hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 進撃の特見 MC1037@109
開啟左側

進撃の特見 MC1037@109

GR1473 發表於 2013-7-6 11:56 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2013-7-6 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2013-7-6 11:54 發表

如果真係盛德街嘅,咁點解5A可以拉到AP臨時拉扶嘅?

拉車只係間唔中一次半次,同你一日行咁多次唔可以相提並論
1314 發表於 2013-7-6 12:17 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2013-7-6 11:56 發表
以前270A係要柯打8仔,冇記錯喺某大節日係出過3AD。。

前者只係九龍站去尖碼單向,
後者係早幾年前係平安夜同除夕係7柯打,由科學館單向去何文田邨特車,由於改路,所以不經紅磡站同機利士南路
GR1473 發表於 2013-7-6 12:17 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2013-7-6 12:22 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2013-7-6 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2013-7-6 12:17 發表
咁都證明唔到盛德街係唔可以用大車囉。同埋唔好忘記5A係
掛過11米車

而家係講近唔適合用12米車

仲有,行到唔等於適合行,
屏廈路果個窄彎位,每日夠有12米巴士,甚至貨櫃車走過
GR1473 發表於 2013-7-6 12:29 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2013-7-6 12:40 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2013-7-6 12:29 發表
有啲線,唔用12米行可能係因為客量問題,並唔係因為路面環境問題。
你敢肯定盛德街會係咁嗎??
屏夏路就算把啦,唔通276/53嘅客量可以用到12米嗎?我只係認為如果
就一就嘅,12米車都唔係唔適合用喺屏夏路囉。又唔係密車,而且有問 ...

276如果適合用大車就唔會開276p

轉入盛德街果個位,如果真係對面外線有車停近,12米車要轉入去真係會比較難搞,因為5A熱狗面對咁既情況時都已經係好蚊水
所以點解果度會無乜幾可有12米,除左拉車之外
HJ7480 發表於 2013-7-6 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 EU5472 於 6-7-2013 11:26 發表

去慈雲山方向出過無數次AV

係改路果時去慈雲山方向先出過AV

依家出AV只會係去藍田方向

原帖由 gordon 於 5-7-2013 11:27 發表
109開線時有車型限制, 九巴好少因為路面改善了而即時解禁的, 通常係等1-2年才解禁
(2003年前的常富街行唔到11米及12米車, 2011年前109要行的仁風街行唔到12米)
有傳109九巴的正字軌即將換大車, 不知是否屬實
九巴一 ...

仲有31M都係

teddybus 發表於 2013-7-6 19:20 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2013-7-6 11:54 發表

如果真係盛德街嘅,咁點解5A可以拉到AP臨時拉扶嘅?

呢架拉夫係咪無入盛德街, 就咁係家計會放客?

不過我都無聽過盛德街有禁令...