hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) [新聞]有團體於港鐵加價日呼籲罷搭
開啟左側

[新聞]有團體於港鐵加價日呼籲罷搭

樂仔〞 發表於 2013-7-2 23:09 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2013-7-1 21:37 發表

網民自己DIY寫嘅程式,唔見得會好準確

一試便知龍與鳳
你搵個錯處黎先
K仔 發表於 2013-7-3 00:31 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2013-7-2 23:09 發表

一試便知龍與鳳
你搵個錯處黎先

我只係憑開發者同我哋一樣只係網民呢點,去指出唔好認為計算器會準得過我哋自己估。
呢個都需要我去搵一個錯處先證明到咩?

不過,一試便知龍與鳳呢點我好同意
大家咪試吓佢囉

kp3011 發表於 2013-7-3 01:40 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2013-7-3 00:31 發表

我只係憑開發者同我哋一樣只係網民呢點,去指出唔好認為計算器會準得過我哋自己估。
呢個都需要我去搵一個錯處先證明到咩?

不過,一試便知龍與鳳呢點我好同意
大家咪試吓佢囉 ...

「我唔知有無get錯你哋意思」
「理論上」
「一試便知龍與鳳」
「似乎就係咁」

我想講所有計算方法六月中之前已經起晒出黎,自己唔識,無能力做就唔好扮實用,你慢慢返屋企試飽佢

herman15hk 發表於 2013-7-3 01:54 | 顯示全部樓層

上至CR下至車站都有人脈關係
其實MTR Update果班人都係咪已經投共...同龜公司夾定?
少甜啊唔該
K仔 發表於 2013-7-3 02:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2013-7-3 01:40 發表

「我唔知有無get錯你哋意思」
「理論上」
「一試便知龍與鳳」
「似乎就係咁」

我想講所有計算方法六月中之前已經起晒出黎,自己唔識,無能力做就唔好扮實用,你慢慢返屋企試飽佢 ...

你quote我講嘅說話係為咩呢?證明我無能力寫到一個程式?
唔通一個唔識煮餸嘅人,就唔可以評價碟餸好唔好食?
一個未做過行政長官嘅人,就唔可以評價689?
咩logic嚟呢?

你貼內部資料出嚟係無意思的。
就算你攞到最準最新嘅內部計算方法,只要寫計算器程式嘅人有所誤解,或者將想法變成程式碼的過程有所偏差,都會導致程式不準確。
貼內部資料出嚟,恐怕證明唔到啲咩。

正如21#站友所講,一試便知龍與鳳。
我鼓勵大家試試佢,好快就試到。

P.S. 其實我都唔想花咁多篇幅爭論計算器的事情,奈何有兩位站友咬住唔放,惟有回應吓
大家試吓啦

kp3011 發表於 2013-7-3 02:10 | 顯示全部樓層
原帖由 K仔 於 2013-7-3 02:04 發表

你quote我講嘅說話係為咩呢?證明我無能力寫到一個程式?
唔通一個唔識煮餸嘅人,就唔可以評價碟餸好唔好食?
一個未做過行政長官嘅人,就唔可以評價689?
咩logic嚟呢?

你貼內部資料出嚟係無意思的。
就算你攞到最準最新嘅內 ...

個地真係好硬
既然講到自己咁有料,講到幾咁實用,人地幾咁「好似好無能」咁
但係又完全提出唔到問題所在,即係亂up無極限啦

peterho0907 發表於 2013-7-3 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 K仔 於 2013-7-1 21:37 發表

網民自己DIY寫嘅程式,唔見得會好準確

http://checkfare.swiftzer.net/

此程式由港鐵員工編寫的,因此數據準確度有一定保證

herman15hk 發表於 2013-7-4 00:05 | 顯示全部樓層
原帖由 kp3011 於 2013-7-3 03:10 發表

個地真係好硬
既然講到自己咁有料,講到幾咁實用,人地幾咁「好似好無能」咁
但係又完全提出唔到問題所在,即係亂up無極限啦

其實你咁有料你又何必係度好似啲甜咁意氣之爭呢?

兩個page爭曝光自我感覺良好?好心成熟少少啦
少甜啊唔該
aaron 發表於 2013-7-4 02:08 | 顯示全部樓層
原帖由 herman15hk 於 2013-7-4 00:05 發表

其實你咁有料你又何必係度好似啲甜咁意氣之爭呢?

兩個page爭曝光自我感覺良好?好心成熟少少啦

其實個Topic扯到萬丈遠,都係講返主題入面個呼籲罷搭既「團體」
呢個團體應該偏重巴士多少少,獨媒當時有訪問過團體負責人,可見組織相對保巴,而九巴加價都有提過要罷搭,結論係加價就會搞罷搭
又例如當大家響R1版嘈到火紅火綠既北港島線換線好交匯好定東將合併好,佢地反而認為係港島區三大方案(南港島西、小西灣、北港島)最後先落實既一個,要等繞道起好後先「研究」
其他團體點睇RDS2U係人地既事,呢度講加價就唔好再提「假」諮詢完既內容啦

呢個團體最少唔會好高調「宣揚」被傳媒報道既事,唔會走去自high,入去佢地個facebook group都唔會大字報宣揚自己於何年何月何日被百分報生果報某版出現過
該宣傳時表現自己,無須刻意突出自己之時保持低調,呢個係香港與鐵路相關團體做唔到的,上一代多個叫「香港鐵路______」既合法及非法社團,新生代MTR _______ ______、甚至無人識但又被先輩咬住唔放既 R___ C_________一樣會好強調自己幾時受過訪、被提起,個人感覺巴士圈無呢邊咁自我感覺良好
出位確係容易,開香檳拎車站指南著前朝制服,就已經為當年暑假帶來巨量花生
你問今日拎車站指南個位仁兄仲會唔會咁玩?最盡都只係拎包旺旺仙貝笑自己當年何等低B

都係啦,睇野睇得多、經歷過無數風波,開始領略到做人處世之道
偶爾分享下自己成果就算,下下hard sell自己幾好只會惹人反感,曝過一兩次光就算啦

至於Herman提過個兩個Page,如果trace返R1版文章,「實用」負責人未見刻意強調自己身分,亦好少將「實用」內容embed落佢D回覆;至於另一個大家有眼睇,無謂多提
老實講,搞呢類便民服務既出發點其實值得欣賞(包括針對在下既MTR _______ ______),不過搞手用乜野心態去搞都好重要,當呢類搞手立心不良、想搞壟斷的話其實真係好危險
有D人大左會成熟左,但亦有人大唔透,器量低又小氣,以小人之心度君子之腹,其實好多意氣之爭係可以避免的

實用不實用,有料沒有料,相信各位R1版友內心自有定奪

利申:上述提過其中一組織搞手、曾就RDS2U前往立法會發言並提交意見、個人事蹟曾被報道過、曾因為日月報引用組織上載片段內容而自high到今日

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccya965041 + 1 實話實說

查看全部評分

herman15hk 發表於 2013-7-4 02:33 | 顯示全部樓層

其實我覺得要宣傳無可口非,服務乘客嘅野當然多人知越好
至少我自己都會用先...等得Traffic news真係蚊訓

上得italk有無料都好都預咗比人質疑啦
好似D201咁比人質兩句就發癲
街外人睇你無論係打手定搞手真係難睇少少...

BTW龜公司CR好似開始向新媒體招兵買馬有無搵你地?
少甜啊唔該