hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [2017?]余若薇:民主派無意只愛港不愛國 ...
開啟左側

[2017?]余若薇:民主派無意只愛港不愛國

LF5502 發表於 2013-5-31 00:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

依家陳雲就係話你地"民主派會愛國不愛港",
你地就話民主派無意只愛港不愛國

仲夠膽用雙非孕婦、限奶令、自駕遊黎同自己背書
立法會網頁有投票紀錄,
你地的所作作為報紙都有哂

這推論十分奇怪,為何把愛國與愛港置於對立面?民主派處理中港利益衝突例如堵截雙非孕婦、限奶令、自駕遊,竭力奉行「一國兩制」,維護香港的制度與核心價值,無意只愛港不愛國。
238X 發表於 2013-5-31 00:50 | 顯示全部樓層
要同意你唔難,你只要問自己一條問題就得:
你有無糧食軍火盡地一鋪同共產黨決一死戰?

唔好唔記得香港周圍都係中共領海領空,
佢絕對有能力封鎖所有進港要道,
除非學板友話齋,美國航母有能力 + 動機打入香港,
重演 165 年前嘅歷史。

如果唔係,任何實現你理想的行動
=拉我哋同你一齊做炮灰!

樓主| LF5502 發表於 2013-5-31 00:56 | 顯示全部樓層
但係,即使唔可以令蚛共消失,
但都唔好做 D 出賣香港的野......

原帖由 238X 於 2013-5-31 00:50 發表
要同意你唔難,你只要問自己一條問題就得:
你有無糧食軍火盡地一鋪同共產黨決一死戰?

唔好唔記得香港周圍都係中共領海領空,
佢絕對有能力封鎖所有進港要道,
除非學板友話齋,美國航母有能力 + 動機打入香港,
重演 165 年前嘅 ...
238X 發表於 2013-5-31 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 31/5/2013 00:56 發表
但係,即使唔可以令蚛共消失,
但都唔好做 D 出賣香港的野......

可能我都偏激,但你個「唔賣港」定義太狹窄,
基本上除咗決一死戰,我諗唔到有咩取態啱你脾胃而又唔會變質。
當然,我個「決一死戰」都只係話令香港不受中共羈絆而已,
但某程度上咁的確同要中共滅亡 (甚至真係中國滅亡) 無乜大分別。

因為維持領土完整 (唔計北面啲 [相對] 不毛之地)、戰略優勢,
唔俾漢族再受外國人侵擾 (暫時唔好理佢哋幾抵死先)
已經係中共存在唯一嘅正面理由。
如果香港個個都好似你嗰種強調自主法,
咁連佢唯一存在原因都拎走埋,等於迫佢埋牆,佢絕對會訴諸武力。
如果唔係,佢自己入面一定會亂、一定會以最血腥暴烈嘅方式終結。
企到咁近,到時香港一樣係做炮灰。
(當年中國一弱,牽連成個東亞 + 東南亞亂足一百年!)

除非你已經身處外地,或者已經為香港做好獨善其身嘅準備,
否則唔好以為自己走得甩。
因為我估你唔係身處外地,
所以我要問你係咪已經為香港做好獨善其身嘅準備。

AVD1 發表於 2013-5-31 12:44 | 顯示全部樓層
又或者咁講,
美帝只係識得出口術, 永遠對住中共得個講字 (成日講大陸人權幾有問題, 比著第二個國家咁, 尤其中東國家者, 佢就去做佢個正義警察去干預人地國家事務, 甚至出戰之後美其言話係幫助平民百姓去對抗極權政府); 根本就唔會出手搞中共. 只因美帝其實一直都係欺善怕惡, 佢又點會無啦啦搞中共 ~

又倒轉中共自己本身未又係得個講字, 佢又幾可真係會出手所謂攻打 ? 就算當時台灣話要搞台獨, 兩岸關係緊張之時未又係打唔成. 根本中共又係唔會出手個種.

所以兩者抗衡. 香港根本就唔會出現咩流血事件, 或者我講得再誇張小小 - 血洗中環 (即六四個種大屠城), 呢樣野發生機會接近零 ~

雖然中共愛權愛面子, 不過就更愛銀紙;
當然有部份被黨中央壓住 o既高官要作反奪權係唔出奇, 但 overall 未又係利益為優先 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| LF5502 發表於 2013-6-1 01:09 | 顯示全部樓層
無錯,所以如果香港行岩路,
係可以食哂兩家茶禮,

所以香港一定要守住自己,
同時趕走哂土共同埋美帝走狗,

當香港人自治實現之後,
中共同埋美帝自自然然都要聽香港人的說話

上面的說話好似好理想,好似只係起度 FF

但.......
香港人鬧爆之後,思歪要限奶禁走私
香港人鬧爆之後,「愛國愛民」都要收檔

原帖由 AVD1 於 2013-5-31 12:44 發表
所以兩者抗衡. 香港根本就唔會出現咩流血事件, 或者我講得再誇張小小 - 血洗中環 (即六四個種大屠城), 呢樣野發生機會接近零 ~

雖然中共愛權愛面子, 不過就更愛銀紙;
當然有部份被黨中央壓住 o既高官要作反奪權係唔出奇, 但 overall 未又係利益為優先 ~
AVD1 發表於 2013-6-1 15:09 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-6-1 01:09 發表
香港人鬧爆之後,思歪要限奶禁走私
香港人鬧爆之後,「愛國愛民」都要收檔

老實講, 梁振英比人鬧係佢自己拎黎, 與人無尤;
至於另外一點始終因為意識形態下, 一提及 "國" 就好容易聯想去 "黨", 呢點你係第二個 post 都講左,
既然如此, 收檔之後去凝聚返香港人團結唔係一件壞事, 無咩必要去為左呢四個字去搞亂自己軍心先, 呢個根本就係唔值得 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1