hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島綫明年通車 區內巴士綫勢重組
開啟左側

[問題] 西港島綫明年通車 區內巴士綫勢重組

Gary_B 發表於 2013-6-29 16:16 | 顯示全部樓層

原帖由 DC3938 於 2013-6-29 14:36 發表
始終都要睇金鐘站點樣應付呢條新線客,我諗下午放工時間係西區坐地鐵過海條龍點長法?
洗唔洗排到落港島綫路軌呢?

西環過九龍新界係中環轉喎     分分鐘有位坐添  

(月台 3 > 月台 1/2  / 香港站)

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
cky + 1 可能人地想睇人龍呢

查看全部評分

4437 發表於 2013-6-29 16:43 | 顯示全部樓層
原帖由 Gary_B 於 2013-6-29 16:16 發表

西環過九龍新界係中環轉喎     分分鐘有位坐添  

(月台 3 > 月台 1/2  / 香港站)

因為中環上車既人多左,金鐘咪冇咁多人上到車囉,所以關金鐘事。
Kaix 發表於 2013-6-29 20:54 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-6-28 03:49 發表
「有mtr咪正正就係直接減少道路使用者既人次,咁咪可以直接紓緩塞車情況lol」
錯,MTR只係直接減少巴士使用者嘅人次,理論上間接紓緩塞車
但越減巴士班次,搭車越唔方便,啲人就越會揸車
有人最近計過,減一架巴士=加137架私家車登記

泊邊?? 你估渣車係搭的士話落就落咩,
巿區車位數目又冇乜點增加, 到左目的地可以變走架車嗎

仲有d人買車原因全部都係因為巴士減少??
過去十年新界多左好多郊區低密度屋苑,
呢個先係多左人買車的原因, 而且好多人只係假期先渣車,
假日一家大細渣車出街的, 好多時老公都要drop低老婆仔女先,
自己再去搵位泊車, 旺區幾個字半個鐘搵位真係閒閒地,
香港車位就係少到咁的程度, 咪以為渣車好爽

你話因為巴士少左而多左人渣車返工, 但根據人口普查,
將軍澳居民06年渣車返工比例對比01年地鐵通車前係少左喎,
你又點解釋呢樣野??
Kaix 發表於 2013-6-29 21:19 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013-6-29 13:54 發表

咁要睇choice riders着重啲乜,如果到時地鐵仍然吓吓沙甸魚,一定有人唔鍾意
加上依家都未知西港島線實際通勤時間,都好難估乘客嘅取向

如果鐵路通車後一條依然好客的巴士線被迫大減班/取消, 先會出現你所講的問題

但其實從來都冇好客巴士線被迫大減班/取消,
全部都係因為大量乘客流失至鐵路先至會大減班/取消,
冇車的巴士乘客其實都係choice riders (between mtr & bus),
既然佢地都唔選擇該巴士線, 即係該巴士線吸引力不及鐵路,
咁該巴士線對於有車的又有幾大吸引力?
Kaix 發表於 2013-6-29 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 DC3938 於 2013-6-29 14:36 發表
始終都要睇金鐘站點樣應付呢條新線客,我諗下午放工時間係西區坐地鐵過海條龍點長法?
洗唔洗排到落港島綫路軌呢?

西區/上環坐地鐵過海係唔會用金鐘站轉
kimakilkp 發表於 2013-6-29 21:26 | 顯示全部樓層
各位多數焦點集中在下線,大家又點睇上線車既變化呢?

我好有興趣知道新巴最賺錢既23號會有乜野改變,會唔會繼續密車搶客定係都要縮班救亡。
SSBT 發表於 2013-6-29 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kimakilkp 於 2013-6-29 21:26 發表
各位多數焦點集中在下線,大家又點睇上線車既變化呢?

我好有興趣知道新巴最賺錢既23號會有乜野改變,會唔會繼續密車搶客定係都要縮班救亡。
23咁多港大學生搭
到時班港大有地鐵,而學生又有半價
應該會流失好多乘客
=0=
3bx 發表於 2013-6-29 23:47 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-6-29 22:13 發表
23咁多港大學生搭
到時班港大有地鐵,而學生又有半價
應該會流失好多乘客

如果照睇情況,因價錢問題,970也會流失部份學生客。
1314 發表於 2013-6-30 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2013-6-29 21:19 發表

如果鐵路通車後一條依然好客的巴士線被迫大減班/取消, 先會出現你所講的問題

但其實從來都冇好客巴士線被迫大減班/取消,
全部都係因為大量乘客流失至鐵路先至會大減班/取消,
冇車的巴士乘客其實都係choice riders ...
咪係, 但呢度始終都係有人保巴,而導致佢地既論點都係偏頗於巴士
1314 發表於 2013-6-30 00:49 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2013-6-29 23:47 發表

如果照睇情況,因價錢問題,970也會流失部份學生客。

咁咪可以有助舒緩970現時出車海,有時都出現過份擠迫既情況