hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [多圖長文]在英國被保留的九巴A165(AD7156)+完整1987牌 ...
開啟左側

[保留巴士] [多圖長文]在英國被保留的九巴A165(AD7156)+完整1987牌布短片

FS1819 發表於 2013-6-11 00:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

A165(AD7156)於1987年退役後,有幸被一位曾於香港工作嘅英國人買入保留,現停泊喺Barry。

6月9日係Cardiff Transport Presevation Group舉辦Festival of Transport嘅日子,當然要去睇A165嘅風采

AEC水牌

英國車牌ABW225D

有啲奇怪嘅組合

英國人睇唔明嘅L字

由於部車repaint過,有啲字係貼上去嘅

不過九巴logo依然係油上去

A165同佢嘅鄰居

可惜今年以來,A165引擎嘅sump受滲水影響,無法行走穿梭線

好幸運地,我、細薯仔同小天使見到車主 John Shearman(我之前同佢傾過,所以認得大家),佢好爽快就答應俾我地五點後上A165影

原來John雖然看似一般老人,但佢除咗留A165,喺Lyndon Ree留HK104不久之後,
佢寫信求九巴保留4961,仲特地喺英國搵一個丹拿A原裝車咀,
多年嚟大家影4961影得咁開心,都係全靠佢幫九巴

我地咁啱同佢坐同一架shuttle返車廠,於是一齊傾
我地問點解架車會喺Barry,原來係同Lyndon Rees有關
Lyndon Rees係有份成立Cardiff Transport Preservation Group,而且係主要資金來源
當幾年前A165被趕出Oxford嘅時候,Lyndon Rees就立即安排A165到CTPG停泊

一到車廠,John就開引擎蓋俾我地影,

對上一次驗車,係1986年

Out-focus咗

前軸

John非常介意個sump唔係原廠,可惜已經無法搵到原廠零件

下層車尾

John都唔知係退役時已有,定係repaint之後先有

下層車頭;John話九巴賣車唔跟錢箱,但英國實在冇咁大個錢箱,只可以裝個較細嘅錢箱

駕駛室

上層車頭

上層車尾

通風口

蓮花燈,真係好靚

下層電池蓋之下

車門外開關

總結是日真係太正,好多謝車主John熱情款待,俾我地見識A165

希望出年A165可以行得番Shuttle

A165 Destination Blind:
http://www.youtube.com/watch?v=37DTrey_phw

評分

參與人數 24aPower +19 HugeC +23 收起 理由
ATR300~KU1062 + 1 + 1 excellent record
ne2059 + 1 + 1 Nice ~!!!
軒NeL + 1 + 1 nice~
XF176 + 1 + 1 真有心
DW8306 + 1 + 1 lau ming
Aeon802 + 1 + 1 NICE!
PZ8490 + 1 nice
lmf3927 + 1 + 1 精品文章
GK3258 + 1 + 1 精品文章是不可不讚的
HJ2127s + 1 感謝分享,希望保育keep住~!!!
dicksonboy + 1 + 1 nice
yipwkt + 1 極有心既車主, KEEP IT UP!!!
bus_mister + 1 bravo
ML29 + 1 + 1 Very nice sharing!!
MZ3101 + 1 + 1 Nice photo
ardrew + 1 Very nice!
KG4055-70X + 1 + 1 詳細記錄
kmb3asv3 + 1 + 1 正相同正貼!
S3M221-EH439 + 1 + 1 冇得彈!
king + 1 + 1 1987年牌布!
franco26 + 1 + 1 LIKE
Forensic + 1 唔比分都對唔住樓主
y512516 + 1 + 1 超正詳細記錄!
Crotone + 1 + 1 Good

查看全部評分

唔講・唔等於・唔做
king 發表於 2013-6-12 00:42 | 顯示全部樓層
樓上張「不准企立」冇咗啊?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
XF176 + 1 + 1 真有心

查看全部評分

oxball 發表於 2013-6-12 00:47 | 顯示全部樓層
請問知唔知之前被趕走既原因?
SMP 發表於 2013-6-12 01:41 | 顯示全部樓層

呢D先系'原汁原味', 就連驗車日期都可以KEEP 住, 要比100個LIKE!!! 有機會一定要去見識下.

睇下9巴個架3N24, 印隻字球其用而家的貼字
貼上去就算, 真系好無HEART. [雖然有人會話好過無, 吾好甘認真], 但在車迷角度, 呢D 野系要SERIOUS 一D架.
dennisla 發表於 2013-6-12 01:44 | 顯示全部樓層
原帖由 oxball 於 2013-6-12 00:47 發表
請問知唔知之前被趕走既原因?

參考自Someonext在2011年8月24日的網誌,「原來牛津巴士博物館不久前接受了一個基金資助,不過有關方面開出了一個條件,就是館內只能擺放與牛津有關的展品,於是博物館便無可奈地把與牛津無關的 A165 逐出。幸好之後聯絡上車主,得知他已為愛車另覓了一處繼續收藏,那就是威爾斯(Wales)南部的巴利(Barry)鎮,一個由當地巴士收藏組織管理的巴士廠內。那個巴士廠大部份時間都並不對外開放,但組織每年都會舉辦一些活動讓公眾參與。」
Welcome to www.chinamotorbus.com
HS6573_MP3905 發表於 2013-6-12 03:07 | 顯示全部樓層
AD7156依家已經唔喺牛津博物館?
小弟下個月會去倫敦,仲諗住特登去牛津睇下架車添
我國的人要堅持活下去!
 樓主| FS1819 發表於 2013-6-12 11:36 | 顯示全部樓層

原帖由 HS6573_MP3905 於 12-6-2013 03:07 發表
AD7156依家已經唔喺牛津博物館?
小弟下個月會去倫敦,仲諗住特登去牛津睇下架車添

冇錯,三年前已被趕出去

另外,John話,如果佢可以時光倒流,佢會買CVG6,而唔係A165,因為丹拿F係全球最後一批傳統英式半駕駛艙巴士
唔講・唔等於・唔做
93A_S3_6:30am 發表於 2013-6-12 12:46 | 顯示全部樓層
係咪貼錯區?應該放B5吧!
獨愛☆OLYMPIANS~powered by~CUMMINS
PatPatLeo 發表於 2013-6-12 12:52 | 顯示全部樓層
原帖由 SMP 於 2013-6-12 01:41 AM 發表
呢D先系'原汁原味', 就連驗車日期都可以KEEP 住, 要比100個LIKE!!! 有機會一定要去見識下.

睇下9巴個架3N24, 印隻字球其用而家的貼字
貼上去就算, 真系好無HEART. [雖然有人會話好過無, 吾好甘認真], 但在車迷角度, ...

都唔知係就咪特登,"24"話曬唔係咁好意頭
toyl 發表於 2013-6-12 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 PatPatLeo 於 2013-6-12 12:52 發表

都唔知係就咪特登,"24"話曬唔係咁好意頭

但九巴都係睇車牌為主,應該係呢個原因揀3N24啦!