hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (D) Diecast 模型討論區 公共交通有關商品 (D1) 12m 3門, 是基本常識吧...
開啟左側

12m 3門, 是基本常識吧...

3ASV196 發表於 2013-7-14 10:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

之前無留意開巴模, 日前突見原來出左我最愛之一的利蘭奧林比安12M, 昨日立刻出去買,
見到80M 寫住賣晒, 好彩問一問Counter, 仲有2部....

唔駛問見無咩大問題, 就買左, 今次個模比11m 更神似..要一讚, 配合埋巨龍12m....一流!

的確, 在我細個時, 12m車用 3門, 是基本常識 期望香港再有3門巴士!

(部巨龍真車係長d?)
POST (7335).jpg
POST (7336).jpg
POST (7337).jpg
POST (7338).jpg
3ASV196.KE7270
petcity 發表於 2013-7-14 10:16 | 顯示全部樓層
可惜尾轆同3N一樣樣呢
GR614 發表於 2013-7-14 13:24 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2013-7-14 10:11 發表

(部巨龍真車係長d?)

架3BL係用11.8米個模改出黎,所以比3N短係正常

不過架車我覺得真係幾靚,我自己入左兩對收藏,因為我都係最鐘意12米熱狗
セブンアイランド大漁
a720p 發表於 2013-7-15 00:57 | 顯示全部樓層

卡士用舊模分別將3N同3BL改到出神入化, 的確令人嘆為觀止.
雖然有個靚模, 但QC同細節位卻係一大問題.

今日拎返早前買既九巴仔3N黎睇, 先發現呢款模型樓上係無白色膠天花既.
再睇下部綠色6C, 情況也是一樣, 令模型即時失真.
但願今次只係卡士一時之失, 將來真係再出3N時唔會再有呢個情況出現.
VocaloidMikuBus 發表於 2013-7-15 03:12 | 顯示全部樓層
其實我初時都以為呢架 3BL 係有加長到,後來再喺網上對比番 N 年前出嘅兩架 3BL,
其實佢只係將頭二至第四隻窗同前落車門嘅大小, 位置同骨位稍作改動,
令人有個錯覺以為架車有加長, 留意圖中紅圈圈住嘅位置,
再用呢度嘅 3BL 模型相, 或者如果你有 3BL13 / 39 嘅模型嘅話,
可以拎出嚟來個對比, 就會明白我嘅意思~
http://www.orientalmodelbuses.co.uk/Leyland/Olympian/38801.htm

話雖如此, 佢可以改模改到咁嘅水準都唔可以話佢唔好野,
而且出到嚟嘅樣子亦的確叫人讚嘆, 至少真係比前作好得多
GR614 發表於 2013-7-15 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 a720p 於 2013-7-15 00:57 發表
卡士用舊模分別將3N同3BL改到出神入化, 的確令人嘆為觀止.
雖然有個靚模, 但QC同細節位卻係一大問題.

今日拎返早前買既九巴仔3N黎睇, 先發現呢款模型樓上係無白色膠天花既.
再睇下部綠色6C, 情況也是一樣, 令模型 ...

我咁多架3N,3BL都買齊

10架3N QC真係得九巴仔個架叫做比較好,反而3BL只係得80 Qc唔得...46X普遍都可以接受
セブンアイランド大漁
mickeyhsw 發表於 2013-7-15 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-7-14 10:11 發表
之前無留意開巴模, 日前突見原來出左我最愛之一的利蘭奧林比安12M, 昨日立刻出去買,
見到80M 寫住賣晒, 好彩問一問Counter, 仲有2部....

唔駛問見無咩大問題, 就買左, 今次個模比11m 更神似..要一讚, 配合埋巨龍12 ...

請問邊度仲有得賣?
jeremylau0822 發表於 2013-7-16 00:10 | 顯示全部樓層
樓主部3N上層右邊扶手打風WO
dicksonboy 發表於 2013-7-16 16:18 | 顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

九龍人先至會認為12米一定係3門
Idiotism is idiots being idiotic
Megabus 發表於 2013-7-17 03:40 | 顯示全部樓層

原帖由 VocaloidMikuBus 於 2013-7-15 03:12 發表
其實我初時都以為呢架 3BL 係有加長到,後來再喺網上對比番 N 年前出嘅兩架 3BL,
其實佢只係將頭二至第四隻窗同前落車門嘅大小, 位置同骨位稍作改動,
令人有個錯覺以為架車有加長, 留意圖中紅圈圈住嘅位置,
再用呢度嘅 3BL 模型相, 或者如果你有 3BL13 / 39 嘅模型嘅話,
可以拎出嚟來個對比, 就會明白我嘅意思~
http://www.orientalmodelbuses.co.uk/Leyland/Olympian/38801.htm

話雖如此, 佢可以改模改到咁嘅水準都唔可以話佢唔好野,
而且出到嚟嘅樣子亦的確叫人讚嘆, 至少真係比前作好得多

想更正巴迷一件事,請不要以訛傳訛靠估,die casting係冇得改模,所謂可以改,只係在畫圖時候用原圖改尺寸改number,之後再將D數據過落去車模機器車一個die出黎,而唔係直接將個die去改,所以根本不存在水準以及難度的問題...

換言之,新3BL其實係個新模黎(底盤位除外,因為外表上結構及size好相似)