hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [即時新聞] 韓亞航空波音 777 於 SFO 降落時撞毀 ...
開啟左側

[即時新聞] 韓亞航空波音 777 於 SFO 降落時撞毀

DIH 發表於 2013-7-8 09:55 | 顯示全部樓層

綜合BBC圖(#9)及fb片(#10),似乎機尾磨斷後機身反彈,
只剩機頭做支點,後部凌空左轉,再右轉返少少之後停低。
BBC圖由跑道尾至機頭,有一條好明顯的擦痕,可能係機頭起落架或其殘餘部分造成。

今朝聽電台新聞話可能係機速太慢及降得太低,但BBC內文有乘客表示覺得降落速度過快。

原因我就唔識講了。

kychung 發表於 2013-7-8 10:57 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

就算空速同垂直速度唔配合令飛機跌至應有既glideslope以下
至少睇下跑道旁既PAPI都會知
http://en.wikipedia.org/wiki/Visual_approach_slope_indicator
睇返果日天氣
執行得人手控制既non-precision approach無可能見唔到跑道
所以話如果唔係有microburst或者飛機唔聽駛既情況
呢個係低級錯誤

另有人拍到成件事既經過
疑似飛機響未到跑道前機尾已經hi到水面
而去到final時似乎飛機響降落姿勢方面唔覺有問題
http://www.youtube.com/watch?v=aVOwLLPzf9M&feature=share

我始終唔認為佢地會犯D咁低級既錯誤
聽埋當時既ATC對話
http://www.youtube.com/watch?v=l7iuFv2_kn4
似乎飛機當時確實係發生唔聽駛而預見到呢次landing係會有問題既情況
根據而家既講法
空速過低而下跌率過高
會唔會係推throttle無反應(但係又唔係完全失去動力?)
機師只有眼白白睇住飛機偏離glideslope越黎越多

又不過如果情況係咁
飛機更加無可能選擇go around
肯定要硬著頭皮迫降
咁即係當時機師試圖go around既講法唔見得成立(機尾擦地之後機頭向上roll未必係來自機師既操作)
問題又黎
如果要強行迫降
咁實要通知乘客準備好
但係又似乎無(或者係當發現問題時已經顧唔到咁多?)

南粵急行 rail.kychung.com
hkaiw 發表於 2013-7-8 21:21 | 顯示全部樓層
今天新聞提及,降落時竟然由一位只駕駛了43小時 B777 的實習機師負責...
http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 30708_55_933832.htm
而其中一位女死者亦懷疑曾被救援車輛輾過...
http://www.rthk.org.hk/rthk/news ... 30708_55_933942.htm
喵...
kychung 發表於 2013-7-8 23:01 | 顯示全部樓層

回復 13# 的帖子

個人唔認為件事唔可以歸咎於經驗不足
一來即使操作時數短
佢係受過足夠training
夠資格獨力操作架飛機
何況佢仲已經係個captain
唔係初入行既second officer
再講當日既天氣唔見得係出現緊一個響經驗不足既情況下會handle得唔好既scenario
SmiTHy 發表於 2013-7-9 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 kychung 於 2013-7-8 23:01 發表
個人唔認為件事唔可以歸咎於經驗不足
一來即使操作時數短
佢係受過足夠training
夠資格獨力操作架飛機
何況佢仲已經係個captain
唔係初入行既second officer
再講當日既天氣唔見得係出現緊一個響經驗不足既情況下會h ...
我無聽錯呢個43小時既機師好似係FO泥
 樓主| AVD1 發表於 2013-7-9 08:34 | 顯示全部樓層
我反而有興趣想知,
假如當初個機師最後冇再臨尾拉高的話, 其實出黎 o既結果係唔係會比較冇而家咁嚴重 ? (換句話講其實佢係唔係越救越衰 ?)

另外, 是日新聞指事故中其中一位死者懷疑係比救援車輛輾斃 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
DIH 發表於 2013-7-9 09:56 | 顯示全部樓層

真係Final Destination,救援車可能太心急去架機而唔為意地上有人......

架機經過猛烈撞擊又凌空彈起再撻返落地,迅速起火燒通頂,
乘客都「只係」有2人死(據聞可能係無扣安全帶而拋出機外),
777客艙結構夠穩陣同逃生路線夠快都應記一功。(我作為行外人亂估)
kychung 發表於 2013-7-10 23:26 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

今次降落時坐控制席果兩位機師
一個係captain
一個係training captain
FO都有個
不過只係做relief
kychung 發表於 2013-7-11 01:38 | 顯示全部樓層
http://www.flightglobal.com/news/articles/asiana-777-pilot-assumed-autothrottles-engaged-until-seconds-before-impact-388103/

今日公佈既訊息
解答左成件事好多疑問
而家仲存疑既地方已經唔多

At that point, the crew set the vertical speed mode on the visual approach at about 1,500ft per minute, she says. But that descent rate brought the 777 down too fast.

照我理解
Autopilot啟動之後機師係唔能夠透過yoke或者stick去控制飛行姿勢
即係話佢hold得vertical speed既話飛機既航向都係由autopilot控制緊
莫非當時佢係靠擰heading hold去對準跑道?

As they passed 500ft, Lee Jeong-min, who was making his debut flight as a 777 instructor, noticed the three glowing red lights on the airport's precision approach path indicator that signaled they were slightly too low, Hersman says the captain told the NTSB.

由PAPI發現3紅1白其實又唔算太低(當然要修正)
但係佢地係一路有留意住PAPI定係臨到500ft先至望一望? 又或者係臨到500ft先至開始睇得清楚PAPI?

"They had set speed at 137kt (254km/h) and he assumed the autothrottles were maintaining speed," Hersman says, based on the interview with Lee Jeong-min.

呢個就係真正既低級錯誤
而且竟然咁多個機師都同時發緊夢
係咪當時無人望過PFD一眼?
PFD上面每樣information係approach過程裡面都應該要睇實

"Armed means that they are available to be engaged, but depending on what mode is used we really need to understand that a little better," Hersman says.

點解飛機速度會跌到咁低
Autothrottle設定錯誤應該就係原因
或者係set左speed但係autothrottle當時其實唔係以speed hold運作
因為如果係全程機所有過程都交俾autopilot睇flight plan自動完成晒既話
Autothrottle用邊個mode其實都可以係自動既
當中有無涉及設計問題都係需要查證(我認為無啦, 777都接近廿年既機款, 呢方面有設計缺陷應該早好多年就會曝光)
另一個問題在於如果好似今次咁
降落唔係以全自動完成
程序上又有無指明approach時要將autothrottle force返去speed hold?
如果無, 呢個"唔需要"又係咪有問題?
syp 發表於 2013-7-11 11:33 | 顯示全部樓層

而家係起落架剛剛落正海堤, 如果佢稍為遲一啲至觸地已經係跑道邊緣, 以當時的飛行姿勢或者速度係咪就會冇事呢? 而如果稍早一啲落咗水, 情況會比現時更差嗎?
下一站係西營盤