hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) DSE 中文 22333->2 英文 5544->4
開啟左側

DSE 中文 22333->2 英文 5544->4

238X 發表於 2013-7-16 10:24 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 16/7/2013 08:20 發表
我都唔明依家搞咩ga...

好地地有ABC 唔用, 搞埋, 5, 5*, 5**, 一下唔覺意睇少左粒*就死...

以前好清楚, F = FAIL, 依家我都唔知點分, 5**=A, 5=C, 但2 又叫合格,
即係咩...

應該係咁:
1 = F
2 = E
3 = D
4 = C
5 = B
5* = A
5** = A*

之不過而家全部 grade 計多一分 (以前 F 係無分的),
然後將 A* 獨立出嚟兼加多一分

其實咁搞法, 5* 索性叫 6 級,5** 叫 7 級算啦

P.S. 樓主高材生嚟喎,三科攞星,咁都淨係讀到 HD?

樓主| lrt505 發表於 2013-7-16 10:39 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-16 10:24 發表

應該係咁:
1 = F
2 = E
3 = D
4 = C
5 = B
5* = A
5** = A*

之不過而家全部 grade 計多一分 (以前 F 係無分的),

P.S. 樓主高材生嚟喎,三 ...

受於DSE中文科第3等級要求的「附加」限制,即使我的最高五科成績達27分,仍然無法進入學士課程。

我有數名同學及朋友最高五科只有22-23分,已經「開心╱安心地」讀學士課程,他們也是中英文3-4級的。

也許我一開始選擇考GCE會比較合理,因為可以繞過中文考試的障礙進入學士課程。
輕鐵是西北的生命
238X 發表於 2013-7-16 10:56 | 顯示全部樓層
原帖由 lrt505 於 16/7/2013 10:39 發表

受於DSE中文科第3等級要求的「附加」限制,即使我的最高五科成績達27分,仍然無法進入學士課程。

其實 3 級只係 D,唔算好「附加」。
不過俾着以前,有三條 A 而語文科又唔係肥佬的話,
有機會獲酌情處理。

睇返您張成績單,閱讀或者有運氣 (睇你撞住咩文),
但作文頗講常識思考,如果連 D 都無就有少少難講。
不過你卷五可以 3,你可以試下去 appeal 嘅。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2013-7-16 11:52 | 顯示全部樓層

應該係咁:
1 = F
2 = E
3 = D
4 = C
5 = B
5* = A
5** = A*

新制5*的人數好似多過舊制A的百分比,同舊制B的百分比差唔多(有錯請指正)
fb.com/scientisthk2usa/
Anpretext 發表於 2013-7-16 11:52 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-16 10:56 發表

其實 3 級只係 D,唔算好「附加」。
不過俾着以前,有三條 A 而語文科又唔係肥佬的話,
有機會獲酌情處理。

睇返您張成績單,閱讀或者有運氣 (睇你撞住咩文),
但作文頗講常識思考,如果連 D 都無就有少少難講。
不過你卷五可 ...
以前UE/中化拎E都入到U嫁喎
LF5502 發表於 2013-7-16 17:25 | 顯示全部樓層
你講的只係對應返 HKCEE 的計法

呢個先係對返 HKALE

1 = U
2 = F
3 = E
4 = D
5 = C
5* = B
5** = A

應該係咁:

1 = F
2 = E
3 = D
4 = C
5 = B
5* = A
5** = A*

238X 發表於 2013-7-16 18:16 | 顯示全部樓層

回復 16# 的帖子

DSE 自己都有 UNCL (不予評級),大學又整多咗一年,
似乎唔應該直接用 AL 成績入大學嗰把尺去比。
LF5502 發表於 2013-7-16 18:56 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

但係佢派 grade 的 distribution 係同 HKALE 差唔多......
LM1933@641 發表於 2013-7-16 20:19 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-7-16 17:25 發表
你講的只係對應返 HKCEE 的計法

呢個先係對返 HKALE

1 = U
2 = F
3 = E
4 = D
5 = C
5* = B
5** = A

我自己認為,依個理解先係正確,只係有部分人為左自我感覺良好,先將5*當A
其實睇返上一年DSE 最後個報告,有部分科目派5** 既比例係高過AL既A 唔少
再睇返一般入大學要攞全4,即係對照返AL 既全D,其實亦都差唔多

至於分卷 overall 個 grade,真係睇彩數,但觀乎今年係俾得緊左
上屆我自己係一個幸運例子,中文 5*25*55** 最後係有5*
238X 發表於 2013-7-16 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 16/7/2013 18:56 發表
但係佢派 grade 的 distribution 係同 HKALE 差唔多......

而家唔係拉 curve 架

原帖由 LM1933@641 於 16/7/2013 20:19 發表

上屆我自己係一個幸運例子,中文 5*25*55** 最後係有5*

你得一份卷係 2,成科個 grade 應該係計哂成科分先,5* 有咩奇?