hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有鐵敗擅闖列車駕駛室
開啟左側

有鐵敗擅闖列車駕駛室

D201 發表於 2013-7-30 09:16 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2013-7安30 08:16 發表

閣下好似批評D人將件事搞大, 破壞鐵路迷聲譽, 多於事件的本質bor

無論件事點解爆出黎都好, 最初事實上都係有人擅闖駕駛室在先, 才會出現, 其實我覺得寧願今次搞大件事, 破壞鐵路愛好者於一般大眾既印象,
總好過 ...
人不要面,天下無敵,你懂的。

有人犯法有板友仲要話人報警唔啱,果然係goodest logic。呢度有咁樣ge板友,真係令人幾不安。
 樓主| dongfeng 發表於 2013-7-30 09:31 | 顯示全部樓層
에이핑크 대박!
拾顓豭 發表於 2013-7-30 09:47 | 顯示全部樓層
kp3011 發表於 2013-7-30 10:03 | 顯示全部樓層

原帖由 aaron 於 2013-7-30 02:36 發表
見係鐵路討論區先講多少少,其實都係班心智未成熟既小朋友將私人恩怨擺上檯,諗住搞大件事,對佢地唔鍾意既人作出批鬥,無諗到此舉會同時破壞鐵路愛好者於一般大眾既印象

實情係有個小朋友自己整左條匙入去駕駛室到,巧威威晒命啦,但係D言行就惹來其他批評,結果另一班小朋友夾手夾腳將呢D野擺上「你管」同埋「你想」討論區,其後亦有人轉載到「香城」討論區。親愛既先輩見到呢個Post,梗係第一時間備案,同埋站在道德高地食花生,唔理咁多,抽水先講,正所謂「出位容易」嘛

佢地咁做既目的無非係想令個位串嘴小朋友受到譴責,如今比佢地報到仇,但係就要賠上整個鐵路愛好者圈子既聲譽,做事無顧後果,結果就出事啦

事情進入調查階段,更具體情況唔多講啦,免惹更多麻煩

我相信比任何一個正常大學生都唔會好似你咁諗野,呢次真係開曬眼界

鐵路迷對一般人到底有乜野形象可言呢?響車站拎住一大堆車站指南好威咁做電視訪問?定係新綫開張比人剝光豬?一或係自告奮勇去港女 500 婚禮踩場?

竟然可以有人上演一場真實版孔子攘羊記,正所謂「吾黨之直者異於是:父為子隱,子為父隱,直在其中矣」,要做一個正直嘅人,一定要幫班細嘅兵來將擋,務求成件事掩得幾埋得幾埋。可惜宜家已經係 21 世紀,呢度係講求法治嘅香港,樣樣都比你掩到,咁同陳茂波一樣誠信何在?

尋晚仲有黨羽去批評先輩,話人地影響鐵路迷形象。嘩咁大頂高帽真係留翻比你帶,第一,邊個同你同類係鐵路迷?第二,做錯事竟然唔係去勇於承認而係走去先輩度發爛,真係令人對此圈子感到不安。都唔想再提潛水鏟 comment 怕屈機呢種無膽匪類行為

唔知到底係有人為左保住班細,為左確立自己響眾甜中嘅大佬關係,不擇手段攻擊人地搏出位;定係有人見到旺旺仙貝就元秋上身,好話人要篤個搞事者出黎,真係天曉得

與其話人宇宙最強,不如諗下自己係咪天下無敵

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
D201 + 1 + 1 人不要面,天下無敵,你懂的。 ...

查看全部評分

groom1002 發表於 2013-7-30 10:59 | 顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

但問題係擅闖駕駛室已是好危險的行為,如果唔推上報引起社會關注,唔知仲有幾多鐵敗以身試法,直至出事先亡羊補牢已太遲,好似西班牙火車出軌,肇事司機曾曾發帖炫超速,怎料真是發生意外,如果當時唔及時推上報引起社會關注,批評該司機惡行,西班牙火車出軌是否應能阻止出現?
aaron 發表於 2013-7-30 11:24 | 顯示全部樓層
畢竟見證班小朋友由好地地相安無事,到唔妥人要改圖抽人水,再搞大件事推上報,我個焦點難免偏則響「搞大件事」呢邊,多過擅闖駕駛室呢個更加有問題既行為,所以先會慨嘆點解班小朋友小事化大
但無可否認呢件事確實好影響行車安全,推上報俾大家留意到個問題,從而去提醒鐵路公司注意保安、或者警戒鐵路愛好者,都係一件好事
就我等了解事情起末的人士而言,如今之計都係順住個勢去留意事態發展,倘若調查被問及事態演變的「起端」,亦會樂意向官方(即香港警方及港鐵公司)透露以作配合;至於其他鐵路愛好者,做返好自己本份,唔搞搞震就已經好足夠

其他野,尤其與此事無關既野,我唔回應太多,免得我呢D凡夫俗甜俾班唔係扮大佬既「先輩」話我亂抽水啦,我真係失敬晒囉
nwfb3301 發表於 2013-7-30 14:04 | 顯示全部樓層

PoohPoohJoe 發表於 2013-7-30 14:59 | 顯示全部樓層
其實Focus唔係鐵敗唔係擅闖駕駛室

最大既focus係一個年僅14既小朋友竟然有方法開門入去
鐵路安全先係最大既問題
唔好話咩恐襲
一個咩都唔識既人入去咁錯唔知咩野
成車人都會面對危險..
D201 發表於 2013-7-30 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 aaron 於 2013-7-30 11:24 發表

畢竟見證班小朋友由好地地相安無事,到唔妥人要改圖抽人水,再搞大件事推上報,我個焦點難免偏則響「搞大件事」呢邊,多過擅闖駕駛室呢個更加有問題既行為,所以先會慨嘆點解班小朋友小事化大

但無可否認呢件事確實好影響行車安全,推上報俾大家留意到個問題,從而去提醒鐵路公司注意保安、或者警戒鐵路愛好者,都係一件好事

就我等了解事情起末的人士而言,如今之計都係順住個勢去留意事態發展,倘若調查被問及事態演變的「起端」,亦會樂意向官方(即香港警方及港鐵公司)透露以作配合;至於其他鐵路愛好者,做返好自己本份,唔搞搞震就已經好足夠

其他野,尤其與此事無關既野,我唔回應太多,免得我呢D凡夫俗甜俾班唔係扮大佬既「先輩」話我亂抽水啦,我真係失敬晒囉

贈你五個字,
我討厭政治

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
aaron + 1 嘩真係多謝晒wor~

查看全部評分

jctfjcwy 發表於 2013-7-30 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2013-7-30 14:59 發表
其實Focus唔係鐵敗唔係擅闖駕駛室

最大既focus係一個年僅14既小朋友竟然有方法開門入去
鐵路安全先係最大既問題
唔好話咩恐襲
一個咩都唔識既人入去咁錯唔知咩野
成車人都會面對危險.. ...

對我都係覺得呢個先係最重要既問題點解可以咁易比人入到,好彩既係今次真係無事,有機會比官方反思個保安