hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用 ...
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車站 (往屯門方向) 7月13日啟用

樂仔〞 發表於 2013-6-9 01:04 | 顯示全部樓層

原帖由 shakugan2005 於 2013-6-8 21:53 發表
59A改行深井係可以做到以下幾樣野
1) 屯門碼頭去小欖交匯處轉車未可以59A, 59M叫齊兩條線, 唔洗迫哂落59M, 咁59A由
屯門碼頭去小欖交匯處唔會載空氣嫁喎
2) 深井開始會上番班人, 之後去到荃灣又繼續有車出深水埗

3)
屯門碼頭去深水埗又繼續有平車, 再唔係59M, 60M, 66M出到荃灣先轉59A一樣行得通

4) 可以順手做埋
屯門去深井既特快服務, 唔需要經黃金海岸一帶

當然價錢問題一樣要執執同研究, 例如搞八達通雙向分段之類, 但都好過係度等死

反正深井果面咁想將D車拉哂落去, 拎架59A比佢地總好過比佢地亂咁up話要258D, 263落去 (雖然係冇實行過, 而且都唔可能
實行)

再唔係就應該拎59A部分資源同66最少三部車(荔廠有三部)
資源

開條線由深井一帶, 例如浪翠園開出, 經青山公路往荃景圍天橋再沿現有59A/66去欽州街, 原有59A/66乘客一樣照搭59M/60M/66M出到荃灣轉依條新線, 而唔可以話無視59A/66係荃灣既服務拎D車去960X/259D/263

1) 59M 又唔係做唔哂轉車站班客 , 你推 59A 入去加時做乜 ?
3) 屯門人識用錢衡量時間 , 慢既線幾平都唔會過份去死等 , 所以 59A 唔會有幾多個碼頭人 so 你
4) 需求不大

深井要癲你又陪佢癲 , 我就真係無眼睇啦
jx6215 發表於 2013-6-9 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-6-8 22:47 發表
閣下又可嘗唔係講到59x同59M勢不加車?
一面又話58M多客轉唔到
轉果頭又話唔可以加落去俾58M
我既回應幾時有出現過66?
咁玩不如你講埋我果份

根本成個建議都仲未好實際寫晒所有野
就已經起勢插定先
咁有咩意思? ...
咁又唔使講到單單打打咁好火
我又冇話係你叫人改搭66 我話有人提出者

大家都明白 家陣個餅就係果一件
如果「優化」完係左手交右手 就會引起有人不滿
如果「優化」完係佢自己食左一啖 就全村人不滿
件餅唔係真係冇人要既話 你點改都唔會改得好
既然係咁 點解唔諗諗其他出路去等大家同意你收左件餅 放個包出黎?
*我唔同意張件餅一手就掉去好遠既深井  只係做非繁意義實在不大 做埋繁時你坐埋我果份

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kay + 1 Good point

查看全部評分

shakugan2005 發表於 2013-6-9 11:39 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2013-6-9 01:04 發表

1) 59M 又唔係做唔哂轉車站班客 , 你推 59A 入去加時做乜 ?
3) 屯門人識用錢衡量時間 , 慢既線幾平都唔會過份去死等 , 所以 59A 唔會有幾多個碼頭人 so 你
4) 需求不大

深井要癲你又陪佢癲 , 我就真係無眼睇啦 ...

1) 59M唔係做唔哂轉車站班客,但肯定接唔哂依家原有59A班葵涌客
3) 既然你都識講係用
錢衡量時間,咁自然會有D唔理價錢,好似依家咁上唔到59M既人去搭59A去轉車站,你個point只係指出係有更平既59M/60M/66M轉59A不過唔會係主打姐;另外以60換61M例子,的確咁搞係唔會有幾多屯門入面既人直接搭59A出九龍,但依家唔同既地方係有轉車站所以可以59A去到小欖再轉其他車,對整體時間應該冇咩點影響,如果話有影響,一開始搞D咁既轉車站已經浪費左原本搭直線果班人幾分鐘既上落車時間!

雖然我唔係話一定要去分個餅去深井,但最起碼個
餅一開始就有D係荃灣,
理應要做番荃灣經青山公路及葵涌道而唔係兜大窩口道去深水埗既服務!如果連59A都冇埋就更加要拎59A部分派車去做依個服務!冇理由變左一單兩單既960X!
Snoopy@FB8617 發表於 2013-6-9 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 jx6215 於 2013-6-9 01:07 發表
咁又唔使講到單單打打咁好火
我又冇話係你叫人改搭66 我話有人提出者

大家都明白 家陣個餅就係果一件
如果「優化」完係左手交右手 就會引起有人不滿
如果「優化」完係佢自己食左一啖 就全村人不滿
件餅唔係真係冇人 ...
有人提出即係唔係小弟
咁又可必係回我既文出現?
等同我將59A加兜深井放係你回你既文一樣

若果少左車行全日就等於老九自己食左一啖既話
咁只可以講好多重組都可以反對
例59A你自己都話非繁忙時間既客量都唔係咁得
at least而家D車都係A線交B線
實際真係收左入袋既又有幾多?

針對住有轉車站既背景再併入59A既情況睇
可以真係大改D咩?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
FBI2 發表於 2013-6-9 15:54 | 顯示全部樓層
講番荃灣出深水埗既問題,九巴大可以答一句"我唔鐘意做你生意呵,大大個地鐵站係旁邊你唔用,要用我十幾架車去招呼你班孤寒客?"...你可以話九巴冇社會責任,但咁多年來我都睇唔到九巴有.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL343@66 發表於 2013-6-9 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2013-6-9 15:54 發表
講番荃灣出深水埗既問題,九巴大可以答一句"我唔鐘意做你生意呵,大大個地鐵站係旁邊你唔用,要用我十幾架車去招呼你班孤寒客?"...你可以話九巴冇社會責任,但咁多年來我都睇唔到九巴有. ...

我又不太認同荃灣去深水埗係社會責任
你話51 14S 果類就話je
jocosben 發表於 2013-6-9 16:23 | 顯示全部樓層

而家59A轉為繁時服務,縮去葵芳
其實點解要分2線,而唔直接將59A,59M合併,總站葵芳呢?甘屯碼D人全日都有車去葵芳,唔使轉車
九巴一樣可以減車
FBI2 發表於 2013-6-9 16:30 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2013-6-9 16:23 發表
其實點解要分2線,而唔直接將59A,59M合併,總站葵芳呢?甘屯碼D人全日都有車去葵芳,唔使轉車
九巴一樣可以減車

59M而家都頂唔順啦,點拉呵?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
shakugan2005 發表於 2013-6-9 16:46 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL343@66 於 2013-6-9 16:04 發表

我又不太認同荃灣去深水埗係社會責任
你話51 14S 果類就話je

再唔係叫架30唔好行荔景山路, 係興芳路新都會廣場好似37咁直去葵青交匯處上荃灣路行葵涌道出美孚, 拎66三部車出黎延長至深水埗(欽州街), 兩部單層換番做雙層, 合計八架全日車一架蛇車應該夠做啦; 另外全程收費不變, 愉景新城往欽州街收$5.5(依家59A/66個單向價); 沙咀道往
欽州街照依家$5.2分段; 怡靖苑往荃威花園收33A個$5.3
分段; 麗瑤往荃威花園個分段改為葵涌道荔景村
往荃威花園!
shakugan2005 發表於 2013-6-9 16:49 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2013-6-9 16:23 發表
九巴一樣可以減車

一來59M頂唔順, 除非將大部分59A既車拎哂去59M, 另外少部
分59A既車拎番出荃灣搞荃灣來往深水埗, 但依家運吉好大想頭咁搵D車去開晨早得一班既線; 二來收費問題, 你收$9.0咁依家一大堆$8.0荃灣客點? 你收$8.0我就唔信九巴會賣大包
收$8.0, 肯咁樣
賣大包, 57M/66M問題一早搞掂左!

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
FBI2 + 1 + 1 支持城巴自殺式重組,3.7來往小西灣和寶馬山 ...

查看全部評分