hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 垂死巴士線:692與港鐵的競爭
開啟左側

[經歷分享/報告] 垂死巴士線:692與港鐵的競爭

castanopsis 發表於 2013-6-22 00:39 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於不想騎劫了本來講268B的post,決定另開post分享我的意見,對那些對692討論感到煩厭的版友致歉
先看現在,692行車時間一小時以上,亦試過約80分鐘才坐完中環-->坑口
同時港鐵試過很多次坑口-->金鐘,一般乃36分鐘
所以時間上692差了一倍時間,時間差距太明顯,觀感亦較差
價錢上更是輸了一大截,所以692客量不見得特別高
現階段轉特快基本上沒有什麼效果,因為實在太多塞車點

但我認為692未來並非沒得救,因為未來的道路系統關係,只要重設定線,尚德--灣仔18-22分鐘應可完成
有人提出北港島線這個point,等我用行車時間/競爭力分析一下
假設用交匯方案,巴士競爭力最低的是灣仔北
尚德-灣仔(北)港鐵車程:步行(港鐵巴士差距)5+上落月台2+等車3-4+淨車程15 = 26分鐘
巴士:車程22+定點等車3 =25分鐘,時間上沒分別
交匯方案的缺點是去金鐘/中環要轉車,所以巴士就可以在這些區域佔優
假設用換線方案
尚德-灣仔港鐵港鐵車程:步行(港鐵巴士差距)5+上落月台2+等車3-4+淨車程18 =29分鐘
灣北會展要轉車,巴士在灣北有明顯優勢
中環巴士優勢沒那麼大,港鐵33分鐘,巴士約30-35分鐘

坑口--港島692競爭力當然沒有尚德那麼高,但時間應該不會差太遠,仍有吸引力

以將軍澳人的乘車pattern
只要巴士公司根據競爭對手的定價去定收費,絕對有競爭力
現在要做的,是要縮減692的服務時段以及整合692P,留賺錢時段,減少燒錢,調配部分資源開將荃
留住個號碼就行.....

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
fleetline + 1 + 1 向italk強權說不
DA8218 + 1 + 1 支持保留692 ! 692 !

查看全部評分

ATE24 發表於 2013-6-22 01:17 | 顯示全部樓層
如果你 (同其他非常想留住 692 一條小命o既人) o係將藍隧道通車之前可以支付老九同新記所有因 692 而引申出o黎
o既虧損,老九同新記應該會樂意過非常樂意同你留住條 692。

不過,一旦「留賺錢時段,減少燒錢」完之後都係蝕錢,你o地起碼要支付有關公司最少七年o既虧損。
公器公用 香港早要有品
Gary_B 發表於 2013-6-22 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2013-6-22 00:39 發表
只要巴士公司根據競爭對手的定價去定收費,絕對有競爭力

單睇呢句 你成篇野已經可以扔落垃圾桶 或者將軍澳堆填區都得
張偉沖 發表於 2013-6-22 01:25 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2013-6-22 00:39 發表
但我認為692未來並非沒得救,因為未來的道路系統關係,只要重設定線,尚德--灣仔18-22分鐘應可完成
有人提出北港島線這個point,等我用行車時間/競爭力分析一下
假設用交匯方案,巴士競爭力最低的是灣仔北
尚德-灣仔(北)港鐵車程:步行(港鐵巴士差距)5+上落月台2+等車3-4+淨車程15 = 26分鐘
巴士:車程22+定點等車3 =25分鐘,時間上沒分別
交匯方案的缺點是去金鐘/中環要轉車,所以巴士就可以在這些區域佔優
假設用換線方案
尚德-灣仔港鐵港鐵車程:步行(港鐵巴士差距)5+上落月台2+等車3-4+淨車程18 =29分鐘
灣北會展要轉車,巴士在灣北有明顯優勢
中環巴士優勢沒那麼大,港鐵33分鐘,巴士約30-35分鐘

搭得692, 不外乎都係唔想轉車, 北港島線一通, 692 連呢個所謂"賣點" 都無, 試問692 有咩存在價值?

交匯方案, 將軍澳線會去到添馬站, 故此金鐘都唔駛轉車.
即係話變左得中環唔駛轉, 但, 你要考慮, 692 呢3000個客裡面有幾多客係中環上落? 他們又可唔可以撐起一條全日的692?
而且, 就算用左交匯方案, 乘客仍可沿用番現有的方法 (即係北角轉港島線) 過海,
換言之, 係雙重夾擊之下, 692 根本唔會有任何的生存機會, 因為乘客就算唔用交匯的將軍澳線, 他們仍可以選擇舊有方法,
無需乘坐又貴, 又慢, 又唔穩定的692.

換線方案, 乘客去灣仔北的話, 可以一程過去到灣仔站, 行出去灣北就得,
唔好唔記得港鐵都係一程過. 既然巴士一程過, 港鐵都係一程過, 點解我要揀成日塞車的巴士?
就算有左將軍澳-藍田隧道, 但都一樣避不到東區走廊及告士打道的塞車, 落灣仔北,
早繁仍然要面對東區走廊和告士打道的擠塞, 唔需要轉車的港鐵, 就更加能夠發揮它的優勢.

基於以上的理由, 不論係交匯, 還是換線方案, 692 一樣不會有任何的生存空間.
只不過交匯方案, 加快左692 的死亡而已.

保692 的人士要明白一點, 就係巴士和港鐵直接對打, 根本唔會有好下場, 你看下268B 就知.
所以巴士公司先要開發和鐵路不會正面交鋒的巴士線 (例如將荃),
而運輸署的立場已經好清楚, 就係將荃一定要692 的資源, 既然將荃的前景比692 更好,
點解一定要保留692, 而唔比人口更多, 無鐵路直達的四順, 康盛, 翠林一個加強對外交通的機會?
ATE24 發表於 2013-6-22 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-6-22 01:25 發表

點解一定要保留692, 而唔比人口更多, 無鐵路直達的四順, 康盛, 翠林一個加強對外交通的機會?

我答埋你:因為將秀荃唔經尚德將南,佢o地搭唔倒用唔著,但 692 就算執淨一班部車都仲係o係尚德將南度,所以將秀荃要 692 o既資源o係佢o地眼中就係離經叛道,講完。
公器公用 香港早要有品
ANDY5520 發表於 2013-6-22 01:34 | 顯示全部樓層
其實692巴士公司有留繁時嘅想法,但係比人ban咗...
加上呢條線說白D只係比690多一個地區服務:坑口.

而且692同690除咗番將軍澳同坑口地方唔同之外,一條行興田丶一條直落東隧嘅分別,但係港島區走線相近,分別只係690要停灣仔站同停中環站兼行一圈先入總站.

重有692競爭對手多:港鐡(由坑口到北角加轉港島線就到中環)、690(收費一樣,但到興田有11個八分段先入東隧去中環)

692變將荃係好事,但港鐵要為將軍澳線加下班來解決早繁多人難上車嘅問題

JX9097 發表於 2013-6-22 01:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2013-6-22 01:33 發表
我答埋你:因為將秀荃唔經尚德將南,佢o地搭唔倒用唔著,
但 692 就算執淨一班部車都仲係o係尚德將南度,

所以將秀荃要 692 o既資源o係佢o地眼中就係離經叛道,講完。 ...

根據RDP,將荃係經尚德
S3BL100 發表於 2013-6-22 10:37 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2013-6-22 01:33 發表

我答埋你:因為將秀荃唔經尚德將南,佢o地搭唔倒用唔著,但 692 就算執淨一班部車都仲係o係尚德將南度,所以將秀荃要 692 o既資源o係佢o地眼中就係離經叛道,講完。 ...

講得白D:
因為將秀荃唔止服務尚德將南,仲服務埋寶林山上秀茂坪四順,但 692 就算執淨一班部車都仲係尚德將南坑口獨享,所以將秀荃要 692 o既資源o係佢o地眼中就係離經叛道,講完。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 中 point

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
teddybus 發表於 2013-6-22 10:51 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2013-6-22 01:51 發表

根據RDP,將荃係經尚德

只不過呢條將荃係將南開經坑口寶林再上山
班將南坑口既尊貴巴迷見到條線唔係自己地頭做尾站就一定巴巴嘈啦...
andy92 發表於 2013-6-22 10:58 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

俾少少數據你參考

692P 而家四班車除左頭班有半滿之外
其後三班載客率得 20-30%

同時段 692 客量都唔見得好
大約 40-50%

所以早繁兩線有好大既減車空間