
當平野邊有咁多好野
所以d人一路買一路罵'
唔多唔少係大陸自己搞成咁 ...

一個國家條路要行好多年, 好多野唔係一生人o既時間就改變到, 廿幾卅年前好多人一聽到國貨就聞之色變,
因為太多技術及唔上世界其他先進/已發展國家或地區, 中國近年經濟起飛, 有賴科技進步同埋人力資源豐富,
話到俾全世界知中國係有能力, 現在全世界都認為中國將來會成為世界經濟體系入面一個舉足輕重o既國家,
金磚五國(BRICS)的"C"就是China, 當全世界認同一個國家經濟可以起飛, 科技好緊要, 但人民的素質更緊要,
品質差的貨品往往係生產方問題, 相信世界各地任何角落都有品質差的貨品, 爭在買方購買時有冇試驗清楚,
有冇查明生產商往績, 跟自己的硬件配唔配合得來, 完全符合先入貨, 係作為消費者買o野基本要做o既事,
好多人仍然「歧視」中國貨, 只不過係消費者唔願意冒「往績差」呢個風險去試, 但唔代表國貨=品質差劣!!
SSBT 發表於 2013-5-23 00:29 | 顯示全部樓層
好難令人相信同部車無關
段路行左咁多年都無出事,
今次用中國車就出事,
好難令人唔諗中國車質素有問題

再加上地鐵公司同大陸既種種關係,
警察既公信力問題…

睇怕輕鐵司機今次係被超速喇
=0=
EX-TL 發表於 2013-5-23 00:56 | 顯示全部樓層

回復 25# 的帖子

通常係好先入為主, 唔係話咁遲先俾意見丫, 當我第一次睇電視報輕鐵出軌呢單新聞,
話當時車速好快(從被訪乘客口中得知), 我第一時間就諗係個司機問題, 其次先係列車本身,
而司機有咩問題呢, 我第一時間就係諗佢係咪掛住玩手機, 得出我在回文8#的回復,
列車本身好地地, 用用下做咩會壞先, 保養差? 維修有問題?

90年代中前期, 地鐵試過在短時間內發生幾宗脫卡事件, 係咩原因導致?
昂坪360試過墜落地面, 又係咩原因? 電車亦試過出軌, 幾單都係中國貨出事?
syp 發表於 2013-5-23 00:58 | 顯示全部樓層

原帖由 SSBT 於 2013/5/23 00:29 發表
好難令人相信同部車無關
段路行左咁多年都無出事,
今次用中國車就出事,
好難令人唔諗中國車質素有問題

即係凡有意外事件在出事前都無在同一地點發生過事, 那些通通都是車輛問題而不會是人為, 呢個係咩邏輯來的呢 ? 反強國貨唔緊要吖, 都唔好用啲太低質素的理由嘛。

下一站係西營盤
PB602 發表於 2013-5-23 01:11 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

三十年前我屋企有張木製餐檯,上海製造,用咗幾十年都未爛。而家你去買張中國餐檯,用到三年都偷笑。

呢個根本唔係科技水平問題,而係中國成個國家都無道德水平可言。喺中國,個人利益可以凌駕責任、道德、規條同法律。只要有錢賺,死人都唔係問題,咁嘅國家出品點會信得過?
EX-TL 發表於 2013-5-23 02:16 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2013-5-23 01:11 發表
三十年前我屋企有張木製餐檯,上海製造,用咗幾十年都未爛。而家你去買張中國餐檯,用到三年都偷笑。

呢個根本唔係科技水平問題,而係中國成個國家都無道德水平可言。喺中國,個人利益可以凌駕責任、道德、規條同法律。只要有 ...

你都識講木製餐桌, 人手製造係有返咁上下質素, 屋企以前也有很多木造的大陸傢俱,
但我個人不喜歡通屋都係木造的東西.

講番, 道德水平與人民素質掛勾, 個個國家都想用最低成本做出貨品, 邊度國貨唔係想你買返去用一陣就壞呢,
唔係咁點得黎持續消費? (越講越遠)

人民道德水平如何唔認為可以用一竹篙打死晒一船人, 但國內有好多大公司/機構藉著收購業務跨出海外,
收購過程中, 外國有怕中國, 主要唔係話驚中國貨品或者提供的服務差, 導致對該國人民或地方有損害,
最重要係這種舉措會壯大中國在環球經濟的優勢, 而削弱自己國家在經濟上的地位. (離題離到呢...)

當人地都睇好中國, 或者對「中國製造」的品質沒有反感的時候, 我會唔明中國貨質素係咪差到一出事,
往往成為頭號疑犯呢?
053h4 發表於 2013-5-23 03:23 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽