hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 4/8:佔領旺角,勇武抗爭?
開啟左側

4/8:佔領旺角,勇武抗爭?

3av188 發表於 2013-8-10 01:13 | 顯示全部樓層

哈,冇得搞架喇

我有一個建議俾林老師,將件事推到極致:
林老師索性戴頂高帽,
背後插住「我是講粗口老師,我有罪」,
前面掛住塊牌寫「誤人子弟」
再去旺角遊街,見到差佬跪地道歉,四周再搵人吐佢口水,掉佢雞蛋,做足一星期

唔夠就再去中聯辦外跪地三日

咁應該會勾起好多走難黎香港既人回憶

反正愛字頭都唔會放過佢啦,做到盡,我真係想知愛字頭有咩反應

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
238X + 1 + 1 好一招「以退為進」

查看全部評分

3AV188.HD199
HF3204@243M 發表於 2013-8-10 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2013-8-7 13:36 發表
熟讀鹿鼎記吧 la......

其實南塞就係俾歐盟同俄羅斯搞到亂晒大龍...
 樓主| LF5502 發表於 2013-8-10 11:41 | 顯示全部樓層
呢 D 旺角街頭藝術無人理架 la.....

同埋依家的焦點已經去左公安有幾大權力去執法同埋參與政治活動.......

但係個班後知後覺的飯聞今個星期先話公安執法不公
又一次所謂的民意代表落後於人民

原帖由 3av188 於 2013-8-10 01:13 發表
哈,冇得搞架喇

我有一個建議俾林老師,將件事推到極致:
林老師索性戴頂高帽,
背後插住「我是講粗口老師,我有罪」,
前面掛住塊牌寫「誤人子弟」
再去旺角遊街,見到差佬跪地道歉,四周再搵人吐佢口水,掉佢雞蛋,做足一星期

唔夠 ...
3av188 發表於 2013-8-10 17:16 | 顯示全部樓層

原帖由 LF5502 於 2013-8-10 11:41 發表
呢 D 旺角街頭藝術無人理架 la.....

同埋依家的焦點已經去左公安有幾大權力去執法同埋參與政治活動.......

但係個班後知後覺的飯聞今個星期先話公安執法不公
又一次所謂的民意代表落後於人民

...

早幾個星期青關會搵人打人,打到人入廠都冇人批鬥:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130613/18295805

單單講幾句粗口就擺街站,登報聲討

到底幫青關會班人,分唔分到是非黑白?
3AV188.HD199
 樓主| LF5502 發表於 2013-8-10 19:00 | 顯示全部樓層
689 上場的結果........

同埋想講多句,因為林老師係社民連的人
所以聞煮擋,教怯同埋爛果報都插佢

原帖由 3av188 於 2013-8-10 17:16 發表

早幾個星期青關會搵人打人,打到人入廠都冇人批鬥:
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130613/18295805

單單講幾句粗口就擺街站,登報聲討

到底幫青關會班人,分唔分到是非黑白? ...

from 陳大文面書

【大文正論】何不迎戰港共「新文革」?

現在港共政府立心要引入「新文革戰」全面打殘香港人,共匪組織也擺明用血腥手段,警隊更表態放任,就算林慧思的學校無炒佢,日日當佢怪物咁都唔使撈了,與其如此,建議佢揾定後路,當買個定心丸無妨,而市民也可名正言順同共匪開火,這也是港共政府想見的局面。

要玩文革?好呀,反正講多無謂,好聲好氣都講到口臭了,不如就迎戰,港共政府堅決不罷手,市民無路可揀,這是港共政府聯同血腥共匪組織迫出來的。

在港共政府「新文革」攻勢下,香港已不可能有和平,不可能和諧,迫到市民無路可走,不是你死就是我亡,一鑊熟。

689 港共政府的文革式瘋狂統治,社會根本不成社會,已無法治公理可言,政府要人民死,人民唯有自保,哪怕用任何方式,只求保命。
238X 發表於 2013-8-10 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 10/8/2013 19:00 發表
689 上場的結果........

同埋想講多句,因為林老師係社民連的人,
所以聞煮擋,教怯同埋爛果報都插佢

from 陳大文面書

純粹好奇...
既然唔係你死就係我亡,點解無人諗「你死」,而淨係驚住「我亡」?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
DIH 發表於 2013-8-11 00:45 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb_gu657 於 2013-8-9 18:46 發表

當警方根據情況而設立封鎖線
有"市民"肆意闖入封鎖線而被警方請離封鎖範圍
而對方依然視若無睹、我行我素
警務人員採取較嚴厲態度有何不可?

仲有,"X你老母"係咪粗口?
http://www.youtube.com/watch?v=4DTBQAO6o4A ...
有新片我就不糾纏了。

最癥結始終係這幾點:
-若認為老師行為有問題,應由學校、該校學生家長、教育局等處理,
 在事發後半個月在旺角行人專用區擺壇抗議一件原本芝麻綠豆的事,難免令人想到另有目的。
-好似林超榮話頭,當初老師問錯問題,但與老師爭執的警員,
 是否曾經明確回答老師不能進入的原因、提供要拘捕她的原因?(這個我是不清楚的)
-警察面對情緒激動的市民,受到各種形式的責罵指控,心裡不好受,我明白,我也不拉扯到警隊幕後是否出問題;
 單純睇你作為執法人員,穿起制服就要面對職責的風險,被人鬧係風險,被賊用槍射、被傻佬用刀刺都係風險,
 若被人鬧你選擇以個人感受作為合理化自己失職(今次事件中即偏離中立)的理由,
 那警隊是否可以開個記者會,話警察都有阿媽生,
 所以從今以後遇到槍匪或傻佬就選擇退避,以個人感受行先、置市民利益於不顧?
 你的EQ呢?你的冷靜呢?你的責任感呢?這些可以因為個人感受而放棄的嗎?
 重點是今次令人覺得警察將個人感受看得比職責更重,這應該不是正常的現象吧。

kmb_gu657 發表於 2013-8-11 08:55 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-8-11 00:45 發表
有新片我就不糾纏了。

最癥結始終係這幾點:
-若認為老師行為有問題,應由學校、該校學生家長、教育局等處理,
 在事發後半個月在旺角行人專用區擺壇抗議一件原本芝麻綠豆的事事,難免令人想到另有目的。
-好似林超榮話頭,當 ...

一件原本芝麻綠豆的事?
咁林老師當初做乜要擺條芝麻綠豆事既片上網?
佢係咪另有目的?

最初蘋果動生聞有報, 個標題同內文都話網民支持警察既表現, 但好快被刪
之後就日日出文[撐林老師]?
咁蘋果又係咪另有目的?

(ref:女教師喪鬧 警冷靜應對 網民Like爆 http://www.youtube.com/watch?v=yx8T5SDQKqg)

根本林老師一早對當日比佢鬧既警務人員道歉
件事就唔會搞到咁大
3ASV196 發表於 2013-8-11 08:55 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2013-8-11 00:45 發表
有新片我就不糾纏了。

最癥結始終係這幾點:
 在事發後半個月在旺角行人專用區擺壇抗議一件原本芝麻綠豆的事事,難免令人想到另有目的。
-好似林超榮話頭,當 ...

我想係所有野都有2面, 警察有自己職責同責任, 同時亦有自己的情感, 同樣,
教師有自己職責同責任, 同時亦有自己的情感

所以有教師拎得起教師呢個名, 就要盡量做好教育下一代的責任, 但亦有時可能有個人失誤的時候,
同樣, 警察拎得起警察呢個名, 就要盡量做好警察面對市民的責任, 但亦有時可能有個人失誤的時候

呢D職業, 警察唔係唔著制服就無左警察身分, 教師亦唔係唔係學校就無左教師身分 ...

EQ, 責任感人人都應該要有, 亦唔係只是警察/教師的專利....但我地本身對任何人亦要有情感上的體諒....

我自己就好唔鍾意將小事化大的, 無論邊一方面, 包括香港傳媒, 我個人亦唔鍾意粗言, 我覺得無論
教師, 警察定地盤工人, 咩理由/情況下, 都唔可能係可以/應該講粗口的理由, 因為有粗口本身正是
不尊重他人的表達...(甚至廣東粗口不尊重他人的家人), 雖然我唔係唔講, 其他人亦好多人會講, 但
點講粗口都係不當的言語表達...這是客觀的....

事件本身好簡單, 亦唔係咩特別事, 有警察同市民有爭執, 差不多日日周圍都有發生, 我唔明反而係
點解要不斷放大同互罵咁耐.....變成立場同政治的互相爭執點....

無論點, 只根據一D片段, 或一D小行為, 就公審某一D人士, 包括教師/警察, 不斷咁講, 我點都認為這
是不文明的表現...

3ASV196.KE7270
238X 發表於 2013-8-11 09:14 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 11/8/2013 08:55 發表

無論點, 只根據一D片段, 就公審某一D人士, 包括教師/警察, 不斷咁講, 我點都認為這是不文明的表現

亦都唔怕老實同你講,近排已經人人講呢句嘢,
問題係,點解要不文明先?
如果文明手法可以解決問題,何必用不文明手段?
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知