hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 2014地圖王經已出版
開啟左側

2014地圖王經已出版

jpoon 發表於 2013-7-16 01:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

冇諗過今年萬里既香港大地圖仲未見影,反而地圖王已經出街。
http://jpoon9394.blogspot.com/
KMB-ATE1 發表於 2013-7-17 20:57 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 16/7/2013 01:51 發表
冇諗過今年萬里既香港大地圖仲未見影,反而地圖王已經出街。

書展萬里攤位已有售 (繼續錯漏百出的) 《2014 香港大地圖》 (修正返)

KXEnviro | @KX675
 樓主| jpoon 發表於 2013-7-18 02:56 | 顯示全部樓層
原帖由 KMB-ATE1 於 2013-7-17 20:57 發表

書展萬里攤位已有售 (繼續錯漏百出的) 《2014 香港超媒體大地圖》

今年叫返《2014 香港大地圖》,冇「超媒體」三字,深圳同澳門地圖都叫做更新過,起碼澳門地圖唔會再漏科學館、威尼斯人等等
不過商務曾短暫地八折售賣地圖王,直到2014香港大地圖到場後先收返。
奇怪地問過壹出版職員,佢地話冇地圖王賣
P.S.地政總署都出左2013版香港街街道及地名錄,原價$105,書展價$80
http://jpoon9394.blogspot.com/
nwfb1601 發表於 2013-7-18 12:25 | 顯示全部樓層

前晚係通用0既 FB page 問過,佢地話 2014 年0既高清大地圖唔會係書展期間推出。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
巴士上的人 發表於 2013-7-26 17:33 | 顯示全部樓層
其實萬里年年78月就出定下年既大地圖 好多時候都唔準確...
 樓主| jpoon 發表於 2013-7-27 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士上的人 於 2013-7-26 17:33 發表
其實萬里年年78月就出定下年既大地圖 好多時候都唔準確...

唔關事,佢地好似搵大陸人畫,又冇校對過,而且又唔肯改
好似果幅隨書附送既澳門地圖都係幾年冇變過,係今年先更新返
EX-TL 發表於 2013-7-27 08:49 | 顯示全部樓層

搵咩人畫唔係重點, 最重要係畫出來同現實唔好咁大出入, 唔好咁多過期資訊嘛,
呢個問題上世紀已經出現, 所以點解當時通用可以跑出, 而且越做越有心,
萬里出版真係送俾我都唔要.
nwfb1601 發表於 2013-7-27 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 jpoon 於 2013-7-27 00:41 發表

仲要萬里0既繪圖真係好差,分色同易睇唔及通用、消閒資訊又唔似地圖王
咁 detail、跟住講幅圖仔細程度喇......佢想抄地政總署0既 CAD 圖但又抄唔
足。結果咪搞到成本0野變0左做四不像囉......

而家大部份公司同搵食司機都盡可能唔揀萬里0黎用,某程度上真係萬里自
己 lor 0黎。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
ykh 發表於 2013-7-28 12:05 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2013-7-27 22:59 發表

仲要萬里0既繪圖真係好差,分色同易睇唔及通用、消閒資訊又唔似地圖王
咁 detail、跟住講幅圖仔細程度喇......佢想抄地政總署0既 CAD 圖但又抄唔
足。結果咪搞到成本0野變0左做四不像囉......

而家大部份公司同搵食司機都盡可能唔揀萬里0黎用,某程度上真係萬里自
己 lor 0黎。

萬里始終係聯合出版集團成員,出地圖都係證明香港係中國不可分割的一部分,賺唔賺到錢唔緊要。
ksmbh 發表於 2013-7-28 12:22 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2013-7-27 00:41 發表

畫地圖本地知識好重要

如果揾大陸人畫

畫到咁係理所當然既事!

張澳門地圖簡直可以當係歷史收藏

用黎去玩就係咪搞

成堆新左幾年既賭場酒店都可以消失!