hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南北線、火炭站、科學園站及全線港鐵列車四問 ...
開啟左側

南北線、火炭站、科學園站及全線港鐵列車四問

brian 發表於 2013-8-1 12:02 | 顯示全部樓層

原帖由 HE7921 於 2013-7-31 19:58 發表
東鐵線頭等及機場快線車廂都是採用絲絨座椅

機場快綫的座椅只是布面吧……

yinsss 發表於 2013-8-1 14:23 | 顯示全部樓層
火炭個月台咁窄,比人推左落唔軌都唔知咩事
 樓主| GK3258 發表於 2013-8-1 20:01 | 顯示全部樓層
咁又係啊有啲位一個人過都hi住黃線
Lelouch 發表於 2013-8-1 21:18 | 顯示全部樓層

原帖由 yinsss 於 2013-8-1 14:23 發表
火炭個月台咁窄,比人推左落唔軌都唔知咩事

你梗係未見識過元朗大馬路果幾個輕鐵站
黃線以外既範圍只夠2個人並排行, 所以追車/趕時間就一定要行出黃線

原帖由 GK3258 於 2013-7-31 01:13 發表
4:港鐵車箱何以不跟從先進國家(如東京)般設計,座椅設軟皮,LCD屏幕放車門上,入站顯示站之出口扶手電梯?

軟皮座椅有時唔係好事, 我中過伏
話說我搭京濱東北線由老秋返品川
上車見到有位即坐, D位係深藍色軟櫈
坐坐下條褲濕晒, 起初以為自己大汗, 點知係個位本身就濕
果一刻我已經唔敢諗係小便定水, 拿拿臨衝番酒店, 最後仲唔記得拎起passport同JR Pass就洗褲

所以話呢, 軟櫈危機四伏

admin91 發表於 2013-8-2 09:16 | 顯示全部樓層
懷疑出現違規情況,本文暫時鎖上,任何人不得修改。

admin91
R1分板板主

admin91 發表於 2013-8-2 22:36 | 顯示全部樓層
敬啟者:

本人現向一違規站友發出警告。
標題:南北線、火炭站、科學園站及全線港鐵列車四問   
網址:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-792567-2-1.html
分板:R1
違規站友:Lelouch
回應編號:#14
違反站規:34A.b)
判決:警告

站友在不必要的情況下使用了粗口諧音字,屬於「刻意跟粗言穢語相近之字詞」。
現根據站規第53b)VIII)條,向 Lelouch 站友發出警告一個。

本人已將有關版面存檔,並修改原文內容。

此致
各站友及站務人員

admin91
R1分板板主
 樓主| GK3258 發表於 2013-8-5 21:43 | 顯示全部樓層

看來軟皮的問題已得到解決,有沒有版友能解答我2和3的問題?
brian0730 發表於 2013-8-6 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 GK3258 於 2013-7-31 01:13 發表
2:有指南北線幕門將於通車時落成,那麼會否加設所謂的伸縮版?不是的話空隙大之處如何解決?
3:科學園站究竟會不會興建?還是已取消?

2:
根據經濟日報2011年的報道,伸縮踏板計劃已被取消。空隙大的問題則以「拉直月台」解決。
http://www.hket.com/eti/article/e00b6b9e-8f52-4b5d-be61-cf06846d2423-312431?category=facebook

3:
科學園站則只是在科學園發展計劃時曾經提出,但當時指科學園需發展到一定程度,才會興建一個車站。在港鐵官方文件和政府鐵路發展策略均再沒有提及,相信已經擱置。

有錯請指正。
Megabus 發表於 2013-8-7 00:36 | 顯示全部樓層
1. (上面講左)
2. 據消息人士透露,研究中,因為先天問題好多問題要解決
3. 可以起在邊度???
4. 椅: 如上面講,天氣同保養清潔都係大問題,另外就係文化問題,呢家已經大把人搭車食野,D人冇規矩,污糟晒你覺得D人第一樣會諗咩?? (其實東鐵絨椅係好污糟,但根本冇可能每程車清潔...)
    LCD mon: 除左成本,另一樣係功能問題,會涉及其他運作問題...香港的鐵路月台/車站大堂通常都唔係太大,月台一般指示其實足夠佢地去用去睇(唔識字/唔睇+唔用腦去搵的不在此談,但成個指示牌在面前都照問人的大有人在...),如果在列車上加設一D不必要的資訊卻會影響列車/車站運作,都會構成危險。

其實由一個人入站>搭車>離站的流程都係有計算,邊個位要/可以有咩資訊其實係諗過設計過,以確保一整個流程在正常情況下係暢順的
 樓主| GK3258 發表於 2013-8-7 21:56 | 顯示全部樓層

感謝各位解答!但何謂拉直月台?已有月台如何拉直?重建?