hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [REPORT]26/6 Air France AF1441 AMS -> CDG/AF188 CDG ...
開啟左側

[飛行報告] [REPORT]26/6 Air France AF1441 AMS -> CDG/AF188 CDG -> HKG

cheungtszfung 發表於 2013-6-29 00:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

開完conference玩完再唔捨得都要番香港,去程我搭KL890,回程專登揀搭Air France係CDG轉機,想試下AF 77W係咪真係咁窄(開公數的,來回KLM直航會比一程KLM一程AF CDG轉機平幾十蚊到先咁做,差太遠當然唔咁做啦),去程KL890 report遲d先post

AF1441 AMS -> CDG
本程機係A320,預計起飛為2030,到CDG為2140

Gate C5

係位到影到AMS隻KLM機大模型側面

咁短程機(實際一個鐘多少少到),當然無PTV,連公用電視都無,safety野真部空姐同空少真人示範......

safety card

都係果句,一個鐘多少少的機程都唔使expect佢有咩食吧
不過估唔到佢裝熱飲紙杯唔係印自己AF logo,我見多數airlines都用自家logo杯的 

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3BL100 + 1 + 1 難得一見AF長途機report,當然要加分 ...

查看全部評分

樓主| cheungtszfung 發表於 2013-6-29 00:53 | 顯示全部樓層
程AF188番香港就得人驚,我上到機以為呢班機係Air China,Y class成2/3人都係內地人,全程機見到內地人的驚嚇行為  ......

77W safety card

有AVOD,不過節目口味未必咁啱香港人,戲都只係少部分香港人有興趣,比較下同集團KLM個AVOD節目同介面都比AF好
雖然佢有PTV,但safety野同前一程機無電視的AF1441一樣係由空姐空少真人示範

上左機一陣就派耳機同眼罩,眼罩就係去程KL890無而AF188就有的,似乎同集團對長途機amenity仲未統一規格

個PTV啱啱起飛仲正常,跟住就出事,只可以出到flight information呢版,跟住出左announcement話要reboot system需時20分鐘到但一樣失敗,跟住瞓左陣,大約3個鐘後起身就正常番

Menu

Meals

個人就因為由細到大都唔食甜酸的餸菜(奇怪飲食習慣 ),所以揀左雞肉配珍珠意粉,唔錯
另外中途熄燈瞓覺其間佢仲有派雪條(相信係法國牌子,食左同埋熄左燈咁黑費時影)

早餐......

Landing後的畫面

聽講過AF 77W係用3-4-3 configuration所以比較窄,所以我畫左最尾幾排2-4-2的2人位個走廊位(我自己番),還可接受,唔知3-4-3的3座位會唔會勁窄
呢班機Y class成2/3人都係內地人,AF請左個翻譯坐尾排2-4-2個2人位個走廊位,唔知係咪班班AF往返HKG同CDG的班機都有?

同埋佢地行為認真嚇人,我明明畫左位,去到已經有人坐左,原來係有對大陸人話想一齊坐...
但想調位都要問過下我吧?!最後我搵空少趕走個人,因為佢調唔到走廊位,而我長途機指走要坐走廊位的,而我見班空少同空姐都因為調位而搞左成十幾分鐘  

跟住派飛機餐,食完後果班內地人驚死空少空姐唔收番佢地兜野,成班人輪流拎兜野出番去,空少都好無奈咁個個打發番去,有個內地大叔連英文都聽唔明,我等緊去廁所都頂唔順用唔純正普通話打發佢番位,個空少都有唔該番我~~

仲有當然係佢地未landing完就開哂行李櫃拎野,但班機明明有法文、英文同普通話廣播的,真係無野講......
AVD1 發表於 2013-6-29 05:56 | 顯示全部樓層
我同樓主你一樣坐長途機都係指定坐走廊位,
有次我上機個陣, 又係無啦啦有個大陸女人, 一行三人 (佢連一對子女) 無啦啦坐左我個位,
我就覺得奇怪, 明明對哂冇行錯點解會有個人坐左起度 ......

之後佢先問我 (實情佢根本就係先斬後奏) 坐左,
我去到就叫個空組過黎問佢而家點算先 (好正常吧),
老實講點解佢唔問隔離個鬼妹 (我坐個架係 3-4-3, 坐中間個排 o既走廊位),
之後個空姐一句話, 我地冇哂位啦, 你不如坐前面啦   (前面意思即係 3-4-3 個四人位入面中間位) ...
最後我就係唔想麻煩先無奈走左去前面坐 ...

我唔知道如果我唔去坐前面會點, (架機就真係 full 哂囉睇過),
即係我覺得班大陸人, 你咁鐘意一齊坐未早 d 劃位囉,
而家 D 人唔係老馮要讓比你 ~

如果我唔係見佢拖坐兩個細路, 我肯定唔會無啦啦坐去前面,
不過後話: 我一行去前面, 落機個陣佢就過黎同我講返聲唔該, 落機個陣仲同佢講左陣 ....
呢個大陸婆都已經算係咁, 有 D 人講都唔會講囉好冇, 真係見都見唔小
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2013-6-29 10:46 | 顯示全部樓層

原帖由 cheungtszfung 於 2013-6-29 00:53 發表
程AF188番香港就得人驚,我上到機以為呢班機係Air China,Y class成2/3人都係內地人,全程機見到內地人的驚嚇行為  ......

聽講過AF 77W係用3-4-3 configuration所以比較窄,所以我畫左最尾幾排2-4-2的2人位個走廊位(我自己番),還可接受,唔知3-4-3的3座位會唔會勁窄
呢班機Y class成2/3人都係內地人,AF請左個翻譯坐尾排2-4-2個2人位個走廊位,唔知係咪班班AF往返HKG同CDG的班機都有?

77W唔知,但係我知道同樣係3-4-3的744,好多間航空公司既最尾幾排2-4-2的雙座位的seat width
係比起2-4-2前面果幾排3-4-3闊,換言之唔係每個座位的seat width都係一樣的。

所以我近年都學精左,坐親KE 744飛北美長途,有得揀既話都會揀2-4-2的2人位個走廊位。
(不過上幾個星期果次,坐我隔離果個身形OK大隻既大陸客,唔知做咩事霸左成個shared armrest,
明明佢另一邊隔離有大把空位就唔挨過去……

唔止AF,近年我坐KE飛北美無數次,Y class大陸客人數分分鐘同韓國客差唔多,
我都見識過佢地唔少野,而且佢地登機之前晌洛杉磯機場免稅店狂掃免稅品,尤其貴價朱古力的瘋狂程度絕對令人驚嚇。

anyway,坐親長途機,我都會扮自己唔識聽國語,只能用英語溝通,
幾乎每次都呃到人,只係唔記得邊年有一次,隔離個大陸客唔識英文,
唔識填美國入境申報表(我唔明點解唔識英文都可以去美國),
走去搵韓國空姐幫手,結果我衰好心做左佢地之間既翻譯
fb.com/scientisthk2usa/
ML29 發表於 2013-6-29 20:39 | 顯示全部樓層
看完樓主的flight report,看來同一屋簷下的KL服務水平比AF好,不過長途機餐飲方面AF好像比較優勝;
上次坐KL去英國,來回共四程機感覺上空中服務員都很友善,機上的紙杯、餐具包裝等都
設計得頗精美,搭客也以西方人為主,不過74M的座距比較遜色。

說到其他乘客亂坐位這樣,其實不只大陸客,非洲客一樣惡搞……上次坐KL由AMS轉機去
BHX那程,我就遇著一位非洲客坐了我的位,我走過去跟他說他還要說這個才是他的位;
我眼見上面overhead locker也被他塞爆,我的行李也沒位擺,剛好看到emergency exit旁
邊那行沒人坐又有位擺行李,便乾脆走去那邊坐。那個非洲客還要一直不斷大聲講電話,
講到push back才肯收線,全架E190都聽到他那把聲
We're part of The Go-Ahead Group
joeli16 發表於 2013-6-30 11:55 | 顯示全部樓層
大陸人D惡習,坐得多大陸機多都見怪不怪,起飛講電話,taxi未完全部人企起身,霸位坐埋一齊...等等
開始都好唔慣,特別係霸位坐埋一齊,硬淨D攞張飛同佢理論,多數人都怕事會走
OTIS401 發表於 2013-6-30 12:35 | 顯示全部樓層

之前搭FD由澳門去清邁都見識過,機上後半段都是陸客
我後面果三個由上機到落機,把口都未停過
填入境紙果陣,無lala係後面俾本passport同埋入境紙
原來係佢唔識睇叫我幫佢填

回樓主
DL都是使用沒有自家logo,但有某可樂公司既即棄膠杯
gordon 發表於 2013-7-2 09:57 | 顯示全部樓層
大陸人搭飛機的恐怖情況都見唔少, 上次坐HX去台北, 班大陸客未上機就在大聲叫, 上左機就爭位坐, 爭完位坐低就係咁講電話, 講到幾乎起飛都未講完, 要個空少走埋去叫停佢, 之後去到台北一降落到地全部企晒起身, 又勞煩空少叫晒佢地坐低.......

十多年前在澳洲, 坐坐下巴士都可以有個大陸人問你係咪講中文, 我會說"Yes, but Cantonese.", 大陸人通常會死死地氣講番英文, 或者收聲.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
AVD1 發表於 2013-7-2 13:02 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-7-2 09:57 發表
大陸人搭飛機的恐怖情況都見唔少, 上次坐HX去台北, 班大陸客未上機就在大聲叫, 上左機就爭位坐, 爭完位坐低就係咁講電話, 講到幾乎起飛都未講完, 要個空少走埋去叫停佢, 之後去到台北一降落到地全部企晒起身, 又勞煩 ...

而家有 D 你講完 Cantonese 之後就已經 except 你會聽 Mandarin,
之後就一輪咀係咁 up   ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1