hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 大埔公路 (沙田段 )擴闊工程初步諮詢
開啟左側

大埔公路 (沙田段 )擴闊工程初步諮詢

hkbw 發表於 2013-7-10 00:37 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-7-10 00:11 發表

我係由沙田市中心嗰頭望返出嚟,無你咁感覺強烈囉!

你不如話由馬鞍山望出去啦好唔好?! 刻舟求劍乎?
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2013-7-10 00:39 | 顯示全部樓層
原帖由 SSBT 於 2013-7-9 15:57 發表
問題係居民都係會反對
可以點樣說服班居民?
就算起左T4
到時會唔會變左沙田路飽和?

班居民點都會嘈, 我個人認為政府係需要平衡各方面, 而非只係居民話唔好就唔做, 妄顧整個新界東的運輸經濟利益~
殺雞焉用牛刀?!
238X 發表於 2013-7-10 09:28 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 10/7/2013 00:37 發表

你不如話由馬鞍山望出去啦好唔好?! 刻舟求劍乎?

嗰個位
1. 肯定望到車公廟站嗰堆樓
2. 肯定會被條 T4 路 (如有) 影響

目測所得,名城遠過呢兩樣嘢好多。
hkbw 發表於 2013-7-10 14:13 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-7-10 09:28 發表

嗰個位
1. 肯定望到車公廟站嗰堆樓
2. 肯定會被條 T4 路 (如有) 影響

目測所得,名城遠過呢兩樣嘢好多。

點解一定要由個邊望過來, 由金山個邊望過來唔得既咩? 用一個咁主觀既態度斷定T4影響大過名城, 真係莫名其妙~
殺雞焉用牛刀?!
238X 發表於 2013-7-10 14:31 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 10/7/2013 14:13 發表

點解一定要由個邊望過來, 由金山個邊望過來唔得既咩? 用一個咁主觀既態度斷定T4影響大過名城, 真係莫名其妙~

你先莫名其妙,沙田景觀梗係應該喺返沙田本身去睇架啦。

金山望過去,同你所講嘅馬鞍山望過去,一樣咁滑稽。
hkbw 發表於 2013-7-10 23:17 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-10 14:31 發表

你先莫名其妙,沙田景觀梗係應該喺返沙田本身去睇架啦。

金山望過去,同你所講嘅馬鞍山望過去,一樣咁滑稽。

根據你既理論, 睇香港島境觀係唔應該係尖沙咀望埋去, 應該係香港個邊睇先啱, 亦即係話, 所謂保護山脊線既論調於閣下的立場來說不完全不需考慮~~

真係荒謬~~如果閣下唔熟沙田既話, 再發表偉論只會令人啼笑皆非~
殺雞焉用牛刀?!
238X 發表於 2013-7-10 23:42 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 10/7/2013 23:17 發表

根據你既理論, 睇香港島境觀係唔應該係尖沙咀望埋去,
應該係香港個邊睇先啱, 亦即係話, 所謂保護山脊線既論調於閣下的立場來說不完全不需考慮~~

嗰個叫維港景,所以維港任何一邊望過去都同我講過嘅嘢無衝突。
而且嗰邊唔似沙田咁一個山谷,景觀開揚,影響範圍相對亦都大。

總之呢,你條 T4 路的確影響沙田市中心住宅嘅河景,
連車公廟嗰堆樓都會「多得條路唔少」。
哦係囉,受 T4 路影響細啲嗰個咪就係名城囉。

呀仲有一樣嘢,路呢啲嘢,近嗰啲影響仲大鑊過遠嗰啲。

我假假地喺沙田讀過幾年書,呢排又成日出入沙田,
況且有啲嘢叫常識,唔使住嗰度先要知。
反而你住喺度咁耐都亂咁用啲差異甚大嘅嘢互相類比,
唔知邊個令人啼笑皆非啲?

jpoon 發表於 2013-7-11 02:54 | 顯示全部樓層
原帖由 hokachung 於 2013-7-9 02:17 發表

如果用得城門河嘅話,馬鞍山綫大圍至車公廟就唔使整兩個超級大急彎啦

如果唔整急彎既,港鐵又點樣可以起溱岸8號賺錢呢?
http://jpoon9394.blogspot.com/
hkbw 發表於 2013-7-11 06:13 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-10 23:42 發表

嗰個叫維港景,所以維港任何一邊望過去都同我講過嘅嘢無衝突。
而且嗰邊唔似沙田咁一個山谷,景觀開揚,影響範圍相對亦都大。

總之呢,你條 T4 路的確影響沙田市中心住宅嘅河景,
連車公廟嗰堆樓都會「多得條路唔少」。
哦係囉,受 T4 路影響細啲嗰個咪就係名城囉。

呀仲有一樣嘢,路呢啲嘢,近嗰啲影響仲大鑊過遠嗰啲。

我假假地喺沙田讀過幾年書,呢排又成日出入沙田,
況且有啲嘢叫常識,唔使住嗰度先要知。
反而你住喺度咁耐都亂咁用啲差異甚大嘅嘢互相類比,
唔知邊個令人啼笑皆非啲?

原來沙田景觀只係可以包括沙田市中心住宅嘅河景~~呢D係咩歪理~

仲有, 原來T4路會影響到沙田市中心望過對岸嘅河景? 除左車公廟站近來搬來個班及蔚景園個一小撮人之外,  最多俾你計埋新田圍好未?
我又睇唔到有邊D樓會被T4影響景觀, 定係閣下起左D隱影既樓係城門河上得你一個咁有常識既人先睇到? 還是閣下心目中個條T4
同一向政府建議的係唔同架?

你個D所謂既常識, 唔會只係你自己定義吧?! 係沙田讀過幾年書就叫非常認識? 真係失覺晒.....

殺雞焉用牛刀?!
Wright---AVW16 發表於 2013-7-11 23:37 | 顯示全部樓層

小弟屋企可以望到大半個沙田,坦白講名城同溱8既出現已經對原有既山脊線造成嚴重既破壞