hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議會討論文件:強烈要求保留九巴277X藍田段服務 ...
開啟左側

[問題] 觀塘區議會討論文件:強烈要求保留九巴277X藍田段服務

EX-TL 發表於 2013-8-4 00:27 | 顯示全部樓層

原帖由 kenny0323 於 2013-8-4 00:24 發表

其實全部車縮晒去藍田站,一條 16M 上山就夠
慈雲山都一樣,3M 上山就夠,全部車縮晒彩虹做總站
寶達就淨係得 13M,601 同 13X 就落番去中秀
咁咪減到車,優化到服務

我知你想講屯門馬鞍山青衣可以行落去轉
去粉嶺都一樣可 ...
你呢種唔係叫自私, 而是偏激.

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
neoplan720p + 1 偏激

查看全部評分

HG6729 發表於 2013-8-4 00:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kenny0323 於 2013-8-3 23:33 發表

其實我都奇,點解觀塘班區議員咁後知後覺

該區議會主席是涼粉來的, 和諧至上
基本上觀塘大部分的議席靠蛇齋餅(種) 就能拿到,
反對277X 極其量只是做樣而矣, 能否BOOK 到旅遊車搞1天遊才是佢地關注的焦點
Mandy+263M=HG6729
kenny0323 發表於 2013-8-4 00:46 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-8-4 00:27 發表
你呢種唔係叫自私, 而是偏激.

我係偏激,而且自私

我知客少,所以我知九記想縮短係好正常既想法
花咁多車上黎,車果少少既客上去,真係好花資源
而且你要吉番 D 車出黎過 277E 同 277P
你要做到 74X 咁既班次,縮短係出路,我唔否定呢個事實

我反對,基於我係受到影響,所以我反對,我都應該有反對既權利掛

新出 15 同 38 轉 277X 補差價就得(來源︰區議會會議錄音)
拿,咁就差唔多,咁我條氣都順 D,咁我尾車番屋企都趕到 38 上山
只要轉車配套做得好,我都覺得可接受
38 都算密車,加埋 15 應該都做到 10 分鐘內有車落山掛
如果可以轉上轉做埋 70K 就發
咁……你就當我係偏激啦,你都差唔多架者

搭電梯落去商場再行多兩分鐘唔係辛苦到嗌救命吧,定係條電梯繁時企多幾十人會爆炸 => 咁咪搭 15 同 38 囉
EX-TL 發表於 2013-8-4 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 kenny0323 於 2013-8-4 00:46 發表

我係偏激,而且自私

我知客少,所以我知九記想縮短係好正常既想法
花咁多車上黎,車果少少既客上去,真係好花資源
而且你要吉番 D 車出黎過 277E 同 277P
你要做到 74X 咁既班次,縮短係出路,我唔否定呢個事實

我反對,基於我 ...
講到尾都係想要返條好似277X咁密嘅線先叫合理啫, 38繁時已經開緊5分鐘一班,
仲想愛多條15轉乘, 不如成座山所有線做晒轉乘啦?

所以身在福中不知福, 得一想二, 越窮越慷慨呢啲道理, 真係幾時都啱駛.

不過睇番你之前第一篇講要搭尾車出來再駁車上山,
我依家勸埋你早少少走啦, 38葵盛尾車你未必趕到囉!,
kenny0323 發表於 2013-8-4 11:46 | 顯示全部樓層
原帖由 EX-TL 於 2013-8-4 01:30 發表
講到尾都係想要返條好似277X咁密嘅線先叫合理啫, 38繁時已經開緊5分鐘一班,
仲想愛多條15轉乘, 不如成座山所有線做晒轉乘啦?

所以身在福中不知福, 得一想二, 越窮越慷慨呢啲道理, 真係幾時都啱駛.

不過睇番你之前 ...

而家九記係區議會就開左話 15 同 38 有轉乘啦,唔係我得一想二,係佢開架
我都打左輸數得番 16M 轉 277X,所以我當係 bonus 架啦,大不了咪行落去
搭電梯落去商場再行多兩分鐘唔係辛苦到嗌救命吧,定係條電梯繁時企多幾十人會爆炸
多謝你既勸告,反正都要試下先知,唔得咪真係早 d 上車,或者無計行上去

其實…係咪真係趕唔到呢?
38 尾車開 0045,277x 尾車開 0030
38 開車,我諗 277x 尾車應該上左公路
不過我估都無用,反駁你就更加無用,都要到時先知
萬一係公路塞一塞,咁就真係危 d

老友,唔係想同你咁樣去駁
你駁贏我,我駁贏你都無意思
比埋你贏都得,不過我只係想話你知我有咁既需要
係,我窮,有錢我揸車解決左,唔洗係度講咁多
你就當我窮,當我體能差,懶想行少 d 可以嗎?

你講既野,令我諗多左
不過我相信我都講出左我既需要比你知
縮唔縮決定權都唔係我地手
即管到時睇下會發生咩野事?
謝謝你﹗
EX-TL 發表於 2013-8-4 15:54 | 顯示全部樓層
原帖由 kenny0323 於 2013-8-4 11:46 發表

而家九記係區議會就開左話 15 同 38 有轉乘啦,唔係我得一想二,係佢開架
我都打左輸數得番 16M 轉 277X,所以我當係 bonus 架啦,大不了咪行落去
搭電梯落去商場再行多兩分鐘唔係辛苦到嗌救命吧,定係條電梯繁時企多幾十人 ...

前面就話不滿拉走條線冇合理替代, 仲講到自己係少數中的少數, 好可憐咁,
後面自己又突然撲出來反駁人地論據之餘仲講得出有咩合理替代俾左你,
大家睇到你係咩人啦! 討論區係用來討論, 從來冇話贏定輸, 只有心存對立的人
先會有呢種想法.
jocosben 發表於 2013-8-4 16:51 | 顯示全部樓層

不過聽番個區議會錄音,觀塘區似乎唔會甘易罷休WO
neoplan720p 發表於 2013-8-4 16:51 | 顯示全部樓層
我真係唔明點解會有人發脾氣搬埋堆市區線如215X、15等等出黎講。

要睇一條線對該區的居民之重要性,就請先focus 係本身條線開黎做乜,同埋實際上,條線既客量分佈。

15同215X:雖然觀塘市中心都算係一大客倉,但係明顯條線係藍田山上都有好多人上落,所以無論巴士公司,定係我地,都無人suggest 過要縮呢d線,係唔知點解有人發脾氣話縮埋呢堆線,剩係留返16M做駁腳。

就算係38,以我所知,繁時都有唔少藍田山上人,坐去葵涌果邊返工,所以呢條線對於藍田山上都幾重要。

但係277X呢?

問心,呢條根本就係粉嶺線。你地藍田山上人去粉嶺做咩呀?果到有工返?有學返?

係會有人要去粉嶺架,不過都有人要去大埔、馬鞍山、石澳、西貢喎,咁駛唔駛果堆線都拉埋上去藍田山上呀?

呀,仲有,開埋277E,方便你地班藍田山上人遲d 轉車,特快飛去上水再轉上大陸呀!
kay 發表於 2013-8-4 16:57 | 顯示全部樓層
原帖由 jocosben 於 2013-8-4 16:51 發表
不過聽番個區議會錄音,觀塘區似乎唔會甘易罷休WO
老實,方案上既問題,有定無,答案明顯

問題係,運吉真係問都無問觀塘就想縮,班議員如果唔係拎北區RDP出黎望
可能277X就比人縮左

議員出黎嘈,只係做返佢地既"應有責任"去問政而矣
世界很簡單 人類很複雜
1181 發表於 2013-8-4 18:11 | 顯示全部樓層