hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 紀錄照~屈錢散場車
開啟左側

紀錄照~屈錢散場車

TankKingEH9697 發表於 2013-7-26 22:50 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2013-7-25 17:55 發表

批車行多轉出市區﹐你估唔駛吉車返入東涌咩。

始終都要吉車行一個單程。

部份車會黃昏做一單入去 eg 90XX @ A11
坦克王EH 9697
dicksonboy 發表於 2013-7-27 01:01 | 顯示全部樓層
原帖由 HeyKan 於 2013-7-26 21:48 發表

有次我返元朗
我係油麻地上N241 係美孚落轉N269

每個人時間標準唔一樣

半個鐘油麻地到美孚 算唔算耐?

42A日頭唔塞車佐敦總站去美孚先半個鐘左右
如果夜後甚至N車油麻地去美孚都要半個鐘,確實係好慢

你問得呢個問題
足以證明 你跟本對搭車時間毫無概念
勸你都係唔好再同人拗N241快過41R
Idiotism is idiots being idiotic
樂仔〞 發表於 2013-7-27 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 HeyKan 於 2013-7-26 21:08 發表

咁你要支持41R 可以繼續慢慢

我只係解釋我揀N241既原因
我仲講埋唔鐘意41R係因為
(心態上係唔想 明明就到自己屋企 但偏偏要係荃灣兜一輪)
N241一直順住去 只係兜上荔景 但唔覺可以花多 多少時間
而且N241到左葵芳 ...

鬼唔知美孚以北 41R 兜過 N241 咩
但計埋美孚以南 , 我唔覺得 41R 會慢過 N241 幾多
頂多咪打個和 , 我就唔係好覺 41R 真係慢成咁

而且 .. 半個鐘先由油麻地到美孚 .. 日間都係差唔多咁既時間既時候 ... 你架 N241 又真係幾慢
Hanover 發表於 2013-7-27 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 TankKingEH9697 於 2013-7-26 22:50 發表

部份車會黃昏做一單入去 eg 90XX @ A11
呢D事基本上只會係有遊行先會發生

正常散場車係私入去做
HeyKan 發表於 2013-7-27 02:44 | 顯示全部樓層
本來我真係唔想嘥時間
係呢件事上面繼續解說

但我發覺你地真係盲 而且仲有點蠻
而且D態度真係...

我何時那日話N241快過41R?
有既 唔該引用返我句說話

由頭到尾我都冇諗過要拗
打幾隻字拗嬴又點者 我又唔識你地
係網上拗嬴一班三唔識七既人
我真係唔覺有乜意思同成功感low

而且我都係路過話自己揀N241 唔揀41R 同講埋我既原因  
但我完全冇洗過你地腦 叫你地揀N241 棄41R
奕冇講N241好過41R

點知咁多位師兄前輩大哥 驚插我唔死 係咁狂Ban
你地用乜野心態去討論 心照la 句句有骨既 咁叫和平討論?
用心睇清楚人地講乜先開始插人la  咁多位大哥

N241半個鐘單野 我認我明係中左伏
搭中PC3112  上斜完全慢到唔識郁

至於我媽之後幾次都照舊一樣搭41R
只係係葵芳轉的士 所以見倒咁多位斷估 我真係唔知比乜反應好
再講而家我係元朗人士
黎緊演唱會散場 都係搭西鐵
所以唔想再講N241&41R 因為根本與我無關

唉~我級數真係太低 冇辨法係呢度說話
所以我平時少留言係冇錯

dicksonboy 發表於 2013-7-27 15:40 | 顯示全部樓層
原帖由 HeyKan 於 2013-7-27 02:44 發表
本來我真係唔想嘥時間
係呢件事上面繼續解說

但我發覺你地真係盲 而且仲有點蠻
而且D態度真係...

我何時那日話N241快過41R?
有既 唔該引用返我句說話

由頭到尾我都冇諗過要拗
打幾隻字拗嬴又點者 我又唔識你地
...

嗱,你嚮#8話你會揀N241> 41R, 原因係兜
一 般正常人唔喜歡兜,係因為時間上慢

你而家死執住冇㝍個快就唔係意指快,我諗到幾個原因
1)你的閱讀理解能力與一般人有異
2)你的表達能力與一般人有異
3)你的時間觀念與一般人有異
4)你對普遍認受的社會價值沒有概念
5)你同梁振英/陳茂波係同一類人

Anyway, 一般好少entertainment 係免費
所以我好樂於參與免費entertainment

評分

參與人數 6HugeC +6 收起 理由
ne2059 + 1 免費entertainment @@y
PD7829 + 1 so 分ny
smal + 1 謝謝你地提供了 lunch hour 的免費娛樂 ...
PS8851@182 + 1 1,2,3,4,5 all x4
nickk + 1 1,2,3,4,5 all x3
teddybus + 1 1,2,3,4,5 all x2

查看全部評分

Idiotism is idiots being idiotic
HS6573_MP3905 發表於 2013-7-28 17:30 | 顯示全部樓層

其實,冇人迫樓主去撘R車喎,咁都叫屈錢?
樓主你冇錢,比唔起的話,大可以坐N241/MTR,再唔係行路返青衣都得 :L
我國的人要堅持活下去!
Hw2481 發表於 2013-7-28 18:27 | 顯示全部樓層
嗱,咁就要睇下咩時間啦,如果頭5班N241就多數都可以唔洗點停尖沙咀,旺角D站既,如果00:30之後開既就要開始做啦,我跟N241試過頭果幾班間唔中行左45分都上到長宏,最慢都55分,所以有辣有唔辣,如果241順起上黎試過同41R一齊開,係青衣警署對頭
如果12點45打後呢就真係搭41R快過241啦...
覆返上面,PC3112無理由上斜唔識郁架喎,跟過佢上荔景都有50咁扯住上,係咪個carlo唔多踩Kickdown呢?
106116_1023 發表於 2013-7-28 23:06 | 顯示全部樓層
啅...人地鍾意搭咩就搭咩囉
有乜好拗
Chelsea FC
HeyKan 發表於 2013-7-29 03:27 | 顯示全部樓層

原帖由 106116_1023 於 2013-7-28 23:06 發表
啅...人地鍾意搭咩就搭咩囉
有乜好拗

有好多人係為拗而去拗 贏左未威low

原帖由 Hw2481 於 2013-7-28 18:27 發表
嗱,咁就要睇下咩時間啦,如果頭5班N241就多數都可以唔洗點停尖沙咀,旺角D站既,如果00:30之後開既就要開始做啦,我跟N241試過頭果幾班間唔中行左45分都上到長宏,最慢都55分,所以有辣有唔辣,如果241順起上黎試過同41R一 ...

算la 我唔想同班高才生再拉扯N241與41R問題
再多講千次萬次 佢地都唔會睇人講乜 由佢地去威盡吧
佢地靜係用自己個天才腦諗野
所以你都唔洗再提N241與41R 既例子

PC3112 可能司機問題
有次搭42A上南橋同美景斜路 真係仲慢過拖頭  

哇~我而家先知演唱會散場後
揀N241 唔揀41R 會變成以下呢D人架

1)你的閱讀理解能力與一般人有異
2)你的表達能力與一般人有異
3)你的時間觀念與一般人有異
4)你對普遍認受的社會價值沒有概念
5)你同梁振英/陳茂波係同一類人

以上呢五個腦殘論演唱會散場後
揀N241既朋友記住有個三唔識七既人話緊你地~~

真係笑左 梁振英/陳茂波 呢類人會搭N241?
假使呢種人 搭的士都嫌Cheap