hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 進撃の特見 MC1037@109
開啟左側

進撃の特見 MC1037@109

GR1473 發表於 2013-7-8 20:28 | 顯示全部樓層

1314 發表於 2013-7-8 20:30 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2013-7-8 20:28 發表
咁試解釋點解有禁令都可以唔止一次拉到架12米車行?

8夠唔止一次用11米車行暢運道左轉落紅磡
規舉係死,人係生既,當你無車選時,自然就要連大車都要用

GR1473 發表於 2013-7-8 21:09 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2013-7-8 23:13 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2013-7-8 19:18 發表

好多位都有禁令,但有時都會破左禁令

紅磡站暢運道左轉落紅磡果個彎位夠有11米或以上車禁令
8試過派架2+2 AV行全日都係咁,8A亦試過有AVC行經果個位 ...

果個位試過下面紅菱街封路幾廿架12米上紅磡站兜個圈添啦...
不過其實盛德街禁令係真有其事有白紙黑字寫明, 定只係觀察5A/108派車下估計?
1314 發表於 2013-7-8 23:18 | 顯示全部樓層
原帖由 GR1473 於 2013-7-8 21:09 發表
咁係咪53斷晒纜都可以搵架11甚至係12米走去行??
如果下下好似你咁講嘅,禁令叫乜嘢禁令呢?下下都用特別情況嘅,
唔需要禁令啦。

51/53呢d special case就指明一定要用指定車款至得, 就無得好講
至於其他禁令的而且確有時都會破係事實lol

GR1473 發表於 2013-7-8 23:21 | 顯示全部樓層
1314 發表於 2013-7-9 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2013-7-8 23:21 發表
都係嗰句,禁令破咗就唔係禁令啦。除非係派錯車,如果唔係有禁令嘅
我極少聽九巴會破禁囉。

或者我講得唔好,唔應詃叫「破禁」
應該係講有時唔理禁令, 派大車行某d禁令位
jd2522 發表於 2013-7-9 09:43 | 顯示全部樓層
如果有所謂禁令但經常出現違禁車輛行走,咁究竟係禁令無執行定係禁令根本不存在呢?
有幾個例子可參考下
64K本身有11米或以上車輛禁令,4年前64K派過11米龍(FC6330)行左一個朝早,而自此之後日間亦無再出現過11米派車 (但聽講話有時夜晚壞車會換到11米車入黎,但無從考證)
該11米派車係來自273A柯打,呢個破禁明顯係屬於人為失誤,而第二日同一個字軌亦派返短金

77K線有ATSE禁令,但舊年量產ATSE初出牌時行過不下兩次77K
呢個就係禁令響派車過後先出現,所以自此之後77K亦無出現過ATSE(同樣,有無壞車換入就真係無從考證,有錯請指)

所以禁令係可以破,但要睇下究竟係乜野原因下破,先可以判斷究竟係咪有一D所謂禁令根本不存在,或者有但無人執行

搭單一問:有版友曾提過64k,76k,77k有ATSE禁令,但早兩日見水廠ATSE響林錦操車,唔知係咪為ATSE行64K解禁鋪路?
teddybus 發表於 2013-7-9 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2013-7-9 00:14 發表

或者我講得唔好,唔應詃叫「破禁」
應該係講有時唔理禁令, 派大車行某d禁令位

但盛德街究竟真係有官方禁令
定因為你見到5A/108無12米掛牌, 兼觀察下覺得某個路口轉彎牙煙, 估計佢有禁令咋?
1314 發表於 2013-7-9 10:46 | 顯示全部樓層

原帖由 teddybus 於 2013-7-9 10:40 發表

但盛德街究竟真係有官方禁令
定因為你見到5A/108無12米掛牌, 兼觀察下覺得某個路口轉彎牙煙, 估計佢有禁令咋?

呢d所謂既禁令,只係公司內部指引,所以唔算係官方

巴士大典都有列出呢個位係有11.3米或以下既用車限制