hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 紀錄照~屈錢散場車
開啟左側

紀錄照~屈錢散場車

dicksonboy 發表於 2013-7-30 15:03 | 顯示全部樓層

原帖由 da93 於 2013-7-30 13:05 發表

你冇理解過個問題既重點,
你話慳錢,遊車河,
呢個已經係另一層面既問題,
因為你講既呢兩點已經唔係在乎時間既問題,
兜路與否就係最直接影響時間既事,
當然你可以用你既理據,
去指出即使兜左路,
晌行車時間上未必因此 ...

我坐過307用22分鐘由廣福道到灣仔(車型係利蘭,其他一律唔記得
但係呢個絕對係個別情況
所以我唔會同人拗307半個鐘內大埔出灣仔
用個別情況去函蓋一般情況係無意義既

好在你冇報埋日子車牌時間
今時今日架架車都有盒,20分鐘行紅磡開可以行完彌敦道
係咪架架車/司機都得?行車又紀錄見唔見得人呀?

81C / 87D: 你想講81C 去恆耀唔一定慢過87D?
乘客會點揀?呢個情況係個別定一般呢?

再諗多一樣野:
41R 做返去都收喇,收工碌車咁等錢駛呀?
一定有呢D人既
還是冼拿上身趕收工既多?
Idiotism is idiots being idiotic
HeyKan 發表於 2013-7-30 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-7-30 09:42 發表
事實上我作為一個旁觀者,只睇到你由始至於都死雞撐飯蓋,一唔夠人講就屈人攻擊你杯葛你.
人地想同你講道理,你就無限loop埋d荒謬論點.
又話唔想同人嘈,又話要潛水,但又不斷推文,都唔知咩心態. ...

我睇唔出其他人有乜道理可言?引用舉例黎睇下
仲有我想潛水時 又要比人惡言相向
我一定上黎駁ga la 你可以當冇一回事 Sorry我唔得low

仲有 我從來討厭比人屈 更加唔會去屈人
你要話荒謬論點 不如打去九巴叫佢取消條N241

仲有 我冇話至愛N241 加上我都冇乜機會再搭
只係2007年之前既事  只不過係某D人鐘意用自己主觀睇人

我只係留左句 揀N241 唔搭41R 就比人插足四頁
事實係點 唔需要我講la

下下話我死撐  撐得最勁果個另有其人la 我邊夠人地勁
人地276 77K 什麼98C 98S 都搬埋上黎撐佢最愛既41R

一早講左41R直去青衣 唔兜荃灣
我一定唔會揀N241  
N241兜荔景 我真係唔覺嘥我幾多時間
除非N241兜上麗瑤 我就覺得係兜

乜野叫順路?41R反方向行荃灣叫順路?
N241係唔洗反方向兜 不過算la 有埋圖都唔理解

當然有D人羊羣心態 見人插得咁開心
自己又唔知頭唔知路插埋一份 我能理解的

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +2 收起 理由
teddybus + 1 多謝你親身示範何謂單機版italk高手 ^^ ...
dicksonboy + 1 + 1 勇氣可嘉,發晦氣小心停板

查看全部評分

Hw2481 發表於 2013-7-30 16:45 | 顯示全部樓層
不如咁講啦,睇返D時間,我試過跟N241,紅火開第3班,試過沿途站站無人上又順燈既,可以12分落到奶路臣街,23分到美孚,而跟紅火開100/110果兩班就金啦,多人到...12分都未必到金巴利道,起碼都要40分以上先到美孚,咁樣兩段時間已經差好遠,當然跟過最快既N241都係紅火開600 last皇果單,車手揸18分過美孚,40分行完一單,所以話241有辣有唔辣,同埋都要睇下係咩車款,鎖頭閘既車真係唔好諗會快,仲要睇揸果個點揸,每段時段241行既時間都會好大改變,所以快既241係可以拍得住41R
dicksonboy 發表於 2013-7-30 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 Hw2481 於 2013-7-30 16:45 發表
不如咁講啦,睇返D時間,我試過跟N241,紅火開第3班,試過沿途站站無人上又順燈既,可以12分落到奶路臣街,23分到美孚,而跟紅火開100/110果兩班就金啦,多人到...12分都未必到金巴利道,起碼都要40分以上先到美孚,咁樣兩段時 ...

D車手快到有人截車都唔停嘛
夠曬快
試過有伙記中招喇
好彩人地念在同行冇搞大
Idiotism is idiots being idiotic
s3n370 發表於 2013-7-30 23:43 | 顯示全部樓層
小弟對上一次搭41R至少係五、六年前。當年41R葵涌、荃灣區沿路係停大站,而唔係站站停。
即係智芳街-(不停林士德)->葵興站-(不停葵興村)->光輝圍-(不停健全街)->大窩口站->眾安街...
請問而家係咪都係咁?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
da93 發表於 2013-7-31 02:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dicksonboy 於 2013-7-30 18:09 發表

D車手快到有人截車都唔停嘛
夠曬快
試過有伙記中招喇
好彩人地念在同行冇搞大

明白的...
原來上面板友俾既時間數字就一定係"快到有人截車都唔停"
da93 發表於 2013-7-31 02:16 | 顯示全部樓層

原帖由 dicksonboy 於 2013-7-30 15:03 發表

我坐過307用22分鐘由廣福道到灣仔(車型係利蘭,其他一律唔記得
但係呢個絕對係個別情況
所以我唔會同人拗307半個鐘內大埔出灣仔
用個別情況去函蓋一般情況係無意義既

好在你冇報埋日子車牌時間
今時今日架 ...

20分到基榮唔一定需要超速架喎

你可以話個卡佬茅,
野野食晒人地D頭位,包頭上客乜都齊,
但人地一日唔超速,一日冇衝燈,
你話架車有盒咁點呢?
(唔駛有盒添啦,87D堆車部部GPS定晒位既)
況且好話唔好聽,
11點幾12點幾87D人唔係真係特別多,
時間慳到又有幾咁奇?

再講,
我又好想聽下你從何肯定81C同87D同步同恒耀係"個別情況"

大家兜既地方唔同,
81C九龍區條路直過87D,
行車時間短過87D唔奇,
87D過隧道後一條公路,
抵銷番81C兜大圍既時間又係咪唔得?

又用番你同一個理論,
10支燈,81C晌邊,87D又晌邊?
如此類推,第20支燈81C晌邊時87D又去到邊?
Hw2481 發表於 2013-7-31 02:19 | 顯示全部樓層

回復 86# 的帖子

咁就唔一定係有人截都唔停既,而家好多[低頭一族]都掛住玩電話,到部車差唔多過哂果時先截車,係果時都未必停得切啦就算有人截車,之後行起上黎係順燈既時間一樣可以快

da93 發表於 2013-7-31 02:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Hw2481 於 2013-7-31 02:19 發表
咁就唔一定係有人截都唔停既,而家好多[低頭一族]都掛住玩電話,到部車差唔多過哂果時先截車,係果時都未必停得切啦就算有人截車,之後行起上黎係順燈既時間一樣可以快 ...

問題係佢要咁樣夾硬加一個咁假設地人地"截都唔停"的話,
變左係咀炮,完

真係有咁既事,
歡迎佢去MARK車牌投訴,
但如果冇的話...憑乜去拎黎做point去講出黎
甚至乎咁講,
佢話有咁既情況,
我假設係真,
但代唔代表就係你口中12分鐘到奶路臣街既卡佬呢?(又或者咁問,12分鐘到奶路臣街果條友就肯定係截都唔停?)

似乎講唔通吧

da93 發表於 2013-7-31 02:36 | 顯示全部樓層

原帖由 HeyKan 於 2013-7-30 15:07 發表

我睇唔出其他人有乜道理可言?引用舉例黎睇下
仲有我想潛水時 又要比人惡言相向
我一定上黎駁ga la 你可以當冇一回事 Sorry我唔得low

仲有 我從來討厭比人屈 更加唔會去屈人
你要話荒謬論點 不如打去九巴叫佢取消 ...

都係果句,
兜既地方大家唔同,
客量,每枝交通燈放既長度亦都唔一致,
咁樣已經冇人可以強推任何一樣野去證明邊條線快過另一條線,
除非你真係做一個長期觀察,
如果唔係,
大家都冇野好講
但最後亦好感謝有板友告知我41R行既柯士甸道同佐敦區內道路既交通燈原來係有燈等如無燈之物...