hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 紀錄照~屈錢散場車
開啟左側

紀錄照~屈錢散場車

deep3@italk 發表於 2013-7-30 11:14 | 顯示全部樓層

睇到幅圖, 我明點解了...
cong 發表於 2013-7-30 12:07 | 顯示全部樓層
dicksonboy 發表於 2013-7-30 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 deep3@italk 於 2013-7-30 11:14 發表
睇到幅圖, 我明點解了...

淨計公里數行走距離係冇意義架
如果計276vs 77K, 276 隨時行多5公里以上
但係276行5公里快過77K 行1公里呢

睇埋呢D, 你再自己衡量下
1)41R停10支燈去到邊,N241 停10支又去到邊
2)41R 停10個站去到邊,N241停10站又去到邊

再黎一個比喻:
通宵時間元朗去將軍澳,
N269>N241>N216 快D?
定N368>N691快D?
Idiotism is idiots being idiotic
teddybus 發表於 2013-7-30 12:17 | 顯示全部樓層

原帖由 HeyKan 於 2013-7-30 00:00 發表

乜野歪理黎?
搬埋276同77K講 你係未high大左?跟本係兩回事!!
276大直路入上水 除非兜大埔
276兜大埔先入上水 我一定揀77K

就正如
家下我搭N241又有乜問題?
我鐘意順住條路返青衣有乜問題

狂講時間論做乜?
我理 ...

就當276 VS 76K 呢pair 同 41R VS N241呢個case唔同
咁我舉既98S VS 98C 哩?
你要我地接受41R兜荃灣, 無問題
咁點解你又唔接受N241有柯士甸道唔行要屈落尖沙咀
有長沙灣道唔行要走入青山道, 有葵涌道唔行要走上荔景山係兜路?
仲有, 係兜路就兜路, 乜野叫順住條路兜?
順住個方向兜左兜右我就聽過
不過98C行寶琳道同樣順住方向兜山一樣比人怒插
你條摯愛N241其實都係一樣...

BTW, 如果你不屑於同主流人一般見識, 好enjoy做CD-ROM
我絕對歡迎同wish you have a good rest of life
總好過一邊話 "我想收口", "我唔想再拉扯", 但另一邊就繼續長篇大論寸人 "自命不凡", "說三道四"

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
smal + 1 師父,明白了。 XDXD

查看全部評分

teddybus 發表於 2013-7-30 12:29 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2013-7-30 12:15 發表

2)41R 停10個站去到邊,N241停10站又去到 ...

佢幅圖唔包埋兩條線係九龍既走線, 又唔加車站位置就知咩事啦...
PE3529 發表於 2013-7-30 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2013-7-30 12:07 發表
如果日間線收晒,俾我就 N171 去美孚轉 N241, 都係貴九毛,少兜深水埗同尖東
n171 都20MINS 一班
等得黎41R 都到葵芳
da93 發表於 2013-7-30 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2013-7-29 23:13 發表

非也
打個比喻,當77K同276共同存左,有人喜歡坐77K由上水去元朗,無問題架
不過如果果位坐77K既人兄話佢揀77K係為左嫌276繞路,要經過新田落馬洲,
呢樣就係歪理,指鹿為馬
唔係主唔主流既問題,係動機同原因既問題
你話你要慳錢所以揀77K,Good for you
你話你鍾意遊車河所以揀77K,Good for you
你話因為276兜路所以揀77K,nonsense

至於話77K有時可能快過276,世事一定無絕對架,可能新田公路爆屎渠大塞車呢
不過機會率高定低之嘛
六合彩頭獎都成日有人中架,不過唔係我之嘛..

你冇理解過個問題既重點,
你話慳錢,遊車河,
呢個已經係另一層面既問題,
因為你講既呢兩點已經唔係在乎時間既問題,
兜路與否就係最直接影響時間既事,
當然你可以用你既理據,
去指出即使兜左路,
晌行車時間上未必因此而增多,
而亦有板友指出N241某D班次晌行車時間與41R相約時,
你再UP話人地鍾意遊車河,
變左成個話題上好捉不著邊際
又唔好話六合彩有人中果個唔係你,
因為你咁講,
只係吃不到的葡萄是酸的,
尤其是我拎果個例子,87D同81C已經係最常見既case,同埋有D野,
有數計既...
爭在你有冇好詳細咁諗過人地拎住55分一單呢個數字係點行出黎

你...可以否定咩?

da93 發表於 2013-7-30 13:08 | 顯示全部樓層
原帖由 teddybus 於 2013-7-30 12:29 發表

佢幅圖唔包埋兩條線係九龍既走線, 又唔加車站位置就知咩事啦...

不過可以話你知,
我坐87D,
卡佬啟動左收工mode,
點踩點盛都要20分到基榮既時候,
同時間可以俾N241放到影都冇既時候,
你話架N241用左幾耐去KO一條彌敦道囉
da93 發表於 2013-7-30 13:13 | 顯示全部樓層
加唔加車站,
彌敦道大部份燈計,
你架車冇上冇落,自然順左燈

如果唔係上面板友講果D 55分一個單點行返黎?

不過荃灣部份...嘿...你41R站站有架呵?
da93 發表於 2013-7-30 13:25 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2013-7-30 12:15 發表

2)41R 停10個站去到邊,N241停10站又去到 ...

只係想講,
41R 10支燈,可能頭8,9支都晌九龍市區既時候,
你已經唔駛講,
老實講,
你柯士甸道入面D燈都唔係少...
況且,
入面停既燈你估唔係時間?
當然你可以話條路順燈既(不過以我所知,入面唔係咁順燈)

只能夠話,
你感覺上係快左,
但唔好忘記,
你行條快路,
最多又係俾70你行,
你快得去邊?上到公路你架41R佢都要用時間行,
叫做就話...大家都行緊,
只係你將成個時間浪費左晌邊度咁解...

你要撐41R快既,
得~改佢又國際都會出番紅磡繞道肯定快過你行柯士甸道既