hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 長沙灣港鐵站的溫馨提示
開啟左側

長沙灣港鐵站的溫馨提示

devilreborn 發表於 2013-6-15 22:54 | 顯示全部樓層

原帖由 EX-TL 於 2013-6-15 22:16 發表
奧運站唔好? 彌敦道都唔好得幾多!
前者點解唔叫大角咀站, 後者都可以問點解唔叫尖沙咀道.

所以呢, 最好全港所有街道名.車站名.屋邨名全部用十八區名開頭, 之後由一數起, 包冇人唔知咩地方,
最重要係包冇撞名, 當 ...

站名與街道名性質不同。
後者作為公共交通系統車站的代表物,而港鐵站往往是乘客前往車站所在區域的途徑,
故有需要透過站名讓乘客了解車站的大約位置,方便乘客選擇正確的車站下車。
而欣澳站的主要功能是供乘客轉乘東涌線/迪士尼線,故訂立站名時,才沒有反映車站所在地的考慮。
有錯請指。
syp 發表於 2013-6-15 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 devilreborn 於 2013/6/15 22:12 發表
新區還新區,果度附近仍然有為人熟悉嘅地名,個人認為應該考慮用返「大角咀」先。

你叫得佢做「新區」, 又認同佢係大角咀「附近」, 即係新區用新名都唔係好唔合理, 而新區亦唔必然代表一定要叫返「附近」嘅區名, 係咪?

當然大多數情況下, 新區都係用附近區名, 但偶然例外一下, 創造下啲新名, 係咪真係咁大不了?

反正任何名都係創造出來的, 大角咀這個名, 都是前人創造出來的, 也不是神聖不可侵犯, 何況「奧運」之名又沒有令「大角咀」之名消失。

想像一下奧運站啱啱通車嘅時候,我話比人知「我琴日去過奧運站」,人哋都未必第一時間知我講緊邊度。

點都好,仲有一個禮拜,東涌線就通車15週年,喺約定俗成之下,相信全香港都知道邊度叫「奧運」...

任何新事物都有適應期, 一個名一用咗好可能就係千秋萬世, 何必拘泥於啱啱通車嘅時候呢, 最緊要大家都好快適應, 唔駛好似荔枝角站咁三十幾年都搞唔清, 係咪?

至於欣澳,附近人口稀少,本身「陰澳」呢個名都唔見得有幾多人聽過
喺呢個情況之下,個車站叫「陰澳」或者「欣澳」其實分別唔大。

某程度上, 「欣澳」之名取代「陰澳」, 「陰澳」就從此消失了, 但「奧運」並沒有取代「大角咀」, 二者並存, 互不相干, 我覺得前者影響大得多喇。

(不過, 好似「陰澳」之名依然用在海灣上, 只是陸地改叫「欣澳」, 這點不大確定。)

下一站係西營盤
syp 發表於 2013-6-15 23:10 | 顯示全部樓層
原帖由 devilreborn 於 2013/6/15 22:54 發表
站名與街道名性質不同。
後者作為公共交通系統車站的代表物,而港鐵站往往是乘客前往車站所在區域的途徑,
故有需要透過站名讓乘客了解車站的大約位置,方便乘客選擇正確的車站下車。

其實一個車站名就只係兩三個字, 將來可能係加到四個字, 唔識地方的人都未必可能可以憑幾個字就知道晒所有嘢。

一個名就係一個名, 其主要用途就係標識佢的身分, 同其他車站有所區分, 所以外地有啲情況車站編號碼就算都係咁。當然我哋都有需要幫車站改合適的名。

至於車站確實位置, 可以去邊度, 今時今日資訊發達, 根本要靠好多其他資料去提供 (車站地圖等)。
下一站係西營盤
EX-TL 發表於 2013-6-15 23:12 | 顯示全部樓層

原帖由 devilreborn 於 2013-6-15 22:54 發表

站名與街道名性質不同。
而欣澳站的主要功能是供乘客轉乘東 ...

奧運站近奧海城, 香港地方冇幾多用「奧」字.
AVD1 發表於 2013-6-16 12:47 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-6-15 23:12 發表

奧運站近奧海城, 香港地方冇幾多用「奧」字.

奧海城都應該係因為當年地鐵公司改左個站叫奧運站先跟住改名叫奧海城 (連帶英文 Olympian City) ~

* 奧海城於 2000 年先開, 奧運站則比前者早兩年出現 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
EX-TL 發表於 2013-6-16 15:13 | 顯示全部樓層
96年由大角咀站改為奧運站後, 一帶陸續出現"奧"字地標, 例如奧海中心迴旋處, 奧城西岸等, 有冇用到另一回事.

-----------------------------------------

另外, 奧運站位於西九龍填海區上, 介乎於大角咀和旺角西兩片新填地上, 個站叫大角咀又得, 叫旺角西亦得,
若果當初冇改做"奧運站", 直接用番"大角咀站", 對旺角西來講係咪等於誤導呢?!
剛男style 發表於 2013-6-17 02:39 | 顯示全部樓層

建議:

長沙灣站 ------ > 元州站
南昌站 ------ > 富昌站
柯士甸站 ------> 文化區站
土瓜灣站 ------> 宋皇臺站
馬頭圍站 ------> 土瓜灣站
海怡半島站 ------> 海怡站

小小離題: 畀著我係房署, 我會將宜家岩岩起好的新長沙灣邨改名叫做 "元麗邨", 因為佢岩岩同時係正 "州邨" 同 "閣邨" 對面嘛.
原帖由 48x 於 2013-6-15 00:56 發表
長沙灣站附近其實有唔少以長沙灣命名嘅地標...
六十年代建成嘅長沙灣邨,以及元洲邨五期重建前嘅長沙灣工廠大廈,已經大概可以解釋車站嘅命名
不過重建前嘅長沙灣邨位於現有高爾夫球場,都唔夠已拆卸嘅長沙灣警察宿舍咁近長沙灣站...
而即將入伙嘅長沙灣邨正喺警察宿舍原址,又令站名多一個支持

其實我覺得冇話邊個站先應該以長沙灣命名,又或者邊個地標要改名*
因為問題在於長沙灣區內有兩個車站,根本邊個站叫長沙灣都成立
而當年地鐵好揀唔揀,又用「荔枝角」去頂替區內第二個車站嘅名

*長沙灣政府合署除外

LF5502 發表於 2013-6-17 03:41 | 顯示全部樓層
睇返本鐵路 100年,

最初個四個站的命名係:荔枝角,長沙灣,蘇屋,深水埗
AVD1 發表於 2013-6-17 06:04 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-6-17 03:41 發表
睇返本鐵路 100年,

最初個四個站的命名係:荔枝角,長沙灣,蘇屋,深水埗

蘇屋同現時長沙灣站距離唔近,
咁搞法我寧願佢叫麗閣好過 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-6-17 10:40 | 顯示全部樓層

改站名呢啲影響千千萬人認路嘅嘢,梗係可以改得越少越好,
你唔覺得你咁做好擾民嘅咩?

原帖由 剛男style 於 17/6/2013 02:39 發表
建議:

長沙灣站 ------ > 元州站
南昌站 ------ > 富昌站
柯士甸站 ------> 文化區站

...