hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 狄娜有無資格做特首?
開啟左側

狄娜有無資格做特首?

LF5502 發表於 2013-7-21 21:55 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

因為鄭耀棠話,應該要避免有艷星參選 wo.......

鄭耀棠:「好似西方普選咁,整咗啲艷星出嚟,咁係咪我哋想見到嘅呢?」

鄭耀棠認同「筲箕論」
避免如外國有艷星參選
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20130721/51575515
238X 發表於 2013-7-22 01:25 | 顯示全部樓層
真係唔知佢指緊邊個國家,
不過無普選一樣選到艷星做政協 / 人大 (?),
佢個偉大蛆蟈就有個彭丹。

問心,有時真係覺得呢條友要斬。 (正牌喺度為害人間)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
AVD1 發表於 2013-7-22 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-7-22 01:25 發表

問心,有時真係覺得呢條友要斬。 (正牌喺度為害人間) ...

根本成個 DAB 同埋工聯會老早就應該要 byebye, 尤其前者,
後者都可能起工潮當中出黎做下 show,
但我完全唔知道最無恥個黨為香港做過 D 乜 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-7-22 11:54 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 22/7/2013 10:15 發表

根本成個 DAB 同埋工聯會老早就應該要 byebye, 尤其前者,
後者都可能起工潮當中出黎做下 show,
但我完全唔知道最無恥個黨為香港做過 D 乜 ~

只係 byebye 咁簡單,何以戒後?
PS8851@182 發表於 2013-7-22 16:58 | 顯示全部樓層
238X 發表於 2013-7-22 19:43 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 22/7/2013 16:58 發表
要誅九族嘛?

至少及身不可免
 樓主| LF5502 發表於 2013-7-22 23:23 | 顯示全部樓層

佢個蛆蟈個筲箕,就揀左個艷星出黎.......

原帖由 238X 於 2013-7-22 01:25 發表

問心,有時真係覺得呢條友要斬。 (正牌喺度為害人間) ...
kwyeung 發表於 2013-7-23 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-7-22 23:23 發表
佢個蛆蟈個筲箕,就揀左個艷星出黎.......

貝隆夫人都係做艷星出身咋...

如果蒼井空有資格選特首, 為佢搖旗吶喊又點話?
起碼唔做得都睇得, 順眼過好多現任官員先

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
區麗芝 + 1 + 1 唔做得都睇得

查看全部評分

BlackBird 發表於 2013-7-23 00:47 | 顯示全部樓層
只要艷星做到野就得啦!
同埋,市民一定會識選一個正確 ge 特首
3ASV196 發表於 2013-7-23 01:10 | 顯示全部樓層

原帖由 BlackBird 於 2013-7-23 00:47 發表
只要艷星做到野就得啦!
同埋,市民一定會識選一個正確 ge 特首

我諗講還講, 都要清楚返一D野

民選, 普選, 本身是一個民主制度, 但選出黎就無話正唔正確o既, 更加唔會話"一定會識選一個正確 ge 特首"...
只是反映其大眾支持度, 但從來呢個世界都唔係多人選就一定正確....

希特拉都是民選的, 小布殊也是民選的, 甚至香港唔少建制派議員都係民選的, 佢地做元首/議員又是否做得"正確"呢...
歷史自然會印證...

民主制度本身唔係任何野的保證, 唔係有民選就一定識選o岩人, 一定經濟好, 一定富強, 但其目的最重要是俾大眾
有一選擇權, 有得去選, 時間過左有得去改......

(相反, 就算帝制, 都有好同唔好的皇帝, 亦唔係話一定正確唔正確)

講返, 呢d個別舉例我都係唔講, 但去返香港基本問題, 就係香港社會與中共本身分歧, 呢個矛盾解決唔到, 講咩都講到
共識的...
3ASV196.KE7270