hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) del
開啟左側

del

admin26 發表於 2013-7-27 08:51 | 顯示全部樓層

原帖由 巴士上的人 於 2013-7-26 17:11 發表
9 p1 y% G# p# j小弟之前曾因為灌水而被罰停版7天- ]  ]% D# a2 T$ g! v
都只係因為小弟對於貴壇既尺度不清晰所致 小弟亦心表抱歉
- X" I. v  z# I) _& d: h..

8 L; w' `( c- M; B/ k
0 o; \7 C- k, `% J1 @
原帖由 巴士上的人 於 2013-7-26 23:31 發表
8 H: ]$ y+ {) C% ~9 `5 U; c: g* I故此小弟當時雖然已經知道灌水既定義 但係唔知道自己已經有案底hkitalk.net/ z* |! r' j' t! b- O- [% b  c6 p3 i! L
一犯就會停版...

- [9 F9 m: k/ j9 J) [- I
  `* A. U1 w4 S. c7 r5 p( w你依家話"當時(3月)雖然已經知道灌水既定義", 但又為何昨日開文又話"(7月)小弟亦未清楚貴
+ L. @! {) ^7 T) l壇對於灌水之定義"?
# ~; L% ^/ _, V; F5 H1 U9 t
9 [" N/ J% ]' s9 u請你唔好再前後矛盾咁說話吧...灌水定義本身好簡單, 亦係站規好清楚, 點解你係3月我$ F( @; A! d4 |$ P5 q, [& U( u
用短訊息清楚提醒你, 要post 有意義文章, 唔好灌水, 再灌水就停版, 根本就講到出晒面, + F2 s# ?- E  B6 }3 w; o5 g
俾足面你, 到左7月, 你仲要出篇"nothing special" 灌水文章都算, 但停完版之後點解仲要& b& q% Q9 x1 I4 c, w3 Z
扮唔知, 話唔知被人注意過, 話唔知灌水定義, 更唔提我短訊息提醒過你?9 r( j* ]9 a; x' E# _( W

' V* r3 x# `( y7 a( ?0 Q/ M就算你真係唔明我短訊息, 你當時又唔問? 如果你認為短訊息幫助溝通
0 M' S5 _$ p/ o" ^& @. T/ w* |( |, U! r
我唔係叫你做cd-rom, 作為版主, 我只希望站友開心在此討論, 而作為站友, 你亦有權不違站規下# R( f$ F, F8 O9 Z, h% v
盡情貼文, 貼唔貼你自己選擇, 但直言, 灌水本身唔係什麼好嚴重問題, 一般我都會俾機會, 直d講,
3 n" E' s0 P3 h. {你灌水一定唔只2次, 我同其他admin 一樣俾緊機會你...唔係次次都有處理, 我第一次俾注意你,
' B3 m) k9 J7 C! S9 w- m已經講明下次再水灌就停版, 見你msg 問我, 驚你唔明, 我唔怕煩再提多你一次,  "再灌水就停版",
* b0 `( s2 T" b) Y$ q) f仲教埋你, 要post有意義文章, 我相信本身無可能有任何不清楚你會再唔知, 到你7月再出灌水文,* U7 @0 i. D/ R3 w4 `% G! K2 Z" ~
根本就沒有改善, 你只出"nothing special", 灌水情況甚至比之前更嚴重, 我唔認為只是警告有效," c$ |  O+ J8 j- [
所以需要行停版, 停7日只是最輕 停版...或者的確, 對你呢d咩都"唔知"的人, 停版比短訊息更有效,
$ J& X4 L5 V' V9 Q最少你一定知道同記得今次停版及原因吧..., w7 G+ C8 C" l4 f1 \. f: y
6 ?& Z8 Q- z* a$ E& x  p
如果你真係改善/明白, 我會好尊重你, 違規亦唔代表d咩, 但你一復版, 就出篇咁gei 文, 好似講到我屈" r* c& b8 l+ r- d
左你停版咁, 將d責任推晒去"唔知", 要求admin 要將d 注意/定義餵到你埋口, 樣樣都講唔知, 前後
; v* F+ L5 K7 T% o3 F! a矛盾咁解釋, 我自己就好難接受# ^' w7 ~' ~! X3 M

& l: e. b- O3 i4 E) p5 T原本呢d文我就唔應該出, 我為乜要教埋你點做人...但罰則/文章都唔係希望你做cd-rom, 而是日後
- T: u% X. g# u2 {0 M真正改善到貼文...
* @! c: z" j- M5 y  Y6 F. w+ ^4 }" q) i1 Z3 L
希望你明白, 作為admin, 我唔會想停人版, 係情況去到真係需要, 先去做, 希望你日日後真正改善
' U/ y) f; w! G3 P1 e& D2 ^8 [到貼文...我亦繼續十分歡迎你出文..
+ r" J  z$ p! N: `! H+ r, g' \3 R8 K+ l
版務文章
kwyeung 發表於 2013-7-27 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士上的人 於 2013-7-26 23:31 發表
6 g; `7 |9 a& n首先多謝版主大人既提醒我嗰時係新手 唔知貴壇權水既定義同埋點樣會比警告同埋點樣警告
' }: |8 S, b( _/ i* \* Q0 ~$ x) |* K; H+ {
但係我有一點想更正番
8 a' c$ v8 J/ B& n+ t- n0 p; Q$ Q小弟現在亦深知自己有責任留意自己文章情況3 C1 l/ t# B! O2 a% P1 E7 G
惟小弟"首次"灌水同埋被警告是21/3/13 當時小弟未發現到已 ...
* z( M) F9 M9 g9 D+ P& z- ~5 r# u

( j, _3 t7 b1 r8 N" g8 t5 H% {! P其實呢... 你覺得唔服氣, 點解當時唔上訴呢?
6 W& v) G1 P- F  B# p8 |% a; A9 f7 l  i
至於乜野係灌水, 俾篇文你同其他新手參考︰0 r/ z8 x+ `6 Z/ c7 V, ?3 J6 `
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=627636&page=1#pid2300908* o' I+ X! h0 f) Y5 {; j
$ b7 U' ]3 h3 [5 n
 樓主| 巴士上的人 發表於 2013-7-27 14:51 | 顯示全部樓層
del
4 k6 u1 O$ v+ `6 C7 {2 _  `& S0 j/ S; y. ~* W, `$ Y6 m* ^
sincere 發表於 2013-7-27 16:41 | 顯示全部樓層

原帖由 巴士上的人 於 2013-7-27 14:51 發表
9 F3 n! p; B' E* ?3 M2 M當初狂發帖都係唔想LV 0 好似比人歧視咁...
* R$ W6 O5 S+ r) U* B
我是LV 0但我會歧視胡亂用肺部發表偉論的站友

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +2 收起 理由
FBI2 + 1 + 1 correct!
toyl + 1 + 1 肺腑之言

查看全部評分

admin26 發表於 2013-7-27 17:45 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士上的人 於 2013-7-27 14:51 發表
, e7 e% x. W  @# m1 v1 @; E因為我現在的確知道自己灌水 也知道灌水的定義(停版後就真的知道了...)巴士,鐵路,生活  ~& @2 o! ]; d7 b3 i' k# U& G5 [) F( {4 d3 O9 N, [2 Y/ X

( [$ Y! b- ]% p5 ?9 j6 B8 F! V; q我都明白今次投訴好似屈你咁 不過呢樣唔係我原意: V) o( V0 n( O3 K3 [( ~
你係其實我都係想版主多d提醒下d新版友(我都開始唔算) 等佢哋慢慢融入呢個壇...hkitalk.net6 c1 f; N/ u0 O* `8 R/ y; @7 u! A
  O4 o) r2 g! ^6 N# p! r, a) w

+ ?9 m% [3 \7 n! J如果根據閣下加入hkitalk情況, 我曾經3月時用短訊息向當時仲係新版友的你作提醒,  我有回你訊息,
# Q6 u5 e5 l: c. [3 f$ G3 ]你卻沒有再回我, 但原來呢d 提醒係無用, 提左你你都唔明咩係灌水, 明明寫到明都可以話唔知再犯會
& h5 x  V/ t8 h9 \( Q2 c* f9 q停版, 而去到4個月後, 你post 左近150篇文, 平均每日發1.12 帖子, 你都仲係唔明, 仲post 灌水文,
; A/ g6 h" }2 g3 e; f, n2 g. [要直到真係被停版, 停版後才真的知道了灌水..., o: q  w$ y! p' |$ M
4 W& L0 t9 u( R
咁呢個事例似乎話緊俾我聽, 停版似乎係比提醒有效, 最少係你的親身事例, 停版先能令你真的- T4 ^8 Y9 P. @) i
知道灌水的定義, 是嗎?
& w! P  c* y% w0 h, T
% l  u  O( m) R6 F1 C9 Z5 P我唔知你真正為乜出呢篇"建議"文, 你自己問心, 我那訊息仲俾唔夠提醒你? 係你唔再回我, 敢問你仲想
, }! `+ ~) B" W! G% Iadmin 點樣多d提醒你, 點樣慢慢等你融入? (唔好拉其他新版友落水了, 係講緊你)3 h% I) Q3 X0 J
0 ~0 q# H9 \3 A
直d講, hkitalk 現時有58206個站友, 不斷有不同新站友, 今日直到依家, 單是B2 已經有96篇新文章, 你想
/ }# \" M/ m; Y1 o0 x我點樣每個提醒? 將責任推在別人身上, 實在太容易吧....* y% z2 a/ y8 s4 j4 H
9 D, c2 e- B( A' P) ?5 X
停版7日本身唔算重, 你現在亦好快可以再貼文, 但復版後仲要故意搵咁多原因去為你自己開脫, 令其他
- c0 t  q! g2 R3 t* }人好難相信閣下真係知道lor ....* i/ @6 D  N8 A- P! ]. w" F

9 M7 i: B8 Q4 t# V9 _  c+ U[ 本帖最後由 admin26 於 2013-7-27 18:05 編輯 ]
版務文章
dongfeng 發表於 2013-7-27 18:01 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士上的人 於 2013-7-27 14:51 發表 6 e' q" g8 a- P$ S' H
我當初狂發帖都係唔想LV 0 好似比人歧視咁...
我明白你灌水的原因,原來為了升呢!7 G0 R; [6 F8 ]: L: U7 o9 i
所以你之前灌水時,不明白什麼是灌水的原因是不成立,而是故意騙iPower,達到以上目的的!
에이핑크 대박!
toyl 發表於 2013-7-29 00:22 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2013-7-27 18:01 發表
- M& n4 U$ q& P$ Y/ J2 q我明白你灌水的原因,原來為了升呢!- C" @& Q- s/ @7 Y; Y" f4 x
所以你之前灌水時,不明白什麼是灌水的原因是不成立,而是故意騙iPower,達到以上目的的!
" s/ x, z$ h  U
文章清空了?* }: j+ r: \" s3 J) g
咁似曾相識……難道呢位del先生係停板中板友的分身?
 樓主| 巴士上的人 發表於 2013-7-29 09:13 | 顯示全部樓層
原帖由 toyl 於 2013-7-29 00:22 發表
! n) Y0 u) o5 V6 P3 n. Y. B: t8 B8 q$ @7 o6 i" B1 B5 y7 {( \3 G7 q
文章清空了?
1 }3 p( _' f" j0 t# ?/ E7 B$ x咁似曾相識……難道呢位del先生係停板中板友的分身?
有證據就指出黎反正我是清者自清
dongfeng 發表於 2013-7-29 21:41 | 顯示全部樓層
原帖由 巴士上的人 於 2013-7-29 09:13 發表
4 L) u; W  A" I! t. G4 A& d有證據就指出黎反正我是清者自清
清者自清,何須清空文章?難道你做了虧心事?
에이핑크 대박!
 樓主| 巴士上的人 發表於 2013-7-30 10:39 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 2013-7-29 21:41 發表 1 v6 `* j' z5 u- N% [
清者自清,何須清空文章?難道你做了虧心事?

7 K3 b/ `# |! F如沒清空文章 恐怕小弟可真無法在此再留言