hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議重開6E
返回列表 發新帖
開啟左側

建議重開6E

timmylee 發表於 2013-7-31 20:43 | 顯示全部樓層

原帖由 castanopsis 於 2013-7-31 02:45 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我的建議是
1. 開辦秀茂坪/安達臣--西九線
往西九龍經:四順-彩虹-龍翔道(避塞車,因有2F而不停黃大仙打後)-大埔道(如果支路可以行雙層)or 南昌街(不停站或停大站)-長沙灣/美孚
往秀茂坪經:長沙灣道-天橋-界限街(界限街不停站)-天橋-太子道東-四順-秀茂坪

經龍翔道似乎更塞車喎...
第一 彩虹村排隊埋站時間可大可小, 繁忙時間塞硬
第二 獅隧有咩冬瓜豆腐既話, 係要一齊陪塞
第三 龍翔道>大埔道 有急彎隧道, 雙層未必行到
第四 就算比你落到嘉頓, 都要塞幾支燈先落到欽州街
第五 南昌街都有好多支燈

而回程經界限街但不停站 << 在界限街搭開42既客會放過你咩...

其實而家搭42由彩虹去到西九龍中心都係23分鐘左右, 唔會比行龍翔道慢得多
同埋有好多客係北河街落車, 唔係冇客, 又有定點班次, 點解要鏟走佢呢
香港科技大學(北) 91P
S3BL100 發表於 2013-8-1 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2013-7-31 17:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
同意藍田油塘一組,但實際走線有點難定
不知這個走線是否可行:油塘--高俊/高怡--廣田--啟田--藍站--觀繞不過可能會趕走部分油塘客
想保證繁時客量可以考慮入城

兜埋啟田甚至麗港城就會慢過16,制唔過……
啟田道都係留返俾紅小同港鐵算啦,無謂兜多幾個地方得不償失

至於秀茂坪山上,我不太同意與三彩一組,因為會與2A重疊樂華一段
我偏向踢走42,不知你覺得我上面的建議如何?
如果想服務三彩,亦可以將42搬去服務彩虹道+三彩

其實開一條四順 + 秀茂坪經龍翔道去深水步的線係幾有創意,不過都係要面對車從何來的問題。

13D點改都係同其他線重疊,上三彩已經係重疊最少的做法,
而且我想一條線KO晒三彩<->旺角/深水步,好過只係做深水步
fb.com/scientisthk2usa/
castanopsis 發表於 2013-8-1 03:10 | 顯示全部樓層
原帖由 timmylee 於 2013-7-31 20:43 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
經龍翔道似乎更塞車喎...
第一 彩虹村排隊埋站時間可大可小, 繁忙時間塞硬
第二 獅隧有咩冬瓜豆腐既話, 係要一齊陪塞
第三 龍翔道>大埔道 有急彎隧道, 雙層未必行到
第四 就算比你落到嘉頓, 都要塞幾支燈先落到欽州街
第五 南昌街都有好多支燈

而回程經界限街但不停站 << 在界限街搭開42既客會放過你咩...

其實而家搭42由彩虹去到西九龍中心都係23分鐘左右, 唔會比行龍翔道慢得多
同埋有好多客係北河街落車, 唔係冇客, 又有定點班次, 點解要鏟走佢呢

1.彩虹邨站要排隊根本不是一個 valid concern,繁忙時間個個站都要排
  就算要排,在太子道西塞一個燈位已經抵消番
  因為要排隊入站而放棄走線我覺得有點矯枉過正

2.獅隧突發事件實在不是一個有說服力的理由
  況且條線如果不停黃大仙,受塞車影響的風險已經降到最低

3.個急彎如果用短車應該可以應付得了,反而隧道有沒有限高我不了解實況
  我之前在其他post提過,往秀茂坪方向如經龍翔道,可以大埔道-哥和老街-南昌街避開問題隧道
  不過如果條線要服務深水埗市中心就要行 南昌街--元洲街--北河街--大埔道 這個古怪走線,加上個急彎,相信仍然被逼用短車
  好處是不用冒在界限街被區議員要求加站的風險,但其實快不了幾多

4. 這個沒有辦法,很多公路接駁位都有甚多的燈位,例如港島興發街落橋,行得公路就要冒這個險

5.我都抗拒行南昌街,燈陣太恐怖,不過如果九巴夠牙力飛走沿途的巴士站,用的時間不會太過分

其實拉42去秀茂坪都可以,但一條班次不太頻密的流水線越拉越長沒有什麼好處可言
42站位又偏離深水埗最旺的黃金商場一帶,故我相信新線會對山上居民更有用
另外,42不拉去彩虹道,就沒有任何藉口拉6D走,未能順便解決40重組遺留下來的問題
GW4866 發表於 2013-8-1 06:10 | 顯示全部樓層

補償青山道去觀塘最好當然係直接拉6D去裕民坊而唔加價
同時將2A縮去蘇屋減三部車比6D,再將6D觀塘方向加經昇悅居

而平田果頭真係想要西九線既就好似樓上咁講郁條15A(唔改6D)
15A改為3F,慈雲山至九龍灣循環線,留四部車
6E美孚<>平田,收$6.8,12-15班,用九部車
往平田: http://goo.gl/maps/1ujsG
(啟德果頭既路google未更新,行啟東道>承啟道>沐虹街>沐翠街)
往美孚: http://goo.gl/maps/vRWKe
(google劃唔到宏光道>啟華街>啟成街>承啟道)
同時將2A縮去蘇屋減三部車比6E,6D減兩部

三彩就留返比13D(從28B抽車)
打開門,行出去,去遠啲!
1181 發表於 2013-8-1 08:08 | 顯示全部樓層
transbus 發表於 2013-8-1 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2013-7-31 17:47 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
[整體規劃來講,藍田油塘一條,秀茂坪三彩一條係最適合,況且山上西九線唔經旺角真係好難夠客。]
同意藍田油塘一組,但實際走線有點難定
不知這個走線是否可行:油塘--高俊/高怡--廣田--啟田--藍站--觀繞不過可能會趕走部分油 ...

如果秀茂坪開搭三彩,
重疊至多只係樂華樂雅兩站.

但我覺得隔離文TL兄講咁,
藍田秀茂坪再搭多一區, (按: 無論順利或三彩)
咁樣班次比較穩陣可觀.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3BL100 發表於 2013-8-1 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 transbus 於 2013-8-1 11:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但我覺得隔離文TL兄講咁,
藍田秀茂坪再搭多一區, (按: 無論順利或三彩)
咁樣班次比較穩陣可觀.

但係咁對藍田會唔會太慢?

而且我一個主要考慮係,睇而家成個觀塘的巴士線規劃,
如果唔額外加資源的話,三彩同第時安達臣出旺角/西九,都只能夠用13D的資源去做,
所以我先至有將秀茂坪同三彩搭埋一齊的諗法。

而13D又無可能脫離秀明道,想做埋安達臣的話就拉唔到去藍田,相反藍田仲有廢線可以拎黎玩。

反正13D飛左觀塘巿中心同牛頭角一大段,條線已經直左好多,到時對秀茂坪應該唔會太慢。
當然就一定慢過98C,亦因為收費問題,九巴唔會肯將會13D整到同98C一樣咁快。
transbus 發表於 2013-8-1 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2013-8-1 12:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但係咁對藍田會唔會太慢?

而且我一個主要考慮係,睇而家成個觀塘的巴士線規劃,
如果唔額外加資源的話,三彩同第時安達臣出旺角/西九,都只能夠用13D的資源去做,
所以我先至有將秀茂坪同三彩搭埋一齊的諗法。

而13D又無可 ...

對13D o既考慮, 我同100兄你一樣諗法, 唔詳細講.

至於西九線, 點解我話想留13D,
係我開始認同以前板友們所講,
縮1A落佐敦, 再加密佢自己本身, 同埋13x,
做到秀茂坪去尖旺分家之餘,
咁13D取消後, 剩車就可以同95再重組,
甚至全部改組去東西九線.
跟手搭埋296c拉行山, 就有唔少車用.
失去直接服務o既小眾,
例如秀茂坪去大角咀, 或者堅持搭巴士去九龍灣o既尚德人,
就用轉乘優惠補償.

至於藍田, 除非計廣田,
否則藍田北以南, 大部份人都應該揀o左地鐵,
興德田就選63小巴轉地鐵, 或者16轉2A,
以上少量人都會等青山道小巴.
我估日後會改選直接巴士o既人唔多, 時間優勢唔大,
但至少有人會買個位坐.

但對秀茂坪講, 當日加2A轉乘,
只用13D而唔用1A, 車疏已經係劣品, 優惠額又唔高,
13P得兩班, 小巴商又唔會傾得掂利益去開青山道線,
對順利講, 新線可以減輕27轉2A負擔, 而比42平,
對三彩更加係福音, 由九龍城至旺角, 甚至長沙灣, 全日通通去到.

長沙灣至觀塘山, 始終客量唔多,
所以我保守地選擇連埋各個山頭,
但係同時放棄碧雲道油塘.
不過拉296c搞, 就做唔到藍田啦..
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3BL100 發表於 2013-8-1 13:31 | 顯示全部樓層
原帖由 transbus 於 2013-8-1 12:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

至於西九線, 點解我話想留13D,
係我開始認同以前板友們所講,
縮1A落佐敦, 再加密佢自己本身, 同埋13x,
做到秀茂坪去尖旺分家之餘,
咁13D取消後, 剩車就可以同95再重組,
甚至全部改組去東西九線.
跟手搭埋296c拉行山, 就有唔少車用.
失去直接服務o既小眾,
例如秀茂坪去大角咀, 或者堅持搭巴士去九龍灣o既尚德人,
就用轉乘優惠補償.

1A縮去佐敦其實制唔過,因為里數無大分別,但係佐敦道繁忙時間比起尖沙咀彌敦道更塞,脫班風險更大。
況且1A係超級賺錢線,九巴無誘因搞佢。

深水步南部應該點都會留住條觀塘線,爭在條線係13D定296C。
但考慮到13D本身係觀塘資源,拎13D來玩係易過拎296C,
所以我傾向用返本身有做緊觀塘 - 深水步的296C做返呢班客,而13D就做山上(三彩/安達臣),
咁就至少係用返現成既工具去服務返當區。

13D同296C齊齊可以西九龍中心後屈返落奧運站/維港灣。

但對秀茂坪講, 當日加2A轉乘,
只用13D而唔用1A, 車疏已經係劣品, 優惠額又唔高,
13P得兩班, 小巴商又唔會傾得掂利益去開青山道線,
對順利講, 新線可以減輕27轉2A負擔, 而比42平,
對三彩更加係福音, 由九龍城至旺角, 甚至長沙灣, 全日通通去到

四順同三彩本身無可能用一條線做晒,尤其是上山方向

而我相信四順去長沙灣大部分都搭緊42,因為27轉2A慢過42好多

長沙灣至觀塘山, 始終客量唔多,
所以我保守地選擇連埋各個山頭,
但係同時放棄碧雲道油塘.
不過拉296c搞, 就做唔到藍田啦..

其實反而碧雲道對於西九線的訴求好大,加上16慢之餘又太多客,
如果可以拎埋區內的廢線來玩,用長線的分段收費做返晒廢線而家做緊的區內短途客,應該好好多。
castanopsis 發表於 2013-8-1 14:57 | 顯示全部樓層

如果想改善13X,比較理想的方案是224X/13X全日分家,然後將224X拉上三彩
13D則放棄觀塘市中心拉走去主力三彩--旺角一段,至少吸引力高過9號特班

西九龍線方面,
296C上山就不可取,因為尚德客會會直接流向796C,方案形同自殺
所以我比較同意觀塘--深水埗南由296C而非13D去做

碧雲道--西九其實可以一條觀繞特快,不過要夠客就要經旺角
到頭來16的定位就會變得模糊,變成另一條13D
應該用新線去逼區議員放走條16
建議如下,
油塘-西九線:油塘--高俊高怡--碧雲道--興田--(觀繞)--旺角--跟98C入西九龍
16:改做翠屏or麗港城--觀塘道--旺角--旺角(柏景灣)

至於秀茂坪,我仍然堅持調走42group四順去做一條不經旺角的西九線
客量有保證之餘可以free番42去解決其他問題