hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [花生]正義傳媒:低B政府 逼人7.1上街 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[花生]正義傳媒:低B政府 逼人7.1上街

HF3204@243M 發表於 2013-7-4 22:44 | 顯示全部樓層

你估而家台灣好好?
人地班政客就嚟自己攞罐紅油倒落身度啦
染都費事
 樓主| LF5502 發表於 2013-7-5 00:31 | 顯示全部樓層
黃毓民一直都同該報友好

原帖由 238X 於 2013-7-3 11:02 發表
【更多花生】 消防打壓《東方》應上立會交代
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20130703/00176_003.html

留意係黃毓民及長毛聯署幫《東方》投訴,而唔係保皇黨 ...
238X 發表於 2013-7-5 07:59 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 5/7/2013 00:31 發表
黃毓民一直都同該報友好

咁長毛呢?
DIH 發表於 2013-7-5 11:19 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-7-5 07:59 發表

咁長毛呢?

其實某報並不是左報或建制報,只是見風駛[巾里]的騎牆報。
某報只係為了行銷內地而有所避忌,但當自身利益受損,本性就出來了。
在這次事件上,它偏重毓民長毛,只因他們很樂意插政府,大家互利互惠,並不代表報社本質有變。
但客觀上,可以令睇開佢的基層市民減少對泛民的反感,這個次生效應才最值得關注。
那些搖旗吶喊的白底衫阿伯我就唔信佢地多數人係睇文匯大公,因為實際上佢地都係避秦一代,
對上面唔係全盤接受,但亦唔鍾意泛民「搞事」,講得白就係得個講字又睇野唔通透的小男人,
個個都鬧兩句又帶佢地探索冰天雪地猛塞冰淇淋隨地倒奶的某報就正中佢地胃口。
潛移默化之下,佢地亦都好似某報咁,乜都鬧但其實當中脈絡關係自己無去搞清楚,人云亦云,
當睇開的報紙將毓民長毛捧上天,設若這個取態持續,
難保下次投票或在區議會事務上唔會有人轉軚,這個要放長雙眼睇。
某報可以因為自己被消防處檢查這麼一件小事而鼓動市民(包括公務員)上街,它的取態真的靠得住嗎?

238X 發表於 2013-7-5 15:05 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

「睇嘢唔通透的小男人」... 唔太講得出口。
或者話,呢樣唔怪佢哋。

要怪不如怪泛民 (除了黃毓民、長毛那些)
唔識利用呢班人。

一些比較中產 (包括曾俊華定義的) 的相識
都話泛民「象牙塔」,何況這班但求兩餐溫飽的?

DIH 發表於 2013-7-6 10:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-5 15:05 發表
「睇嘢唔通透的小男人」... 唔太講得出口。
或者話,呢樣唔怪佢哋。

要怪不如怪泛民 (除了黃毓民、長毛那些)
唔識利用呢班人。

一些比較中產 (包括曾俊華定義的) 的相識
都話泛民「象牙塔」,何況這班但求兩餐溫飽的? ...

其實我之前所講某程度包含了對身邊某些人的怨氣

香港當下最重要係自保,將二三十年的爭拗來個了斷,
從此大家老死不相往來(我話之你上面斬頭定炸城),
官民放下心頭大石,政府有認受性,施政暢順基建重開,經濟先會好。
民主救中國係癡人說夢,而「甚麼是普選」有得拗,
而家泛民開兩條路(真普聯與佔中)都算各自留有後著。
難聽少少,泛民應該以自己放下道德光環為目標。

我係覺得環球社評同我的立場差唔多,如果上面真係轉軚,針對事情癥結,
以平常心看待普選(最好當然係人人有得入閘),北京對香港就無拖無欠,
可以退居幕後坐返上龍椅,到時由民選特首提出要立23條就另一回事。

我的觀察係泛民無可能大規模地轉化這班基層的了,
以近來的事態,會轉的都已轉,剩下的都是開口埋口瞓街卿、賣國賊之輩,
除非佢自身利益受到大損害,否則立場不會輕易改變。
某報改為偏重泛民,於這班人心目中只係減少了hate,但不代表增加了like,
十個八個在個別事項轉軚有可能,但如果話投票改投泛民就應該唔會了。

我的立場同尋日有少少唔同,係因為今日又見識到愚昧的威力