hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 問陳生新書利蘭奧林比安
開啟左側

問陳生新書利蘭奧林比安

LF5502 發表於 2013-7-14 12:07 | 顯示全部樓層

回復 20# 的帖子

倒不如話平治專利巴士起香港只有幾十架,
根本唔夠料寫128版

但 Olym 起香港係大車型,
所以陳生都加到 176版(同時加價....)

我仲未買本書,大書局都未放出黎

但你所講的資料錯誤....
唔通無人 proof read ??
JC2943 發表於 2013-7-14 23:03 | 顯示全部樓層
但呢本利蘭書,真心說,愛不釋手
幾篇文章多由不同角度去寫
在車長既角度,是正正就是巴士迷最想知既事

呢次陳生呢本書不得不.......Like !
kiwai 發表於 2013-7-14 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2013-7-14 10:24 發表

幸好,有關作者有講明部份參考資料,能夠
俾人感覺,有做功課去搜集資料,加上有關篇章咁長,不論
校對還是編個個,實屬可接受及體諒

個人認為, 作為一本資料性書藉, 真係要零容忍
衰d講句, 大嗱嗱俾二百幾蚊買本書返黎, 原來仲要幫佢proofread,
真係火都黎埋

依家我地就知本書有乜錯處, 但將來(十年或廿年後), 新一代巴士迷就唔會知呢d錯處
以陳生的江湖地位, 大家都會信佢
咁將來無間斷光管變成唔係BL77,而3BL163個牌箱亦變成同3BL162一樣咁擺
petcity 發表於 2013-7-15 20:40 | 顯示全部樓層

kiwai 發表於 2013-7-16 20:16 | 顯示全部樓層
原帖由 petcity 於 2013-7-15 20:40 發表

話雖如此,但換轉你,可否保證零出錯?

但係這種低級錯誤(如BL77事件,「馬念」字), 只要搵多兩個巴士迷校對, 係可以避免的
收得二百幾蚊, 搵多幾個人校對, 唔係好過份咋........
頭文字TRIDENT 發表於 2013-7-16 20:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2013-7-16 20:16 發表

但係這種低級錯誤(如BL77事件,「馬念」字), 只要搵多兩個巴士迷校對, 係可以避免的
收得二百幾蚊, 搵多幾個人校對, 唔係好過份咋........

但係年陳生D書一向係有比街外廣告公司做排版效對
'*^*''*^*' 「女包黑絲」即將啟動  '*^*
kiwai 發表於 2013-7-16 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 頭文字TRIDENT 於 2013-7-16 20:33 發表

但係年陳生D書一向係有比街外廣告公司做排版效對

我唔係好熟印刷業, 但印刷公司唔係會先印一個稿比作者做最後校對, 然後先大量印書?
HE7921 發表於 2013-7-16 22:40 | 顯示全部樓層
我早前向葵芳80N落訂左,本星期內取書
期待香港出現載161人的E500 MMC
tomchen 發表於 2013-7-17 18:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2013-7-16 21:19 發表

我唔係好熟印刷業, 但印刷公司唔係會先印一個稿比作者做最後校對, 然後先大量印書?

cheap cheap 地會出 digital proof 先,睇埋藍紙,先去印
LF5502 發表於 2013-7-18 19:46 | 顯示全部樓層

我諗係因為想跟返服役的年份去講,
所以去到後面先講城巴 10.4m 利蘭,
再順便講下個底盤

原帖由 orange 於 2013-7-12 10:25 發表
一如所料,全香港內容,加2頁講美國
其實成本書感覺係年鑑格局,集中講一款車,內容無話唔好,不過配搭上少少奇怪,
好似講城巴10.4米利蘭,中間就整2頁底盤介紹
(張相係當年<今日九巴>相近既相),
雖然全篇文話講10.4實際係講利蘭底盤既 ...

其實本書係有 D 可惜,
因為陳生自己都話因為篇幅所限寫唔哂全部野,
只可以歸因於佢太早叫人訂書,
唔可以加紙/加價