hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島綫明年通車 區內巴士綫勢重組
開啟左側

[問題] 西港島綫明年通車 區內巴士綫勢重組

Lelouch 發表於 2013-6-28 21:56 | 顯示全部樓層

不過西港島線通車可能會令到繁時東涌線更難上車
荃灣線都係
淨係905/970/x班港大同西區客都

唔解決過海樽頸問題,香港鐵路只會更日本滿員電車化
不過香港人唔鐘意人貼人, 寧願等下班
所以多人既會係月台
1314 發表於 2013-6-28 22:13 | 顯示全部樓層
原帖由 tobyhokh 於 2013-6-28 21:46 發表
香港政府你唔好騙人啦!
美其名起港鐵改善西區交通,實質壓制巴士生存空間;幫助自己係大股東既港鐵賺大錢!!!雖知道巴士在時間上大部分情况下均較港鐵輸蝕.巴士既賣點係車費較低且有較多位坐.然而在現今油價高企,物價騰 ...

真係歪理滿天飛
nwfb1601 發表於 2013-6-28 23:19 | 顯示全部樓層
原帖由 tobyhokh 於 2013-6-28 21:46 發表

香港政府你唔好騙人啦!
美其名起港鐵改善西區交通,實質壓制巴士生存空間;幫助自己係大股東既港鐵賺大錢!!!雖知道巴士在時間上大部分情况下均較港鐵輸蝕.巴士既賣點係車費較低且有較多位坐.然而在現今油價高企,物價騰飛的營商環境下,巴士公司根本無減價空間.另一方面,巴士公司欲取消一些無客,又蝕錢既線時又受多方制肘.如今西港島綫通車,勢必對巴士公司經營環境構成重大影響.而重組巴士路綫亦不等同改善區內交通.如將軍澳線通車後新巴生意大减,使不少路線需重組/取消.但將軍澳線卻經常故障.當將軍澳居民發現巴士重要性時,區內巴士線巳不如通車前完善,使居民兩頭不到岸,既冇可靠的鐵路,亦冇方便的巴士搭.

現時西環居民平均只需等5-10分鐘巳有舒適的巴士前往中區,灣仔,北角等地.明年西港島綫一通車,肯定大量路線會被取消/削班.到時一旦西港島綫又好似將軍澳線經常故障,市民在危急情況下想搭巴士上班時選擇將大幅减少,到時後悔/抱怨都冇用!

唔該香港政府唔好再騙人啦,藉[保護鐵路政策]間接增加自己收入,以[路線重組]為由壓制巴士生存空間,[無助市民]享受更高質交通,使區內樓價因港鐵通車而大升,[助長地產霸權]!

請大家認請香港政府的真面目!!!

呢篇0野,我係咪應該要笑?

住係西環廿六年都0黎緊,咁耐以0黎淨係 Network26 年代0既服務有
改善過。之後?唔好意思,有車你搭已經要謝主隆恩。

你話 5 - 10 分鐘就上到車嘛?咁你不如搵一個禮拜日日係中上環等 5
系 10 仔返西環囉......睇0下到時你仲會唔會講得咁口響?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
kelvina905 + 1 睇0下到時你仲會唔會講得咁口響 ...

查看全部評分

短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
kay 發表於 2013-6-28 23:47 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2013-6-28 23:19 發表

呢篇0野,我係咪應該要笑?

住係西環廿六年都0黎緊,咁耐以0黎淨係 Network26 年代0既服務有
改善過。之後?唔好意思,有車你搭已經要 ...
開左5X後情況嚴重左好多
一係十幾分鐘無車一係全部黎晒(指西區開出,但由西營盤開始計起)
而上繁連東行5X都可以係游泳池就已經上唔到車個陣...

但有時都吹唔脹,5X非繁東行離開水街都可以打爆晒企到出門口
其他個d非繁疏得黎又唔係滿,當然部份原因係個個上晒5X..

之但係5X依家都無乜全程客,好多都係中途上落,勝在比其他流水貴1蚊
如果1/5/5B/5X/10要留,1/10留好正路,但10班次應該唔會再係咁密

我覺得5/5B/5X可能只會3變2
但如果佢3變1,變成1條全日3-5分1班既5X我又覺得OK喎,同地鐵電車死過

18系要視乎18X開左睇下反應係點

過海線其實應該趁呢個機會,用部份1字頭既線調資源比9頭過海線,1字頭其實都唔需要條條去晒西區
加密9頭過海線班次同鐵路死過仲好,唔得先再陰乾
世界很簡單 人類很複雜
andeschiu 發表於 2013-6-28 23:57 | 顯示全部樓層
不過西港島線通車後,對石塘咀影響其實有限,有幾多人會同你上HKU或行去西營盤嗰邊搭港鐵,其實我認為新城應該可以諗下石塘咀,始終與附近港鐵出口有段距離。
kwyeung 發表於 2013-6-29 00:15 | 顯示全部樓層
原帖由 Lelouch 於 2013-6-28 21:56 發表
荃灣線都係

所以多人既會係月台 ...

巴士又唔洗逼咩?
地鐵嫌逼等下班, 繁時頂多係4分鐘。
905/970你嫌逼唔上, 分分鐘等多40分鐘都未上到車。

我唔敢話港鐵服務好好,
但起碼唔似而家既巴士服務, 要用乞人憎去形容。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
NL262/R + 1 + 1 而家既巴士服務, 要用乞人憎去形容。 ...

查看全部評分

ChokChokChok 發表於 2013-6-29 00:20 | 顯示全部樓層

原帖由 Lelouch 於 2013-6-28 21:56 發表
荃灣線都係

所以多人既會係月台 ...

東涌線仲有加班空間喎
不過荃灣線就......

希望沙中線盡快通車!
h2o 發表於 2013-6-29 00:26 | 顯示全部樓層
原帖由 andeschiu 於 2013-6-28 23:57 發表
不過西港島線通車後,對石塘咀影響其實有限,有幾多人會同你上HKU或行去西營盤嗰邊搭港鐵,其實我認為新城應該可以諗下石塘咀,始終與附近港鐵出口有段距離。 ...

石塘咀入口直行就去到車站大堂, 不必 "上" HKU, 所以唯一弱點就只有遠. 有幾弱, 大家都明 .......
ryulky 發表於 2013-6-29 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-6-28 03:49 發表
有人最近計過,減一架巴士=加137架私家車登記

每減1架巴士,庫房多收137架私家車登記稅汽及汽油稅(汽油稅仲要不斷送上)
政府仲唔cut多d巴士?

返回正題, 其實而家西環出搭5X出中區,18P出銅記, A12出北角車程唔算耐
就算放工時間搭18P由嘉安街到銅記都只係廿分鐘.
西港島線通車短期內都只係損失本身都係要轉MTR o既人,生客或追求穩定o既人
  5X或者都會有較大影響,因為只呢條線其實只係西環<>中環特快

中環灣仔繞道通車後,中環/告士打道塞車減少, 西區特快巴士仲有機會發圍.

而過海線,我諗970/X冇大部份HKU客應該都預左.
904/905 只要西環客15分鐘內上到車應該可以捱到沙中線過海
(不過最近905服務真係呢..., 放工真係等運到)
西環搭得1字頭過o既海客通常都唔趕時間,MTR應該都吸引唔到佢地

0 去錯方向
Gary_B 發表於 2013-6-29 01:48 | 顯示全部樓層

原帖由 h2o 於 2013-6-29 00:26 發表

石塘咀入口直行就去到車站大堂, 不必 "上" HKU, 所以唯一弱點就只有遠. 有幾弱, 大家都明 .......

石塘咀入口係唔係「前」屈地街公廁個度?