hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 金鐘站迫成咁, 將來仲可以點?
開啟左側

金鐘站迫成咁, 將來仲可以點?

HU6455 發表於 2013-7-30 18:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

依家金鐘站番工放工時間, 轉港島線既人要等兩三班車先上到, 過多年幾西港島線, 本身已經係中環己見迫爆既車箱一定會比依家仲多人, 金鐘站仲可以點上到車?
BlackBird 發表於 2013-7-30 18:49 | 顯示全部樓層
一係就搭巴士,一係就強行迫上去,再唔係就 ' 等,寂寞到夜深'          
JF1261 發表於 2013-7-30 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 BlackBird 於 2013-7-30 18:49 發表
一係就搭巴士,一係就強行迫上去,再唔係就 ' 等,寂寞到夜深'          

其實係得"等,寂寞到夜深" 呢個option

巴士-> 西, 南港島線一開就cut 晒
強行迫上去 -> 女性可以咁做, 男性咁做分分鐘俾人拉上警局
DIH 發表於 2013-7-30 22:47 | 顯示全部樓層

屆時可能要搭西行去到西營盤(通勤人潮較少及島式月台),再搭返轉頭。
變相搭多六個站先返到金鐘再繼續行程,同在金鐘站等幾班車相比,我唔知邊個較化算喇。
117 發表於 2013-7-31 00:24 | 顯示全部樓層
其實現時都好多人荃灣線南行到中環, 先轉港島線東行 (vice versa)
eric278 發表於 2013-7-31 10:43 | 顯示全部樓層
盡快興建北港島線並將東涌線延長至柴灣(港島線在天后站就直去北角,然後沿將軍澳線去寶琳/康城)
這樣可以利用添馬站分流部份人流
還看香港公交
toyl 發表於 2013-7-31 11:30 | 顯示全部樓層

原帖由 117 於 2013-7-31 00:24 發表
其實現時都好多人荃灣線南行到中環, 先轉港島線東行 (vice versa)

其實現時都好多人觀塘綫南行到太子,先落樓下轉荃灣綫南行

網上圖片
tonytsang_hk 發表於 2013-7-31 11:33 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-7-31 10:43 發表
盡快興建北港島線並將東涌線延長至柴灣(港島線在天后站就直去北角,然後沿將軍澳線去寶琳/康城)

其實將東涌線添馬、會展、銅鑼灣直去北角連接將軍澳線會唔會較好呢,咁樣港島線就可以食少好多轉乘客,減輕負荷
Vkch 發表於 2013-7-31 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-7-31 10:43 發表

我唔明白點解咁多人死心不息都要將港島線拆散呢?好好地一條港島線點解唔可以完整保留呢?非要將佢拆散不可?
DIH 發表於 2013-7-31 14:35 | 顯示全部樓層

原帖由 Vkch 於 2013-7-31 14:12 發表

我唔明白點解咁多人死心不息都要將港島線拆散呢?好好地一條港島線點解唔可以完整保留呢?非要將佢拆散不可?

我唔明白點解咁多人死心不息都唔想港島線拆散呢?只不過一條鐵路線點解唔可以拆散重組呢?非要將佢保留不可?

其實只係睇下怎樣的安排才是對最多乘客有利、對系統效益最大。
如果有數據顯示北港島線直通將軍澳線,效益大過港島線拆線,願聞其詳。
「我們未來的鐵路」第二階段諮詢,也沒提出兩個方案各自可受惠人數有多少。

評分

參與人數 3aPower +1 HugeC +2 收起 理由
leochill + 1 咪就係, 點解唔可以客觀d 去睇件事? ...
ksmbh + 1 Good point
GK3258 + 1 設計錯誤就要修復,做乜咁固埶唔拆? ...

查看全部評分