hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 遊河分享
開啟左側

遊河分享

pch_yeung 發表於 2013-6-15 22:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

家中小裝修,待在家也無事可做,走咗去遊河,九城新巴新舊車單雙層兩軸乜都有,因下雨關係,大多選擇不須用遮的轉乘地點,總車費90.4

路線 / 車牌 / 上車地點時間 / 下車地點時間
九巴 80K / PJ 5774 / 新城市 10:05 / 愉翠總站 10:24
九巴 73A / JC 2553 / 愉翠總站 10:30 / 華明 11:30
九巴 76K / GR 3201 / 華明總站 12:00 / 元朗大馬路 12:52 (是日最舊3+2坐位)
九巴 53 / PZ 7626 / 元朗大馬路 1:14 / 愉景新城 2:38 (單層)
城巴 930 / HD 9422 / 愉景新城總站 3:25 / 金鐘 4:12
城巴 90B / GZ 2353 / 金鐘總站 4:20 / 香港仔 4:58
城巴 973 / RC 6494 / 香港仔 5:16 / 赤柱市集 5:50 (兩軸,小弟首次乘搭兩軸雙層空調)
新巴 14 / JJ 8831 / 赤柱市集 6:04 / 筲箕灣 6:29
新巴 694 / JV 5548 / 筲箕灣 6:35 / 調景嶺總站 7:07
新巴 798 / RK 4712 / 調景嶺總站 7:30 / 新城市 8:16 (是日最新)

1488 發表於 2013-6-15 22:29 | 顯示全部樓層
最尾應該係798
唔係970
y512516 發表於 2013-6-15 22:39 | 顯示全部樓層
唔好學輕鐵弟弟咁Show 個車費啦
看到有少少曬命感
(總車費比輕鐵弟弟污染左 )
http://danielkan-photography.weebly.com/
 樓主| pch_yeung 發表於 2013-6-15 23:27 | 顯示全部樓層

謝謝二樓,已改
回三樓,先利申,我已是受薪一族,自己賺自己使,佢係有平車唔搭搭貴車,不合理地用多錢搭極短程,我全部都幾乎搭足全程,玩足全日都唔使一舊,有何哂命之有?讀者眼睛是雪亮的

評分

參與人數 5HugeC +5 收起 理由
teddybus + 1 我已是受薪一族,自己賺自己使 >> 撐! ...
12A + 1 GOOD IDEA
DA8218 + 1 全部都幾乎搭足全程
Bus1316 + 1 抽錯水
LF5502 + 1 讀者眼睛是雪亮的

查看全部評分

dongfeng 發表於 2013-6-16 01:27 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2013-6-15 23:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
謝謝二樓,已改
回三樓,先利申,我已是受薪一族,自己賺自己使,佢係有平車唔搭搭貴車,不合理地用多錢搭極短程,我全部都幾乎搭足全程,玩足全日都唔使一舊,有何哂命之有?讀者眼睛是雪亮的 ...
你已好過該停板中的敗家仔很多,未打工賺錢,已經倒錢落海!他用$120乘一程本地巴士,如用少$20,已可上廣州了。
에이핑크 대박!
AVW21 發表於 2013-6-16 04:56 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 16-6-2013 01:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
你已好過該停板中的敗家仔很多,未打工賺錢,已經倒錢落海!他用$120乘一程本地巴士,如用少$20,已可上廣州了。

[OT]佢呢個特殊人士其實應該揸緊兩蚊証先會咁搭法…

回到正題:樓主咁搭法其實驚唔驚要追車/送車尾,眼見有三四條較惡等嘅路線。
 樓主| pch_yeung 發表於 2013-6-16 07:59 | 顯示全部樓層

唔驚得咁多,有時間咪去附近商場行吓,揾廁所囉,我都送咗好多車尾㗎,76K原本唔使,不過要去廁所,930,14都係睇住前車走
Bus1316 發表於 2013-6-16 17:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dongfeng 於 2013-6-16 01:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
或者加多三四十已經可以來回廣州了
新輪捌拾伍 NEW FERRY LXXXV
JA3907 發表於 2013-6-24 22:19 | 顯示全部樓層
原帖由 pch_yeung 於 2013-6-16 07:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
唔驚得咁多,有時間咪去附近商場行吓,揾廁所囉,我都送咗好多車尾㗎,76K原本唔使,不過要去廁所,930,14都係睇住前車走

在下自己避免送車既方法系索性編定埋MB,
樓主76K果度我以為你系故意放36分鐘比自己MB,

講真啦,遊車河呢家野真系好考功夫organize家!要系有限時間內滿足自己所有心愿唔容易。
在下因為中讀緊書,所以好珍惜每次遊車河機會,也因此一般會提早5-7日寫行程表再反復review確保所有時間都fit先出發。
(或者你覺得我好白癡都未定?)

其實樓主事前系咪已經想好全日行程?
 樓主| pch_yeung 發表於 2013-6-25 12:07 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

樓上講得無錯, 我之前已經想好全日行程, 每次轉車都有預時間,
MB就無預時間, 只係預咗喺荃灣, 76K我都係預咗搭12:00嗰班.

P.S. 我之前唔記得咗930搬咗總站, 仲想喺荃灣西站轉, 好彩去到
荃景圍見到930剛開出, 即刻喺愉景新城落車