hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 觀塘區議會討論文件:強烈要求保留九巴277X藍田段服務 ...
開啟左側

[問題] 觀塘區議會討論文件:強烈要求保留九巴277X藍田段服務

kay 發表於 2013-8-6 08:24 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2013-8-6 08:07 發表
而家甘睇縮短未別係為左加班而可能係為左減車出黎比277E/P
計劃中E/P用車7部,但以繁時單向平均12分鐘一班計,每小時要用5部車,但因為回唔切車,可能要277X拉一兩部車頂第2個鐘
如果唔縮短277X可能維持唔到現有服務而要減班 ...
其實呢個九巴有少少捉蟲
開頭好地地用277p咪算,無啦啦爆條277e為咩

不過九巴都有講,重組後既277X會有良性循環,一早知道應該要加班
但睇死佢玩縮數cut車,要加班唯有縮短路線變相加班了
世界很簡單 人類很複雜
FBI2 發表於 2013-8-6 08:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-8-6 08:24 發表
其實呢個九巴有少少捉蟲
開頭好地地用277p咪算,無啦啦爆條277e為咩

不過九巴都有講,重組後既277X會有良性循環,一早知道應該要加班
但睇死佢玩縮數cut車,要加班唯有縮短路線變相加班了 ...

277P遲早都取消啦
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| eric278 發表於 2013-8-8 09:03 | 顯示全部樓層
據本人剛剛與觀塘區議員交運會主席洪錦鉉議員的FB即時通訊,
觀塘區議會在剛剛上周四會議中,表示反對277X遷站到藍田鐵路站。

他亦表示正與藍田那邊的議員商討跟進方案。
一有最新消息,會盡快告知各位。

還看香港公交
JA3907 發表於 2013-8-8 11:01 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2013-8-8 09:03 發表
觀塘區議會在剛剛上周四會議中,表示反對277X遷站到藍田鐵路站。

一有最新消息,會盡快告知各位。 ...

多謝資料!

更系啦,明明cut左一大段路,議員(無論咩政治立場)都會反對啦!

再拖延佢10幾日,等新車務安排出臺,九巴就會跪下。
做人有人品,做巴迷有巴品
hkbw 發表於 2013-8-8 11:29 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-8-8 09:03 發表

一有最新消息,會盡快告知各位。 ...

其實...藍田地鐵站上平田都係幾條自動電梯又有冷氣歎~~

正如前面所講~ 係咪真係咁多搭唔到呢條梯既人靠277X上平田呀?

定係首相大人覺得未請示敝下就係於理不合, 所以有問題?

殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2013-8-8 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 JA3907 於 2013-8-4 22:32 發表

大概你去保鐵了,
縮到藍田站,我系當區居民都保啦。

我唔系藍田居民,因此對277X本身縮短無特別意見,
只系覺得,總站及頭站少人就縮短,
呢個邏輯好有問題。

我地黃大仙都好多呢類路線:
103竹園+馬仔坑早繁每班10-15人,非繁5 ...

人地唔駛保鐵, 不過人地由被動轉為主動, 自己控制開車時間者~
殺雞焉用牛刀?!
 樓主| eric278 發表於 2013-8-8 11:44 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2013-8-8 11:29 發表

其實...藍田地鐵站上平田都係幾條自動電梯又有冷氣歎~~

正如前面所講~ 係咪真係咁多搭唔到呢條梯既人靠277X上平田呀?

定係首相大人覺得未請示敝下就係於理不合, 所以有問題? ...

最大問題係事前無諮詢觀塘區議會
還看香港公交
215x 發表於 2013-8-8 12:00 | 顯示全部樓層
其實,我想總站少人上其實好正常,好像, 1A, 5, 9, 40, 101, 104, 觀塘碼頭路線,尖沙咀麼地道路線........這樣很多線都要縮 ,D線唯有泊在多人上的大路邊,好像彌敦道/觀塘道路邊.

hkbw 發表於 2013-8-8 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2013-8-8 11:44 發表

最大問題係事前無諮詢觀塘區議會

又老老實實, 個最後結果係利多於弊還是如何?

既然係利多於弊, 討論及異議空間又咁有限, 點解仲要咁樣執著?

成日話政府作風官僚, 但其實, 最後咪又係有班人下下都話你冇同我講所以唔理三七廿一都反, 攪到好多野拖著做唔到~
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2013-8-8 12:12 | 顯示全部樓層

原帖由 215x 於 2013-8-8 12:00 發表
其實,我想總站少人上其實好正常,好像, 1A, 5, 9, 40, 101, 104, 觀塘碼頭路線,尖沙咀麼地道路線........這樣很多線都要縮 ,D線唯有泊在多人上的大路邊,好像彌敦道/觀塘道路邊. ...

總站其實有好幾種~

最起碼有兩類, 一類係純粹搵位擺, 有一類就係有實際功能~

好似89X, 89而家擺到落觀塘地鐵站, 呢D咪就係搵位擺既例子, 麼地道既好多線都係有同一情況, 甚至89C, 70X等都係咁既情況~

但有D, 明顯係有實際功能既, 例如, 87D/85M錦英苑, 99烏溪沙, 87K大學站

所以, 唔可以咁樣一概而論~

當年5號仔可以拉返去尖碼, 就係因為有功能性需要而成事~

老老實實, 我唔覺得277X係平田有咁大既功能性需要~

殺雞焉用牛刀?!