hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有鐵敗擅闖列車駕駛室
開啟左側

有鐵敗擅闖列車駕駛室

UCR683 發表於 2013-8-2 10:53 | 顯示全部樓層

題外話:
這樣做,變成「模擬鐵路」這類興趣電腦遊戲,在香港變成禁忌。
(不論是製作路線檔或列車檔,都需要相關「專有資料」)

8月4日附記:
鐵路公司已於旗下部分物業,加上警告牌:「未經許可,嚴禁拍攝及攝錄!違者送警究治!」
我想遲早會延伸到鐵路車站內外、列車內外等設施。

Megabus 發表於 2013-8-5 10:06 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 2013-8-1 13:01 發表
有問題咩? 只系take一個shot一啲都唔難, 就算系嚴謹(難聽啲講系老土兼麻煩)見稱嘅廣鐵, 班司機都未至於行車時做足全套, 又咪一樣交到貨? 如果用咁樣嘅嘢黎砌人生豬肉嘅話, 不如先抽秤下個班當值時打PSP嘅港鐵司機先 ...

首先,行車時打機撳電話果d一定唔o岩,但請問閣下係咪識得渣鐵路??? 你又知唔知MTR的一套列車安全裝設又點運作去保障司機及乘客??? MTR自己本身的安全規則又認唔認識???  未至於做足全套,但你又知會唔安全?? 相反,閣下所謂"只系take一個shot",你又知唔知問題所在???

相信一個打機的司機一個職員,對於呢D一定清楚過一個普通乘客,知道咩"可以"做咩"唔可以"做...
Megabus 發表於 2013-8-5 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 UCR683 於 2013-8-2 10:53 發表
題外話:
這樣做,變成「模擬鐵路」這類興趣電腦遊戲,在香港變成禁忌。
(不論是製作路線檔或列車檔,都需要相關「專有資料」)

(文略)

香港係永遠冇可能,早排先同一位巴士任職朋友傾開,不論巴士或鐵路等呢D"興趣",香港一定係做唔到好似外國等的文化,因為呢一代好多人都只顧自己有幾多獨家資料,有幾威有幾醒,又唔多願同人講,同人講唔係怕俾人搞事就係破壞博出位,已經唔可以好似上一代/外地巴迷鐵迷咁"分享"...所以呢D"專有資料"其實要問要拎係唔難,只係知道的唔會講,就算做呢2行的人都怕左呢D所謂博出位的人
S3N92 發表於 2013-8-5 20:12 | 顯示全部樓層

原帖由 KC7813_ATS64 於 2013-8-1 13:01 發表
有問題咩? 只系take一個shot一啲都唔難, 就算系嚴謹(難聽啲講系老土兼麻煩)見稱嘅廣鐵, 班司機都未至於行車時做足全套, 又咪一樣交到貨? 如果用咁樣嘅嘢黎砌人生豬肉嘅話, 不如先抽秤下個班當值時打PSP嘅港鐵司機先 ...

車長有錯唔顯得呢個行為合理
打個制後面有咩意義?你唔係STAFF識鬼咩

KC7813_ATS64 發表於 2013-8-6 22:30 | 顯示全部樓層

回復 42# 44# 的帖子

我諗你呢番話應該系要留返同我回覆嘅版友講, 而唔系同我講. 講真規矩呢家嘢真系家家唔同, 就算系國內鐵路唔同路局就有唔同嘅規矩, 我相信入得黎討論嘅都唔會系鐵盲, 一般列車有咩設施去保護司機同乘客我相信我哋都知道, 同埋一般規定系點我相信大家心裡有數, 我冇話過司機唔守規矩冇問題, 不過人系生嘅, 規矩系死嘅, 所謂上有政策下有對策, 就算規定再嚴謹, 都好難保證司機會全套遵守, 就好似我上面講話連國內一等一老土兼麻煩嘅廣鐵下面班司機都未必跟規矩跟到十足, 但只要交到貨出黎嘅話, 我哋路外人都無謂系度質疑人哋做嘢方式. BTW, 我上面回覆個位版友個point系, 如果用一幅200km/h嘅相去入個司機嘅罪嘅話(D傳霉而家就系做緊咁嘅嘢), 根本就唔make sense, 因為我講過, 出事嘅列車系有行高速線嘅路段, 所以要影一幅200km/h嘅相根本就唔難, 真系隨便攞部手機take個shot就得, 同埋個司機可以系好多唔同嘅情況下去影呢一幅相, 可以系自己當值個時影, 可以系跟車嘅時候影, 你唔系當事人你根本唔知佢幅相系點影, 但點解D傳霉可以咁肯定呢幅相系個司機系自己當值緊兼超緊速嘅時候影嘅呢? 呢D咪叫先入為主咯, 我想講嘅重點亦系, 唔好人云亦云, 報紙講嘅未必系事實(尤其是今時今日嘅報紙報導都經常加入個人意見, 一D都唔客觀), 與其相信經過報紙報導出黎嘅嘢, 不如用自己對眼去睇, 用自己個腦去分析, 與其信報紙話個200km/h相就系司機超速嘅證據, 不如多D關心下自己平日見到嘅問題先(MTR司機當值個陣打機/玩手機, 本人眼見唔少次, 同埋呢個我認為真系要處理, 打機/玩手機系全副精神擺咗落去, 唔系普通分心一下咁簡單, 真系出事個陣就遲)
p.s. 始終呢個post系討論緊香港有人擅闖駕駛室嘅case, 再系度討論西班牙單嘢就太離題, 所以要進一步討論嘅請移玉步到R3, 多謝合作
gordon 發表於 2013-8-7 16:35 | 顯示全部樓層
其實巴敗及鐵敗一路都有, 只不過現在科技發達左, 生活好左, 作出敗類行為的人都多左.

猶記得15-20年前:
1. 上親秀茂坪的巴士, 有水牌的必會被偷走, 包括ATR1, 所有行1A的易搭Dart SLF, 12米Dragon(3N).......
2. 去親北角碼頭的10號山寨寶必被火燒, 然後每次事後都有火燒過程的相片出售
3. 在紅隧口偷水牌被稽查捉個正著
4. 偷走訓練珍寶的牌布, 並在壹週刊訪問時炫耀(傳聞鐵敗都會偷走車站的物資或撕走車上的告示)
5. 企在馬路中心影相, 要巴士停下來讓他影夠才放行(只限巴敗)
6. 自製水牌貼在巴士車頭, 還在巴士討論區問人整得靚唔靚(只限巴敗)
7. 擅自控制巴士上的設備(只限巴敗)
8. 擅自開著巴士的引擎(只限巴敗)
9. 嘲笑他人的攝影器材, 並認為自己是快槍手(這個至今都有)
10. 明知約人遲到都一定要坐巴士, 拒絕乘搭鐵路, 小巴, 的士及渡輪(鐵敗則指定要坐鐵路, 例如由上水去屯門佢會東鐵轉西鐵)11. 扮鐵路公司職員在月台上搞事

正如上幾次書展, 有巴迷明知某某交通書籍出版商的貨品賣得貴過人, 而某些非交通書出版商的攤位都有同一本書籍但平好多, 都指定要光顧果間某某交通書籍出版商(出版商賣得貴過批發商以至零售商, 真係交通愛好者的界別才有, 莫非呢個界別的錢易賺?), 可見現代的小朋友實在幸福, 錢又多, 又夠益, 但又唔用腦

喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
gordon 發表於 2013-8-7 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2013-8-1 04:49 發表
「駕駛時拍照沒問題」。如此思維,除 外,真的無話可說。
那麼請問某一年巴士年鑑入面的西鐵列車Cab相又如何? 我估登得出一本咁有權威的書籍, 相片必須要是合法途徑獲得的, 而該批相是由前西鐵車長開工時影的.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
ArnoldC 發表於 2013-8-10 04:37 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2013-8-7 16:45 發表
那麼請問某一年巴士年鑑入面的西鐵列車Cab相又如何? 我估登得出一本咁有權威的書籍, 相片必須要是合法途徑獲得的, 而該批相是由前西鐵車長開工時影的. ...

你應該知道,很多時合法=/=合情理。作者/編者是否合法取得相片,與拍照者拍照有否違規,亦無必然關係。如果要比的話,西鐵自動行車,分心影響相對較微。
ArnoldC 發表於 2013-8-10 05:02 | 顯示全部樓層

回復 45# 的帖子

一、「都好難保證司機會全套遵守」─小學生都知道:人地做=/=啱;捉唔到=/=啱;今次無出事=/=啱。

二、「我哋路外人都無謂系度質疑人哋做嘢方式」─按照呢個邏輯,呢個版可以即時執笠。不過我知道西班牙不少非高速路段只設提示性嘅信號系統(類似AWS),車速控制真系靠司機。

三、我有用幅相入佢罪咩?請你唔好打稻草人,我由頭到尾淨係回應你覺得揸車影相無問題。你自己都「冇話過司機唔守規矩冇問題」,唔通超速有問題但係唔守其他規矩無問題?做呢一類工自願分心,重要擺上網(即係覺得可以見光),可見態度有問題,已經可以好大件事。

四、我幾時有話MTR車長打機無問題呀?我點唔關注法呀?MTR來說,我地又有幾「路內」?小學生都知道:人地錯=/=你啱;呢樣要處理=/=其他唔使理。
on11358 發表於 2013-8-11 23:54 | 顯示全部樓層

有朋友搭東鐵果陣o係九龍塘聽到月台PA(女聲)以廣東話播"月台上請勿用閃光燈拍照,以免影響列車行駛",
請問係唔係最近先有?