hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 4/8:佔領旺角,勇武抗爭?
開啟左側

4/8:佔領旺角,勇武抗爭?

AVD1 發表於 2013-8-7 17:25 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2013-8-7 14:59 發表
你送得幾多個?我一定唔送,佢哋又唔係真係打。

理得佢係唔係打丫,
佢搞到個港共政府頭痛都已經好了,
見到個班保皇乜都支持政府, 如果唔係個堆填區嘈得咁緊要, 你估民 X 聯唔係投支持票 ......

究竟呢班人係為共產黨定係為左香港人,
根本就有眼睇,
如果係要為共產黨, 送佢入去立法會未即係同香港人作對,
既然係咁倒不如送班真係為香港人入去好過 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2013-8-7 17:39 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 7/8/2013 17:25 發表

理得佢係唔係打丫,
佢搞到個港共政府頭痛都已經好了

究竟呢班人係為共產黨定係為左香港人,
根本就有眼睇,
如果係要為共產黨, 送佢入去立法會未即係同香港人作對,
既然係咁倒不如送班真係為香港人入去好過 ~

咁點解民建聯仲攞到咁多議席?究竟中間發生咗咩問題?

可能我大貪,我唔覺得咁樣夠,
而且咁樣反而激起一啲唔想香港日常運作受影響嘅人反感。

不過諗諗下,我可能都係骨子裏覺得你幾個講得啱,
妒忌你哋先至次次見到你哋咁火滾。
我都係收收聲先。

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2013-8-7 21:43 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2013-8-7 13:45 發表

1. 而家啲韋小寶正正就係被你班人話哂投共囉
2. 瑞士係獨立種族,加上立國幾百年,所以做得出。
新加坡都差唔多,周圍人種同自己都唔同,咪中立到囉。
中立都要講雙方勢力平衡,自身都要有能力自衛,而家根本就唔係。 ...
觀點可以唔同,但資料要搞清楚。
瑞士人並非單一民族,語言有德文、法文、意大利文同埋Romansh,人也大致分成這幾種。

至於怎樣做,那是個人選擇,我唔識游水,唔好拉我落水,我的觀點亦同另外兩位有分別。
今日come across這堆影片,自學中,聊作分享:
http://www.youtube.com/watch?v=s7tWHJfhiyo&feature=share&list=PL7679C7ACE93A5638

238X 發表於 2013-8-7 22:31 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 7/8/2013 21:43 發表

至於怎樣做,那是個人選擇,我唔識游水,唔好拉我落水,我的觀點亦同另外兩位有分別。

但你三個人都否定「民主救中國」,所以我三個都要問。

我唔係問個人選擇,而係假設所有法理上嘅束縛唔存在,
你哋各自認為點做先係最好

樓主| LF5502 發表於 2013-8-8 02:52 | 顯示全部樓層
完全唔明你講的「民主救中國」,因為句野無主語....

可以係 香港人起香港「民主救中國」
    香港人起中國「民主救中國」
    中國人起香港「民主救中國」
    中國人起中國「民主救中國」

四個唔同的情景,係完全唔同的事

原帖由 238X 於 2013-8-7 22:31 發表

但你三個人都否定「民主救中國」,所以我三個都要問。

我唔係問個人選擇,而係假設所有法理上嘅束縛唔存在,
你哋各自認為點做先係最好。
238X 發表於 2013-8-8 07:36 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 8/8/2013 02:52 發表
完全唔明你講的「民主救中國」,因為句野無主語....

可以係 香港人起香港「民主救中國」
    香港人起中國「民主救中國」
    中國人起香港「民主救中國」
    中國人起中國「民主救中國」

四個唔同的 ...

咪玩嘢啦,你哋講嗰陣一樣無主語,
自己唔講清楚在先仲喺度賴人

既然你咁鍾意玩,我要你四個答哂,
再加埋每一個情況對香港會有咩影響

PS8851@182 發表於 2013-8-8 09:59 | 顯示全部樓層

238X 發表於 2013-8-8 10:48 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 8/8/2013 09:59 發表
為左一個TKO,搞到香港唔夠堆填區,你仲覺得係好事?
根本成個香港大多數人都支持擴建將軍澳堆填區
(連糕登呢D憤青集中地既民調都係), 只不過沉默大多數的意見總是被無視. ...

有時唔係人多大哂,如果咁講,
大陸人「壓死」我哋都天經地義啦,佢哋人多嘛。

我咁睇啦,將軍澳既然做開堆填區,當初就唔應該起咁多樓,
而家鑄成大錯,堆填區本身無罪,但都無辦法。

長遠計都係運垃圾返大陸吧啦
AVD1 發表於 2013-8-8 11:17 | 顯示全部樓層
原帖由 PS8851@182 於 2013-8-8 09:59 發表
為左一個TKO,搞到香港唔夠堆填區,你仲覺得係好事?
根本成個香港大多數人都支持擴建將軍澳堆填區 (連糕登呢D憤青集中地既民調都係), 只不過沉默大多數的意見總是被無視. ...

如果你住起將軍澳就可能唔係咁講,
當然將軍澳個堆填區早就起度, D 人無啦啦中個頭埋去買樓確實係唔抵幫,
不過如果講到咁多人支持擴展, 咁點解班人又轉哂馱呢 ?

係唔係政府欺善怕惡 ?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kmb_gu657 發表於 2013-8-9 18:46 | 顯示全部樓層

原帖由 DIH 於 2013-8-5 12:44 發表
相信在此發言的各位都睇過條片,
我當初看的影片似乎已被大量新影片推至沉底,或甚至已被刪除,我唯有靠印象。

在當初的影片中,有一男一女警員用以下方式與當時情緒尚算穩定的林老師對話:
-伸出食指指向林老師及示意她離開,我稱為「手指指」
-眼神由高向下、雙目圓瞪,我稱為「眼厲厲」
-大聲要求林老師離開封鎖線,我稱為「呼喝」

後來一白衣男警長以相對溫和語氣嘗試調停。(註:我不熟悉警隊制服及其級別制度)
在調停期間,女警疑不堪林老師向警長投訴,轉身再次手指指眼厲厲呼喝林老師。
林老師此時開始情緒失控*,鬧出八婆、公安、賤人等字眼,最後喊出「WTF」(全句)。
以我理解,這句是表達對事態感到極度憤慨,而並不是指罵任何個別人士。
除非警方認為八婆、公安、賤人等字眼也是粗口,
否則林老師實際上沒有用「粗口」辱罵「警員」。

當警方根據情況而設立封鎖線
有"市民"肆意闖入封鎖線而被警方請離封鎖範圍
而對方依然視若無睹、我行我素
警務人員採取較嚴厲態度有何不可?

仲有,"X你老母"係咪粗口?
http://www.youtube.com/watch?v=4DTBQAO6o4A