hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 修改796C線以填補40線改道後東西九龍居民需要 ...
開啟左側

修改796C線以填補40線改道後東西九龍居民需要

1181 發表於 2013-7-27 23:24 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

transbus 發表於 2013-7-28 11:41 | 顯示全部樓層
1. 要搶黃大仙至長沙灣客, 係都跟2F行,
286x式大循環行法, 到荔枝角先調頭出入公路,
對日頭東西九龍線零用處,
仲要加多個龍翔道塞車黑點, 即係有緣人班次,
一定做唔到穩定12-15分一班, 趕客.

2. 歷史早已經證明, 黃大仙來往將軍澳,
開獨立線同地鐵對撼, 必蝕無疑,
更何況E22A已經做到東行生意,
西行爭唔贏, 城記又唔會加西行雙向分段, 影響機場客,
係咪開新小巴線, 或拉102/110/111小巴, 會比較好.

3. 九龍城往返西九龍4.6分段, 平絕沿路, 有人專登等o黎用,
連站帶價取消, 點補償?

4. 要搣走797M, 得, 一係拉返幾班車入工業村, 朝入晚出,
一係叫九巴拉298E, 過坑口後落將軍澳南.

5. 係都應該搞條角色曖昧o既296c, 不過我未有好方法.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3BL100 發表於 2013-7-28 12:07 | 顯示全部樓層
根據RDP,796C得10部車,796S遲下會減剩兩架,797M一架,
13架車點做兩條巿區線12/15分鐘一班?

P.S. 新板友,歡迎你回來

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
HF3204@243M + 1 你唔提我都唔認得
~誰@359~ + 1 歡迎你回來

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 1181 發表於 2013-7-28 12:53 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2013-7-28 23:38 | 顯示全部樓層
師兄,係咪一年鐵籠太悶,要易容出山呵???

說回正題,樓主建議極不可行,因為容易做成脫班,而家路線太長,吸引力有限,加上新巴資源有限,恐怕難以開線.

評分

參與人數 2HugeC +2 收起 理由
~誰@359~ + 1 人地唔係一年咁簡單囉
S3BL100 + 1 一年鐵籠太悶

查看全部評分

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| 1181 發表於 2013-7-29 00:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2013-7-29 23:04 | 顯示全部樓層

原帖由 1181 於 2013-7-29 00:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁大把線都脫班嫁啦,而且個設計喺港島嘅37AB呢類經塞車黑點嘅線都可行
加上即使18X都係用5車
呢條796AB用13車如何極不可行?
唔好忘記依家796C 12分時段都係有其他線支援,車數只係一個數字遊戲

除去里數長呢個問題,個人認為喺市區提供直通班次係有佢嘅作用
資源方面,新城喺港鐵開通後會有車剩,可以拓展服務
反而九巴淨係搞條40都再三流產
本板部分自稱「消息靈通」嘅人士,成日都日以繼夜夜以繼日咁吹捧新40結果係點,大家都有眼見

點同?37A/B係講緊只要塞車情況正常,要維持編定班次都唔係太難。
但係796C而家非繁忙時間,一單連休息編定都要80分鐘,
你變796A/B兩條循環線,一轉連休150分鐘係走唔甩,
仲想開12-15分一班喎,你係咪想編定一轉時間同而家796C一單時間一樣,
搞到日日常規性要用多一倍時間先行完,搞到司機全日唔使休息,
之後再插新巴開少一倍班次,插佢地做咩唔去迫司機沿路飛車維持班次?

18X實際派緊8架車,唔該你睇過新巴更表先好講。

40根本從來無「再三流產」,唔好以為你用呢D語言就能夠扭曲事實。
麻煩你先睇下呢篇文,了解下發生咩事:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=791622&page=16#pid2805968

丫仲有,新板友,你做咩言論、態度同邏輯都同某已被停板的板友d___y咁似?
係分身既,就認左佢啦……
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| 1181 發表於 2013-7-29 23:30 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2013-7-30 00:17 | 顯示全部樓層
既然改得 40,就證明唔應該要一條新界跨區長途線去做市區線功能,
當今新界市區線當市區流水線做而又真係擔得起市區線角色既,就只有一條 95 係成功,搵多一條都無。

如果真有需要,乾脆取消同 796c 嚴重重疊既 296c,另開一條市區新線,正經做東西九龍幹線好過。
transbus 發表於 2013-8-1 10:16 | 顯示全部樓層

我諗81都做到下九龍區流水客o既.

另外, 我心癮起, 翻睇過去幾年建議版對296c/796c比較,
似乎今日796c發展得比較穩健,
支持留796c o既呼聲比留296c高.
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣